Tot mai mulți clienți aleg să mănânce singuri la restaurant, un fenomen în creștere la nivel global. Parisa Imanirad, om de știință din San Francisco, deși căsătorită și cu un cerc larg de prieteni, preferă să ia masa singură o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru ea, aceste momente sunt o oportunitate de a reflecta sau de a citi, fără a fi distrasă de telefon. „Este ca un spa, dar de un tip diferit,” a spus ea în timp ce lua prânzul la restaurantul de lux Spruce din San Francisco, citată de US News.
Imanirad nu este singura care preferă să fie singură. Conform site-ului OpenTable, rezervările pentru mesele individuale în restaurantele din SUA au crescut cu 29% în ultimii doi ani, tendința fiind similară și în alte țări precum Germania și Regatul Unit. În Japonia, unde 23% dintre locuitori mănâncă singuri în oraș, acest fenomen are chiar și un termen dedicat: „ohitorisama”.
Pentru a răspunde acestei noi cereri, restaurantele din Japonia și din alte părți își adaptează ofertele, incluzând mai multe locuri la tejghea și porții mai mici, perfecte pentru cei care mănâncă singuri. „Chiar și restaurantele de familie încep să ofere mai multe opțiuni pentru persoanele care iau masa singure”, a explicat Masahiro Inagaki, cercetător principal la Institutul de Cercetare Hot Pepper Gourmet Eating Out din Japonia.
Pandemia a jucat un rol important în acest fenomen
Debby Soo, CEO-ul OpenTable, consideră că această creștere a meselor solo este legată de schimbările aduse de munca de la distanță, dar și de o mișcare mai largă de auto-îngrijire și iubire de sine. „Oamenii învață să se bucure de propria companie,” a declarat ea.
Pandemia a jucat, de asemenea, un rol important în acest fenomen, reducând nevoia de interacțiuni sociale atunci când mâncăm în oraș, conform profesorului Anna Mattila de la Penn State University. În același timp, smartphone-urile ajută oamenii să se simtă conectați chiar și atunci când sunt singuri.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni aleg să trăiască singuri, crește și numărul celor care iau masa în singurătate. În 2019, Pew Research Center a raportat că 38% dintre adulții americani cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani trăiau fără un partener, comparativ cu 29% în 1990. În Japonia, gospodăriile monoparentale reprezintă acum o treime din total și se preconizează că acest procent va crește la 40% până în 2040.
Călătoriile solo, în special în rândul celor peste 55 de ani, contribuie, de asemenea, la creșterea meselor solo, mai arată sursa citată.
Sursa foto: flickr (Leigh Monahan)