5 alimente pentru întărirea imunității: Ce trebuie să mâncăm toamna pentru a ne feri de răceală și gripă

alimente ce ne sustin imunitatea Sursa foto: Pexels

Scopul final pentru  apropierea debutului sezonul de răceală și gripă? În primul rând, să încerci să nu te îmbolnăvești! Prevenția este cel mai bun mod de a te proteja. O alimentație bună – împreună cu exercițiile fizice și somnul suficient – este cheia pentru a vă menține corpul în condiții optime, astfel încât să poată lupta împotriva germenilor. Există 5 alimente care, potrivit franciscanhealth.org, ne stimulează imunitatea.

Nutrienți esențiali pentru sistemul imunitar

Anumite vitamine și minerale sunt esențiale pentru susținerea unui sistem imunitar sănătos și apărarea organismului împotriva virușilor și bacteriilor. Fără ele, corpul tău este mai predispus la boli și infecții. Și cum debutul toamnei este la un pas de noi, cel puțin calendaristic, iar începerea școlilor bate la ușă, trebuie să creștem imunitatea tuturor membrilor familiei, pentru a fi feriți de răceală și gripă. Nutrienții esențiali includ:

  • Vitamina A
  • Grupa vitaminei B
  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Vitamina E
  • Zinc
  • Seleniu

Modul ideal de a-ți întări sistemul imunitar, în mod natural, este să obții vitaminele și mineralele necesare prin dietă, mai degrabă decât să folosești suplimente. Așa că aprovizionează-ți bucătăria cu toate alimentele ce constituie surse naturale de nutrienți.

1.Lămâile oferă un nutrient vital, pe care corpul nostru nu îl produce, și care ne întărește imunitatea

Lămâile sunt încărcate cu vitamina C și bioflavonoide (un antioxidant care protejează sănătatea celulelor). Vitamina C face multe pentru a ne menține corpul sănătos, inclusiv pentru a susține sistemul imunitar. Deoarece corpul nostru nu produce, în mod natural, vitamina C, trebuie să ne bazăm pe dieta noastră pentru a obține cantitatea recomandată din acest nutrient vital.

O modalitate ușoară de a face asta? Beți apă cu lămâie – un sfert de cană de suc de lămâie asigură 31% din necesarul zilnic – sau puneți suc de lămâie pe legumele din salată sau în sosurile pentru salată.

2.Alicina, o substanță din usturoi, armă împotriva virușilor și bacteriilor

Usturoiul conține o serie de vitamine și minerale esențiale pentru sistemul imunitar. Dar el are și un compus numit alicină, care poate fi o armă puternică împotriva bacteriilor și virușilor. Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de usturoi au avut mai puțin de jumătate din numărul de răceli față de grupul care nu l-a luat. Dar, ideal, este să nu vă repeziți să luați suplimente, ci să includeți usturoiul în dietă.

Nu este greu să găsești rețete care să folosească usturoi, dar îl poți consuma și crud, deoarece astfel își păstrează intacate calitățile sale de susținere a sănătății. De asemenea, puteți adăuga usturoi proaspăt în sosurile pentru salate și în diverse mâncăruri.

3.Migdalele, sursă de vitamina E, substanță care ne întărește sistemul imunitar

Migdalele sunt bogate în vitamina E, care întărește sistemul imunitar. Ele conțin și zinc, un mineral pe care studiile l-au asociat cu mai puține răceli și recuperări mai rapide în viroze.

Păstrați o pungă de migdale în cămară și luați o mână pentru a mânca la gustări. Sunt pline de proteine, fibre și grăsimi sănătoase și te ajută să te simți sătul până la următoarea masă.

4. Seleniul din ciuperci ne protejează organismul de infecții

Ciupercile sunt încărcate cu seleniu, un mineral care protejează organismul de infecții, precum și zinc și vitaminele B și D. Organismul produce, în mod natural, vitamina D atunci când pielea este expusă la soare, dar majoritatea oamenilor trebuie să obțină o parte din acest nutrient prin dietă.

Așadar, puteți mânca ciuperci la grătar, cu diverse dressing-uri, sau le puteți include în salate. Mai puteți gîăti ciuperci la cuptor, pe care le puteți servi ca garnitură la fripturi.

5. Cartofi dulci protejează celulele și luptă împotriva germenilor

Cartofii dulci sunt un stimulent imunitar delicios, plin de vitamina A, de care corpul tău are nevoie pentru a-ți proteja celulele și a lupta împotriva germenilor. Este suficient să mănânci un singur cartof, de mărime medie, pentru a oferi organismului tău doza zilnică recomandată de vitamina A.

Îi poți prepara la cuptor, îi poți adăuga în supe sau poți face din cartofi dulci un piure delicious.

Măsuri pentru sporirea imunității și prevenirea răcelii și gripei

  • O dietă sănătoasă, asociată cu un stil de viață sănătos, vă pot menține imunitatea în formă maximă.
  • Exerciții fizice: antrenamentul regulat reduce șansele de a răci cu 20 până la 30 la sută. Exercițiile fizice sunt o armă împotriva răcelii și gripei.
  • Spălarea mâinilor: previne răspândirea germenilor și este una dintre cele mai bune modalități de a reduce îmbolnăvirea, pe tot parcursul anului.
  • Vaccinul antigripal:  reduce riscul de gripă cu până la 60%. Dacă aveți întrebări despre vaccinarea antigripală, discutați cu medicul dumneavoastră.

Ce faci dacă ai răcit sau ai gripă?

Dacă răcești sau suferi de gripă, de obicei este suficient să te odihnești acasă. Dar pentru cei cu risc de complicații ale gripei, există medicamente ce pot fi recomandate de medic.

Menținerea unui stil de viață sănătos este o modalitate excelentă de a evita îmbolnăvirea. Combinând o dietă nutritivă cu alte măsuri preventive, vei oferi sistemului tău imunitar mult din ceea ce are nevoie pentru a te menține sănătos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *