Alternative la proteinele animale: Un nou centru de cercetare din Marea Britanie beneficiază de un buget de 38 de milioane de lire sterline, pentru noi descoperiri

proteine animale, Marea Britanie, ciuperci, alge foto: pexels.com/@Elevate

Un nou centru de cercetare din Marea Britanie, având un buget de 38 de milioane de lire sterline, va căuta alternative la proteinele animale, în cadrul unui proiect care vizează plantele evoluate, ciupercile, algele și carnea cultivată în laborator.

Centrul Național de Inovare pentru Proteine Alternative (NAPIC) are misiunea de a dezvolta „alternative acceptabile și prietenoase cu planeta la proteinele animale”.

Finanțarea a venit de la Consiliul pentru Cercetare în Biotehnologie și Științe Biologice (BBSRC) și Innovate UK, precum și de la trei universități și Institutul James Hutton.

Un comunicat al organizațiilor implicate menționează că suplimentarea agriculturii tradiționale cu surse alternative de proteine este „critică dacă dorim să satisfacem cererea în creștere într-un mod sustenabil”.

Proteinele alternative sunt derivate din surse non-animale și includ plante terestre și acvatice, insecte, proteine obținute prin fermentare biomasică sau de precizie și din carne cultivată în laborator.

Peste 30 de cercetători din aceste instituții vor colabora cu industria agroalimentară, cu autoritățile de reglementare, cu investitori și factori de decizie pentru a crea un „ecosistem vibrant de inovație în domeniul proteinelor alternative”. 

Organizațiile implicate în proiect au comunicat: „Agricultura animală este estimată să producă până la o cincime din emisiile care contribuie la încălzirea globală, iar, având în vedere că populația mondială este prognozată să ajungă aproape de 10 miliarde până în 2050, cererea de proteine este de așteptat să crească semnificativ.

Unele surse, precum Programul de Mediu al ONU, estimează că consumul de carne ar putea crește cu până la 50% până în 2050.

„Trebuie să găsim surse mai sustenabile de proteine și, din fericire, există o biodiversitate uriașă în sursele de proteine non-animale, iar noi abia am început să explorăm acest domeniu.”

Organizațiile vor produce, de asemenea, o foaie de parcurs pentru dezvoltarea unei strategii naționale privind proteinele în Marea Britanie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexels.com/@Elevate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *