Chisălița este o mâncare simplă a cărei origine se pierde în negurile istoriei. Denumirea este slavă, însă mâncarea în sine ar putea avea o tradiție mult mai îndepărtată decât sosirea slavilor la nord de Dunăre. Sunt și localități și chiar persoane care poartă acest nume. Chisăliță, nume de familie în Maramureș, nume de sat în județul Mureș.
Indiferent de originea sa, mâncarea aceasta simplă, de găsit odinioară pe mesele țăranilor și boiernașilor, are calități indiscutabile: e ușor de preparat și, mai ales, e un răcoritor pe cinste, în zilele caniculare, tot mai numeroase în ultimii ani.
Un cititor G4Food ne-a transmis următoarea rețetă:
”Mai întâi așteptăm să se coacă bine prunele. Pe aici, pe la olteni, se folosesc așa zisele ”prune albe”, un soi timpuriu. Am folosit 2,5 kg de prune puse la fiert în 4 litri de apă.
După vreo jumătate de oră de fiert le-am făcăluit ( zdrobite și amestecate cu făcălețul – o ustensilă din lemn de brad, cu o ”stea” la capăt, rezultată din scurtarea ramurilor laterale – care poate fi înlocuită cu mixerul ) ca pe fasolea bătută, am strecurat conținutul printr-o sită rară care să rețină sâmburii.
Am pus din nou la fiert zeama groasă, cam vreo douăzeci de minute, timp în care am adăugat 5 linguri de mălai și vreo 3 linguri de zahăr (după gust).
La sfârșit am adăugat o fiolă de esență de vanilie ( este opțională! ) și frunze proaspete de mentă tocate mărunt. Asta este chisălița căreia aș putea să-i spun bragă oltenească. Mâncarea poate fi pusă la frigider și consumată răcită. Poftă bună!”