Cred că am mai povestit că la noi în familie mâncarea cu tentă orientală sau asiatică e la mare preț. De asta am ales să dau o astfel de ”aromă” supei de linte. Lintea nu e prea populară, în afară de mine nimeni n-o iubește. Dar dacă o ascund sub multe legume și îi alătur carne și savori arabe îi conving s-o mănânce. Deci…
Ce punem în supa de linte?
1 borcan de linte prefiartă
2-3 morcovi
1 păstârnac
1 jumătate de țelină
Carne de pui (poți pune orice fel de carne), eu am luat pulpițe dezosate
1 ardei roșu, 1 verde
1 dovlecel
1 praz (partea albă)
2 căței de usturoi
Condimente (chimion, praf de coriandru, boia iute, nucșoară, cuișoare, cardamon, scorțișoară)
2 linguri pastă de roșii
1 cartof (opțional), eu am pus din cel dulce
Sare, piper
Cum procedăm?
Eu am avut un condiment deja combinat și am mai pus și două lingurițe de harissa (pastă de condimente). Sfatul meu e să începeți cu puțin din fiecare și să adăugați treptat, că ce-i place unuia, nu-i place și celuilalt. Important este ca la sfârșit să aibă gust condimentat și aromat.
Nu este supă clasică marocană, aceea are și năut, mai multă linte, mai puține legume și o consistență mai de supă cremă (jumătate se pasează și se adaugă înapoi în supă). Dar eu am făcut altceva aici. Ceva cu multe legume, cam tot ce aveam prin frigider, puțină linte și ceva carne.
Se face ca orice supă/ciorbă obișnuită. Se prăjește puțin carnea pe fiecare parte.
Se taie și se călesc prazul, usturoiul, rădăcinoasele, ardeii. Se adaugă dovleceii rași, se pun toate în oală, plus carnea. Adăugăm apa, sare, condimente orientale de toate felurile și fierbem 20 de minute. Cam după 10 minute am pus și un cartof dulce, tăiat bucățele. Rămăsese prin cămară și i-am găsit rost. După 20 de minute (sau când carnea și cartofii sunt fierți), gustăm și dregem cu sare și condimente.
Merge bine cu un ardei iute sau un usturoi verde și o bucățică de lipie arăbească sau pâine caldă.
Poftă bună!