495 de milioane de dolari daune într-un proces legat de o formulă de lapte pentru sugari prematuri

lapte sugari prematuri, formula lapte, proces, daune, decizie juriu Sursa foto: Pexels

Un juriu american a constatat că formula de lapte specializată a Abbott Laboratories pentru sugari prematuri a avut consecințe pentru o fetiță din Illinois. Ea a ajuns să dezvolte o boală intestinală periculoasă, motiv pentru care juriul a obligat compania medicală să plătească despăgubiri de 495 de milioane de dolari, transmite Reuters, citată de News.ro.

Verdictul de la tribunalul de stat din St. Louis, Missouri, vine în primul proces împotriva companiei din alte sute de acuzaţii similare cu privire la formula pentru copiii prematuri, aflate pe rol în instanţele din întreaga ţară.
Margo Gill, din Illinois, care a deschis procesul împotriva lui Abbott, a susţinut că firma nu a avertizat că formula sa ar putea provoca o boală potenţial mortală numită enterocolită necrozantă (NEC) la copiii prematuri. Juriul i-a acordat lui Gill daune compensatorii de 95 de milioane de dolari şi daune punitive de 400 de milioane de dolari. Verdictul juriului nu a fost unanim şi a fost susţinut de 9 din cei 12 juraţi din acest caz. Pentru a emite un verdict într-un caz civil din Missouri, trei sferturi dintre juraţi trebuie să fie de acord.

”Companiile trebuie să fie sincere cu privire la produsele lor, cu bune şi cu rele. Atunci când există risc în a folosi o formulă pentru bebeluşi pentru copiii prematuri, părinţii au dreptul să ştie care sunt problemele”, a spus avocatul lui Gill, Jack Garvey.

Abbott a spus că respinge cu tărie verdictul şi că va încerca să-l anuleze. Purtătorul de cuvânt al Abbott, Scott Stoffel, a spus că formulele specializate şi fortifianţii, precum cel din acest caz, sunt printre singurele opţiuni disponibile pentru hrănirea copiilor prematuri. ”Verdicte ca acesta, în care ştiinţa şi opiniile profesioniştilor din domeniul sănătăţii care îşi petrec viaţa tratând aceşti copii sunt ignorate, fac dificilă continuarea furnizării acestor produse pe termen nelimitat”, a spus Stoffel.

NEC, care provoacă moartea ţesutului intestinal, afectează mai ales nou-născuţii prematuri şi are o rată a mortalităţii între 15% şi 40%. Copilul lui Gill, Robynn Davis, care a dezvoltat NEC după ce i s-a administrat formula pentru sugari prematuri Abbott în timp ce se afla într-o unitate de terapie intensivă neonatală în 2021, a supravieţuit, dar a suferit leziuni neurologice ireversibile din cauza bolii sale şi va necesita îngrijire pe termen lung.

Avocaţii  Abbott, firmă care produce formula marca Similac, au susţinut în timpul procesului că rănile pe termen lung ale lui Robynn au fost cauzate de traume la naştere care i-au lipsit creierul de oxigen. Ei au spus că, în timp ce laptele matern scade riscul de NEC, formulele specializate sunt uneori necesare şi salvatoare pentru copiii prematuri.

Aproape 1.000 de procese au fost intentate împotriva Abbott, a producătorului de formule Enfamil Reckitt Benckiser, în instanţe federale sau de stat. Peste 500 sunt centralizate într-o instanţă federală din Illinois, iar altele sunt pe rol în Illinois, Missouri şi Pennsylvania.

Procesele susţin că aceste companii nu i-au avertizat pe medici că sugarii cărora li se administrează lapte praf prezintă un risc mai mare de NEC în comparaţie cu sugarii care sunt alăptaţi sau cărora li se administrează lapte de la donator sau formulă derivată din lapte uman.

Reckitt, ca şi Abbott, a negat afirmaţiile. La fel ca toate procesele legate de NEC, acest proces implică formule pe bază de lapte de vacă şi produse pentru fortificarea laptelui matern, care sunt special făcute pentru sugari aflați în spitale, nu formule obişnuite disponibile consumatorilor în magazine.

Primul proces care a fost judecat, împotriva lui Reckitt, în Illinois, s-a încheiat în martie cu un verdict de 60 de milioane de dolari. Reckitt face apel la acest verdict şi a susţinut că procesul reclamantului s-a bazat pe mărturie nefondată de expertiză. Litigiul a vizat unii investitori.

Procesele referitoare la NEC sunt separate de litigiile în desfăşurare împotriva Abbott privind închiderea fabricii sale din Sturgis, Michigan şi rechemarea ulterioară a loturilor de lapte praf pentru o posibilă contaminare, ceea ce a contribuit la o lipsă de lapte praf la nivel naţional în 2022. Nu au existat procese în acele cazuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *