O dietă cu conținut scăzut de purine este adesea prescrisă persoanelor cu hiperuricemie – niveluri ridicate de acid uric în sânge – care poate duce la gută și pietre la rinichi. Purina din alimentele noastre se descompune în acid uric, în corpul nostru, astfel încât, potrivit my.clevelandclinic.org, reducerea purinei din dietă ajută la reducerea nivelului de acid uric.
Ce sunt purinele și cum apare guta
Purinele sunt componente ale ADN-ului și ARN-ului, care se găsesc în celulele noastre și în alimente precum carnea roșie, fructe de mare, leguminoase, ciocolată și unele legume precum spanacul și sparanghelul.
Acidul uric este produs de ficat și eliminat prin urină. El este rezultatul metabolizării alimentelor consumate și a degradării celulare, rezultat în urma descompunerii unor substanțe numite purine. Când această cantitate de acid uric depășește limitele normale, se formează mici cristale care pătrund în articulații și provoacă durere. Guta este o formă dureroasă de artrită, caracterizată de dureri articulare foarte mari și cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi.
Ce presupune dieta pentru bolnavii de gută
Guta este cauzată de un nivel ridicat de acid uric în sânge. Acidul uric extra formează cristale ascuțite care se instalează în articulații, provocând umflături și dureri. Dar poți ajuta la reducerea cantității de acid uric din corpul tău menținând o dietă cu conținut scăzut de purine. Reducerea nivelului de acid uric poate ajuta la prevenirea formării de noi cristale, reducând atacurile de gută.
Ce este o dietă cu un conținut scăzut de purine
Purinele sunt substanțe chimice care se găsesc în mod natural în anumite alimente și băuturi. Când corpul tău descompune aceste substanțe chimice, acidul uric este produsul secundar. O dietă cu conținut scăzut de purine reduce alimentele și băuturile cu cel mai mare conținut de purine, pentru a reduce acidul uric. De asemenea, încurajează consumul unor alimente selectate care pot reduce nivelul de acid uric din organism.
Cine poate beneficia de o dietă cu un conținut scăzut de purine
Oricine are un nivel ridicat de acid uric în sânge (hiperuricemie) poate beneficia de reducerea alimentelor bogate în purine. Acest lucru poate ajuta la prevenirea gutei la persoanele cu hiperuricemie care nu au dezvoltat, încă, boala. De asemenea, poate ajuta la prevenirea progresiei gutei deja existente și la prevenirea altor complicații ale hiperuricemiei, cum ar fi pietrele la rinichi.
Ce alimente agravează guta
- Băuturi dulci și dulciuri – Zahărul rafinat este jumătate din fructoză, care se descompune în acid uric. Orice aliment sau băutură cu conținut mai mare de zahăr poate declanșa guta.
- Sirop de porumb cu multă fructoză – Aceasta este o formă concentrată de fructoză. Dacă începi să te uiți la etichete, vei găsi sirop de porumb bogat în fructoză în tot felul de produse alimentare ambalate la care nu te-ai aștepta.
- Alcool – Chiar dacă nu toate băuturile alcoolice sunt bogate în purine, alcoolul împiedică rinichii tăi să elimine acidul uric, trăgându-l înapoi în corp, unde continuă să se acumuleze.
- Carne de organe – Acestea includ ficatul, creierul si rinichii.
- Carne de vânat – Specialități precum gâsca, vițelul și vânatul sunt printre motivele pentru care guta era cunoscută în Evul Mediu drept „boala omului bogat”.
- Anumite fructe de mare – Inclusiv hering, scoici, midii, cod, ton, păstrăv și eglefin.
- Carne roșie – Inclusiv carne de vită, miel, porc și slănină.
- Curcan – Această carne mai slabă este, totuși, bogată în purine. Evitați mai ales curcanul procesat.
- Sosuri și sosuri de carne.
- Drojdie și extract de drojdie.
Care sunt cele mai bune alimente de consumat atunci când ai gută
Deși consumul anumitor alimente nu va fi suficient pentru a elimina guta, studiile sugerează că anumite alimente și băuturi pot ajuta la reducerea acidului uric din organism. De exemplu:
- Lapte degresat – Unele cercetări sugerează că un consum de lapte degresat poate ajuta la reducerea acidului uric și a crizelor de gută. Accelerează excreția acidului uric în urină și, de asemenea, reduce răspunsul inflamator al corpului la cristalele de acid uric din articulații.
- Cireșe – Oamenii de știință cercetează în prezent beneficiile cireșelor și sucului de cireșe pentru gestionarea simptomelor de gută, iar rezultatele sunt promițătoare. Cireșele au proprietăți antiinflamatorii cunoscute și, de asemenea, pot ajuta la reducerea acidului uric din organism.
- Cafea – Poate ați auzit teoria potrivit căreia cafeaua este acidă, dar tipul de acid din cafea este foarte diferit de acidul uric. De fapt, consumul zilnic de cafea poate reduce nivelul de acid uric. Ea încetinește descompunerea purinei în acid uric și accelerează rata de excreție.
- Apă – Persoanele care beau cinci până la opt pahare de apă pe zi au un risc mai scăzut de a prezenta simptome de gută. Acest lucru are sens, deoarece rinichii tăi folosesc apă pentru a elimina acidul uric în urină. Apa este, de asemenea, bună pentru sănătatea rinichilor. Funcția renală afectată este un factor care poate contribui la gută.
Specialiștii te sfătuiesc
- Variază-ți sursele de proteine – Anumite tipuri de carne și fructe de mare au un conținut mai mare de acid uric, dar dacă mănânci o gamă largă și încerci să nu faci abuz, vei reuși să ții boala sub control.
- Bucură-te de fructe și legume – Majoritatea au un conținut scăzut de purine, dar nici măcar cele care conțin mai multe purine nu s-a dovedit că ar afecta influența gutei. Iar beneficiile pe care le aduc le fac să merite să le consumați.
- Savurează cereale – Orezul, pastele și cerealele sunt toate prietenoase cu guta (cu excepția ovăzului). Atenție la adăugarea de sirop de porumb bogat în fructoză în produsele ambalate și alege cereale integrale (cel puțin jumătate din timp), pentru a ajuta la controlul zahărului din sânge.
Care sunt avantajele unei diete cu un conținut scăzut de purine
- Reducerea acidului uric – Persoanele care sunt predispuse la hiperuricemie pot fi capabile să-și țină simptomele sub control prin dietă, pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor, precum guta și pietrele la rinichi. Persoanele care au fost deja diagnosticate cu gută sau pietre la rinichi pot preveni formarea de noi cristale de acid uric în articulații sau rinichi sau, cel puțin pot încetini progresul bolii.
- Reducerea greutății – Evitarea alimentelor bogate în purine, cum ar fi carnea roșie și dulciurile, te poate ajuta să-ți reduci greutatea corporală, ca un beneficiu secundar. Guta este foarte des asociată cu creșterea în exces în greutate și cu sindroame metabolice asociate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Scăderea în greutate reduce statistic riscul de a dezvolta gută și ajută la ameliorarea simptomelor gutei prin eliminarea stresului articulațiilor.
- Reducerea medicamentelor- Dieta nu este la fel de eficientă ca medicamentele, pentru gestionarea gutei și nu ar trebui să o înlocuiască. Dar când acorzi atenție dietei tale, acest lucru poate ajuta la minimizarea nevoii de medicamente.
Care sunt dezavantajele unei diete cu un conținut scăzut de purine
- Este limitativă – Pentru persoanele cu hiperuricemie, o dietă cu conținut scăzut de purine înseamnă o schimbare pe termen lung a stilului de viață. De asemenea, se întâmplă să vizeze multe răsfățuri preferate, inclusiv zahăr, dulciuri și alcool. Pentru unii oameni, renunțarea la acestea, pentru întotdeauna, poate părea nerealist, mai ales atunci când atunci când totul este considerat doar o terapie complementară. La fel ca majoritatea dietelor, trebuie să o urmezi cu strictețe pentru a obține beneficii.
- Limitează sursele de omega-3 – Fructele de mare sunt printre cele mai importante surse alimentare de acizi grași omega-3, iar dieta cu conținut scăzut de purine limitează multe dintre acestea. Acizii grași omega-3 au multe beneficii cunoscute pentru sănătate – în special, ameliorează inflamația și durerile articulare cauzate de artrită.