De ce diferă gustul pepenilor pe piață: în funcție de expunerea la soare, soi sau hibrid, sol și tehnologie / „Unii hibrizi sunt creați să aibă mai puține glucide, ca să poată fi consumați și de diabetici” – specialist horticultură

pepeni, pepene verde, zahar, gustul pepenilor foto: pexels.com/@Lisa Fotios
  • Pepenii sunt fructe foarte căutate când umplu piețele și hypermarket-urile, pentru miezul dulce și răcoros, mai ales dacă sunt ținuți la frigider. Unii consumatori se declară însă dezamăgiți de gustul pepenilor în această parte a sezonului. Un cititor G4Food a intervenit cu insatisfacție sub un articol:

„Din cauza caniculei pepenii din România s-au copt forțat. Nu sunt deloc dulci, chiar dacă miezul arată bine. Am luat mai multe soiuri și toți sunt la fel. NU SUNT DULCI. Cei galbeni sunt o catastrofă, parcă mănânci mămăligă fără sare”. 

De ce anume depinde gustul pepenilor scoși la vânzare? 

Specialiștii consultați de noi au precizat că sunt mai mulți factori care concură la gustul pepenilor.

„Pepenii s-au copt anul acesta mai devreme, din cauza temperaturilor ridicate, temperaturi exagerat de mari, toate recoltele au fost mai rapide, inclusiv cele de pepeni. Asta înseamnă un număr mai mic de lucși, de ore de expunere la soare. Tot ce se coace timpuriu nu are un gust formidabil. Nu este însumat numărul de lucși, numărul optim de ore de insolație, de iluminare, de care are nevoie planta pentru a ajunge la superlativ caracterele gustative, la conținutul de zahăr. Abia atunci avem un fruct copt, colorat, gustos. Deci, hibridul în sine, timpuriu, și coacerea prematură pot conduce la un gust mai puțin bun”, ne-a declarat Andreea Andrecan, specialist pomicultură, șef lucrări la USAMV, Cluj-Napoca.

Pe lângă un număr de lucși insuficient, mai sunt și alți factori care influențează caracterul gustativ al pepenilor. O explicație ar fi hibrizii folosiți. 

„Dacă sunt cultivați hibrizi rezistenți la boli și dăunători, aceștia nu au neapărat și un gust foarte dulce. Totodată, au fost creați și hibrizi intenționat mai puțin dulci, cu un nivel de glucide mai mic, pentru consumatorii diabetici”, ne-a transmis prof. Elena Drăghici, de la Facultatea de Horticultură, din cadrul USAMV București.

„Mai este un factor: apa. Pepenele trebuie irigat până când începe să se maturizeze, apoi nu mai trebuie udat, fiindcă scade conținutul de glucide. Or, probabil din cauza temperaturilor ridicate, de peste 40 de grade, fermierii au udat și în perioada de maturizare. Plus efectul de coacere forțată, determinat de căldurile mari. Să luăm în considerare și solul: dacă e prea bogat în îngrășăminte organice fructul crește mare, dar cu mai puține glucide, deci nu e așa dulce”.

G4Food observă că furnizorii de semințe și material săditor au oferit fermierilor, de-a lungul anilor, hibrizi de pepeni (dar și de alte specii de fructe și legume) tot mai timpurii, pentru avea avantaj pe piață: fructele timpurii, așa numitele trufandale, sunt mult mai scumpe, decât în sezonul obișnuit. Timpurietatea nu include certitudinea unui gust bun. 

foto: pexels.com/@Lisa Fotios

Comentarii

  1. Si cine certifica ca sunt buni pentru diabetici? o bucata de carton scrisa cu un text in piata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *