Bulgarii vor să învețe de la români să semene nori și să aducă ploaia

nori foto pexels.com

„Bulgaria trebuie să înceapă experimente cu precipitații de la potențiali nori, ceea ce este în interesul agriculturii și al irigațiilor”, a insistat Gheorghi Stoianov, președintele Uniunii Fermierilor din Bulgaria (BFS), potrivit Rador Radio România. Experimentele sunt legate de schimbările climatice și de insuficienţa de apă în unele zone ale țării.

SUA, Canada, China și Emiratele Arabe Unite se află într-o fază avansată a încercărilor de „semănare” a norilor. „Europa rămâne în urmă, dar în România au loc deja de doi ani, fiind raportat un efect pozitiv, pentru că în regiunile în care se fac, precipitațiile au crescut cu 10%”, a spus Gheorghi Stoianov, la postul bTV.

„Bulgaria poate fi printre primele țări din Europa, pentru că echipele de aici au deja experiența din România. Bulgaria are necesarul de specialiști, meteorologi, tehnică și oameni de știință. Aceasta este o bază bună pentru a începe cercetările și în Bulgaria”, a adăugat liderul fermierilor.

„Totuși, totul depinde de stat. Este imposibil fără acesta, deoarece are legătură cu multe autorizații de la instituții, inclusiv cooperare cu conducerea Traficului Aerian (Controlul de Trafic Aerian). Este vorba despre spații aeriene unde nu se poate pătrunde fără permisiunea lor”, a subliniat el.

Ce presupune metoda

Metoda de „semănare” a norilor este asemănătoare cu lansarea de rachete împotriva grindinei. Este vorba de introducerea de reactivi în nori, care absorb umiditatea din atmosferă, aceasta se transformă în ploaie și cade pe pământ.

„Se lucrează cu nori acolo unde nu se preconizează că va ploua deloc. La temperaturi cu minus se adaugă iodură de argint, la temperaturi cu plus se adaugă clorură de calciu și sodiu. Acestea se găsesc în natură, așa că se lucrează cu lucruri naturale”, a explicat Stoianov.

Potrivit acestuia, precipitaţiile pot rezolva problemele de irigare din unele regiuni ale Bulgariei unde vara este secetă. Separat, Uniunea Fermierilor din Bulgaria insistă ca peste 3.000 de baraje mici din țară să fie verificate pentru a se vedea care este starea acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *