INFOGRAFIC: Top 15 statele cu cea mai mare producție de grâu din lume

infografic, grau, productie, cereale Sursa foto: Dreamstime

Producția mondială de grâu a depășit 800 de milioane de tone în 2022, grâul fiind a doua cea mai cultivată cereală după porumb, transmite Visual Capitalist.

De la diferite tipuri de tăiței la toate varietățile de pâine, grâul este o cultură de bază pentru o gamă largă de diete din toate țările. Dar cine îl cultivă cel mai mult și cât de mult?

Acest infografic prezintă cei mai mari producători de grâu din lume în 2022, pe baza datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO):

infografic, grau, productie, cereale
Sursa foto: Visual Capitalist

Producția de grâu este în mare parte diversificată în întreaga lume, deși se evidențiază trei mari producători: China, India și Rusia. Cele trei țări produc peste 100 de milioane de tone pe an.

Principalele destinații de export pentru grâul Rusiei sunt Turcia (35%) și Egipt (29%).

Ucraina (21 de milioane de tone) este, de asemenea, un important producător (nr. 11) și exportator de grâu. Livrările sale au scăzut rapid după invazia rusă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alimente. De atunci, guvernul ucrainean a stabilit noi rute de export care îmbrățișează coasta vestică a Mării Negre, unde apele sunt prea puțin adânci pentru a le permite submarinelor să atace.

Între timp, SUA este cel mai mare producător de grâu (45 de milioane de tone) din America, ocupând locul 5 în clasamentul general. Statele Dakota de Nord, Kansas și Washington sunt cei mai mari producători.

O privire rapidă asupra listei principalelor țări producătoare de grâu relevă o împărțire aproape egală între Europa și Asia, două continente cu modele meteorologice și climate diferite.

În 2022 recolta de grâu a României a fost de 8,684 milioane de tone, potrivit INS.

Spre deosebire de orez, care necesită vreme caldă și umedă, grâul este o cultură care crește peste tot (cu excepția Antarcticii). Grâul are cel mai mare procent de proteine și al treilea cel mai mare conținut de energie dintre toate cerealele. În mod esențial, grâul nu are nevoie de multă apă pentru a crește, ceea ce îi permite să se dezvolte în climatele secetoase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *