Mărul polonez și vinul de Porto, sprijinite financiar în regim de urgență/Afacerile agricole, afectate de fenomene climatice și de perturbări ale pieței

Comisia Europeana, bani, fructe, legume, vin Sursa foto: G4Food

Comisia Europeană a propus, marți, 10 iulie, acordarea a 77 de milioane de euro din rezerva financiară destinată agriculturii pentru a sprijini fermierii din sectoarele fructelor, legumelor și viticol din Austria, Cehia și Polonia, care au suferit, recent, din cauza unor evenimente climatice nefavorabile de o amploare fără precedent, precum și producătorii de vin din Portugalia, care se confruntă cu perturbări grave ale pieței, a anunțat Comisia Europeană

Potrivit propunerilor Comisiei, acceptate de statele membre, sunt alocate 10 milioane de euro Austriei, 15 milioane de euro Cehiei, 37 milioane de euro Poloniei și 15 milioane de euro Portugaliei. Aceste țări pot completa sprijinul Uniunii Europene cu până la 200% cu fonduri naționale.

În primăvara acestui an, Cehia, regiuni ale Austriei și regiuni ale Poloniei au fost afectate de înghețuri fără precedent, care au urmat unor temperaturi neobișnuit de ridicate înregistrate în luna martie și au cauzat pagube semnificative, în mare măsură în livezile și podgoriile din aceste țări. Daune însemnate au fost cauzate, de grindină, sectorului agricol polonez. 

Suprafețele și ponderea producției în cauză sunt importante și fermierii își văd, astfel, pusă în pericol viabilitatea economică a exploatațiilor lor agricole afectate. Autoritățile naționale vor distribui ajutorul direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile lor economice. Cele trei state vor trebui să notifice Comisia cu privire la detaliile punerii în aplicare a măsurilor, să precizeze, în special, criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului individual, impactul prevăzut al măsurii, evaluarea acesteia și acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.

Între timp, producătorii de vin din Portugalia se confruntă cu dezechilibre ale pieței care s-ar putea transforma într-o criză prelungită și mai profundă. Acumularea actuală fără precedent de stocuri de vin în Portugalia este cauzată de o scădere a vânzărilor de vin roșu combinată cu o creștere a producției, anul trecut. Portugalia a fost, în 2023, statul membru cu cea mai mare creștere a producției de vin față de anul precedent. 

Pachetul de sprijin prezentat de Comisie va finanța distilarea temporară a vinului, în această țară, pentru a elimina unele dintre volumele în exces, în prezent, și pentru a reechilibra piața. Pentru a evita denaturarea concurenței, alcoolul obținut prin distilare poate fi utilizat numai în scopuri industriale, cum ar fi pentru dezinfecție, pentru soluții farmaceutice și energetice. 

Autoritățile portugheze pot distribui ajutoarele financiare producătorilor de vin, cooperativelor vitivinicole, distilatorilor și întreprinderilor vitivinicole și vor stabili normele pentru cererea de sprijin. Portugalia urmează să notifice Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurii, în special cu privire la cantitățile de vin retrase de pe piață, pentru fiecare regiune.

Pentru a aborda provocările mai mari cu care se confruntă sectorul vitivinicol al UE, Comisia a format, recent, un grup la nivel înalt pentru politica vitivinicolă, care este așteptat să formuleze recomandări pentru viitoarele decizii politice, până la începutul anului 2025.

Plățile către fermieri pentru sprijinul financiar de urgență către Cehia, Austria și Polonia trebuie să fie efectuate până la 31 ianuarie 2025, în timp ce sprijinul acordat beneficiarilor pentru distilarea temporară a crizelor excepționale în Portugalia trebuie plătit până la 30 aprilie 2025. Cele două acte care stabilesc prevederile sprijinului vor fi adoptate în zilele următoare și vor fi direct aplicabile după intrarea lor în vigoare, în iulie 2024.

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *