Salatele în general au reputația că nu sunt sățioase și nici gustoase. Cel puțin nu îngrașă, am putea spune. Dar specialiștii susțin că, de fapt, totul constă în modul în care combini alimentele pentru a obține o salată bogată în proteine, absolut delicioasă și sățioasă.
Adăugând alimente bogate în proteine, va transforma salata banală într-o masă sățioasă, care ajută la slăbit. Proteinele ajută la reducerea foamei, dau senzația de sațietate, susțin dezvoltarea mușchilor, ajută la gestionarea greutății și întărește sănătatea imunitară. Deoarece salatele sunt de obicei făcute cu o bază de salată verde și alte legume, acestea au în mod natural mai puține calorii, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru oricine caută să reducă aportul de calorii. În plus, legumele bogate în fibre îmbunătățesc sănătatea intestinului și dau sațietate, două beneficii care pot favoriza pierderea în greutate. Așadar, o salată bogată în fibre și proteine, pare a fi cea mai bună alegere.
Iată trei rețete de salată bogată în proteine, dar sărace în calorii
Salată de pui la grătar și avocado
Valoare nutritivă/porție:
Calorii: 500
Grăsimi: 24 g (Grăsimi saturate: 3 g)
Sodiu: 660 mg
Cum se prepară:
340 g piept de pui gătit la grătar
O caserolă de rucola
1⁄4 cană afine uscate
1 avocado, fără sâmburi, decojit și feliat
1⁄4 cană brânză de capră mărunțită
1⁄4 cană nuci, tocate grosier
1⁄4 cană vinaigretă de muștar cu miere
Sare si piper negru după gust
Pieptul de pui se taie cubulețe, se amestecă cu restul ingredientelor și se obține o super salată gustoasă și hrănitoare, arată Eatthis.
Puiul la grătar, avocado, brânza de capră, nucile și rucola fac o salată aromată, bogată în proteine, care este, de asemenea, plină de fibre și grăsimi sănătoase. Cu peste 30 de grame de proteine pentru doar 500 de calorii, această salată poate ajuta la pierderea în greutate.
Salată de creveți și spanac
Valoare nutrițională/porție:
Calorii: 220
Grăsimi: 11 g (saturate: 3 g)
Sodiu: 560 mg
Avem nevoie de:
6 fîșii de bacon, tăiate în bucatele mici
1⁄2 ceapă roșie, feliată
1 cană ciuperci feliate
220 g de creveți, decojiți și devenați (Creveții sunt una dintre cele mai mari surse de seleniu ale naturii, un micromineral care ajută la reducerea inflamației articulațiilor și la combaterea radicalilor liberi care cauzează cancer.)
Sare si piper negru după gust
2 linguri de semințe de pin
1 lingură muștar de Dijon
3 linguri oțet de vin roșu
Ulei de măsline (opțional)
1 caserolă de baby spanac
2 ouă fierte tari, feliate
Cum se prepară:
Se încinge o tigaie mare la foc mediu. Se gătește baconul până devine crocant, 5 până la 7 minute. Apoi se transfer pe o farfurie pe care a fost așezat un șervețel, pentru a absorbi grăsimea.
În tigaia încinsă acum se adaugă ceapa și ciupercile și se gătesc până când încep să se rumenească (aproximativ 3 minute). Se asezonează creveții cu sare și piper si se adaugă în tigaia încinsă, împreună cu semințele de pin.
Gătiți până când creveții devin roz și fermi, nu mai mult de 4 minute (creveții se gătesc mai repede decât aproape orice altă proteină).
Se amestecă muștarul și oțetul în tigaie; se asezonează cu sare si piper. Dacă tigaia pare uscată, adăugați un strop de ulei de măsline.
Împărțiți spanacul și ouăle în 4 farfurii și adăugați amestecul de creveți și puțin din lichidul din tigaie. Se presară cu bacon pe deasupra.
Creveții, baconul și ouăle fierte dau acestei salate delicioase un plus de proteine, în timp ce semințele de pin, spanacul și uleiul de măsline adaugă grăsimi sănătoase. Împreună, aceste ingrediente fac o salată bogată în proteine super gustoasă, super sățioasă.
Salată mexicană de friptură la grătar
Valoare nutrițională/porție
Calorii: 340
Grăsimi: 18g (saturate: 4 g)
Sodiu: 460 mg
Avem nevoie de:
3 tortilla de porumb, tăiate fâșii subțiri
4 roșii mici, tocate
o ceapă roșie, tăiată cubulețe
1 ardei jalapeño, tocat
1⁄2 cană coriandru proaspăt tocat
Sucul de la o bucată de lime
220 g carne slabă la grătar
Sare și piper după gust
1⁄2 lingură oțet de vin roșu
1 linguriță ardei chipotle conservat
1⁄2 linguriță miere
2 linguri ulei de măsline
O căpățână de salată romană, tocată
1⁄2 cutie fasole neagră, din conservă (stoarsă de apă)
1 avocado, fără sâmburi, decojit și feliat subțire
Cum se prepară:
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Puneți fâșiile de tortilla pe o foaie de copt și coaceți timp de 8 până la 10 minute, până când se rumenesc ușor și devin crocante. Apoi se pun deoparte.
Într-un castron, combinați roșiile, ceapa, jalapeño, coriandru și jumătate din sucul de lime și se dă, și asta, deoparte.
Preîncălziți un grătar sau o tigaie. Se condimentează carnea cu sare și piper. Odată ce grătarul sau tigaia sunt complet încălzite, se pune carnea și se gătește timp de 4 până la 5 minute pe fiecare parte, în funcție de grosime, până când este fermă. Lăsați friptura să se odihnească timp de 5 minute înainte de a o tăia felii subțiri.
Combinați sucul de lămâie rămas cu oțetul, ardeiul chipotle și mierea. Stropiți încet uleiul de măsline, și amestecați bine totul.
Separat, se amestecă salata verde cu suficientă vinaigretă pentru a se acoperi ușor, apoi se împarte în 4 farfurii. Acoperiți fiecare porție cu felii de friptură, fasole neagră, avocado, o lingură bună de salsa și câteva fâșii de tortilla.
Această salată bogată în proteine este la fel de aromată, dar mai sănătoasă decât burrito sau tacos. Conținutul ridicat de proteine poate să ajute,d e asemenea, la pierderea în greutate, dând senzația de sațietate pe o mai lungă perioadă.