Pizza Margherita este unul dintre tipurile de pizza foarte cunoscute și populare, regăsindu-se în meniurile aproape tuturor pizzeriilor din țară. Un studiu realizat de către Clubul Copiilor arată care este prețul mediu pentru acest sortiment în România. Cercetarea s-a concentrat pe orașele reședință de județ (plus București).
Pentru a realiza această analiză, au fost verificate prețurile a peste 1.500 de pizzerii, consultând meniurile disponibile online și, acolo unde nu au fost disponibile, obținând informațiile telefonic.
Analiza a fost realizată având ca bază peste 1.500 de prețuri pentru pizza Margherita de diferite dimensiuni (diametru și greutate) și alte detalii legate de specialitate provenite de la 850 de pizzerii din țară.
Studiul s-a concentrat pe prețul unei pizza Margherita de dimensiuni medii, cu aproximativ 32 cm în diametru și cu o greutate de 450-500 de grame.
Conform cercetării, prețul mediu al unei pizza Margherita este de 31 de lei în România. Pentru o pizza mică (250-300g), prețul este cu aproximativ 20% mai mic, adică 25 de lei, iar pentru o pizza family (de regulă peste 1,2kg), prețul este cu 80% mai mare, ajungând la 59 de lei în medie.
De asemenea, o pizza Margherita cu mozzarella di bufala are un preț mai mare cu aproximativ 30% datorită calității superioare a ingredientelor.
Cele mai ieftine orașe din țară pentru o pizza Margherita:
- Deva, Reșița, Alexandria – 25 de lei
- Focșani, Vaslui, Pitești – 26 de lei
- Sfântu Gheorghe, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Tulcea – 28 de lei
Cele mai scumpe orașe din țară pentru o pizza Margherita:
- București – 40 de lei
- Iași – 38 de lei
- Timișoara, Cluj-Napoca – 36 de lei
- Brăila, Constanța, Sibiu, Bacău – 35 de lei
Deși ingredientele principale ale pizzei Margherita sunt, cu mici excepții, aceleași peste tot, calitatea și modul de preparare ale acestora pot avea un impact asupra prețului final al produsului. De exemplu, un sos de roșii făcut în casă din roșii proaspete va fi mai scump decât unul obișnuit, cumpărat din supermarket.
Modul de preparare al aluatului și folosirea unor ingrediente premium, precum uleiul de măsline sau mozzarella de calitate superioară, pot de asemenea influența prețul final. Din acest motiv, prețul mai ridicat al unei pizza artizanale poate fi justificat mai mare față de un produs făcut din ingrediente de o calitate mai slabă.
Sursă foto: Pixabay.com