Cafeaua și ginsengul sunt băuturi ideale dimineața și ambele conferă energie, însă au caracteristici diferite: cafeaua are efect revigorant datorită prezenței cofeinei, în timp ce ginsengul oferă un tip de stimul echilibrat, cu eliberare lentă, dar are și o serie de contraindincații serioase, scrie revista Italia a tavola.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cafeaua conține și antioxidanți
Desigur, cafeaua este cea mai răspândită băutură caldă din lume, un adevărat ritual zilnic pentru milioane de oameni. Preparată din boabe prăjite de cafea, este cunoscută pentru conținutul său de cofeină — o substanță stimulatoare care ajută la îmbunătățirea concentrării și stimularea bunei dispoziții.
Bogată în antioxidanți, cafeaua poate oferi beneficii pentru sănătate, prin conținutul de cofeină dar și antioxidanți. Însă consumul excesiv poate provoca nervozitate, insomnie și creșterea tensiunii arteriale. Există numeroase metode de preparare, espresso la cappuccino sau în vechea manieră, la ibric, în stilul cafelei turcești – fiecare cu propriul caracter și gust distinct.
Consumul de ginseng ar trebui limitat la maxim 3 luni
Originar din medicina tradițională asiatică, ginsengul este o plantă cunoscută de secole pentru proprietățile sale adaptogene – ajută organismul să reacționeze mai bine la stres și oboseală. Poate fi consumat sub formă de infuzie, pudră sau extract din rădăcină, și nu conține cofeină.
Principalele sale beneficii sunt legate de creșterea rezistenței fizice și mentale, precum și de susținerea sistemului imunitar, dar există încă puține studii care să certifice atât beneficiile, cât și riscurile legate de consumul de ginseng.
Spre deosebire de cafea, ginsengul (Panax ginseng) oferă o energie mai stabilă și de durată, fără vârfurile bruște și scăderile de energie caracteristice cofeinei, efectele lui manifestându-se gradual și constant în timp. În afară de faptul că aduce energie în plus corpului, ajută și la îmbunătățirea memoriei, susține tonusul menal și amplifică rezistența la stres.
Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate produce efecte nedorite. Potrivit literaturii de specialitate, unele autorități recomandă limitarea utilizării ginsengului la o perioadă de maximum 3 luni, din cauza posibilei apariții a efectelor adverse.
Care sunt contraindicațiile ginsengului
Cele mai frecvente reacții secundare sunt nervozitatea și excitabilitatea, care de obicei se diminuează după primele zile. În plus, poate reduce capacitatea de concentrare, iar nivelul zahărului din sânge poate scădea până la valori prea mici (hipoglicemie). Alte efecte secundare pot include dureri de cap, reacții alergice, tulburări de somn și probleme digestive, sensibilitate a sânilor și neregularități menstruale.
Deoarece ginsengul are efecte similare cu cele ale estrogenilor, nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării, și nu trebuie administrat copiilor. Ocazional, au fost raportate reacții adverse mai grave, cum ar fi crize de astm, creșterea tensiunii arteriale, palpitații sau risc de aritmii (ritm cardiac anormal), precum și sângerări uterine la femeile aflate la menopauză.
În plus, ginsengul poate interacționa cu anticoagulantele, aspirina, alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizii, digoxina, tratamentele cu estrogeni, unele antidepresive și medicamentele care scad glicemia, utilizate în tratamentul diabetului. Motive care, luate la un loc, impun ca necesar consultarea medicului înainte de a consuma ginseng.
