„Soluția miraculoasă” a fierberii cartofilor sau pastelor/ În realitate prin fierbere se formează amidonul rezistent/ Este aceasta o variantă eficientă pentru slăbit sau pentru controlul glicemiei?

cartofi fierti Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Pe Instagram și TikTok apar tot mai multe videoclipuri care recomandă să răcim pastele, orezul sau cartofii fierți înainte de a-i consuma. Acest gest simplu, la îndemâna oricui, ar aduce – potrivit susținătorilor – multiple beneficii pentru sănătatea digestivă și metabolică. Fenomenul are și un nume: formarea amidonului rezistent, notează La Vanguardia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Deși este prezentat adesea ca un „truc magic” pentru slăbit sau pentru controlul glicemiei, nutriționiștii atrag atenția că vorbim de un proces fiziologic interesant, cu efecte pozitive demonstrate, dar care nu trebuie privit ca o soluție miraculoasă. „Ceea ce contează cu adevărat este ansamblul dietei și al obiceiurilor zilnice, nu un singur aliment sau un gest punctual. Astfel de știri despre soluții „minune” creează dezinformare și, uneori, stres”, explică nutriționista Núria Monfulleda, de la centrul Loveyourself din Barcelona.

Ce este amidonul rezistent?

„Amidonul rezistent este partea din amidon care nu se digeră în intestinul subțire, așa cum se întâmplă cu ceilalți carbohidrați. Ajunge intact în colon și se comportă mai degrabă ca o fibră fermentabilă. Putem spune că este undeva între carbohidrat și fibră”, explică Monfulleda.

Beneficiile sale:

  • crește senzația de sațietate și ajută la reglarea apetitului;

  • are un impact mai mic asupra glicemiei, fiind util pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină;

  • sprijină controlul greutății, dar nu „face minuni” de unul singur.

Nutriționista Fátima Branco adaugă că amidonul rezistent acționează ca prebiotic, hrănește microbiota intestinală și îmbunătățește tranzitul. În plus, în timpul fermentației produce butirat, un acid gras cu rol protector pentru colon și important în prevenirea bolilor metabolice, inclusiv diabetul.

Cum obținem amidon rezistent?

Amidon rezistent găsim în:

  • banane verzi,

  • leguminoase,

  • ovăz integral,

  • orez, paste, cartofi,

  • produse pe bază de grâu (pâine, făinoase).

Factorul-cheie: gătirea și apoi răcirea alimentelor.

Exemple:

  • Cartof fiert: are ~1% amidon rezistent. Dacă este răcit 12-24 de ore, procentul crește la 5-6%.

  • Orez alb: de la 1% imediat după fierbere, la 3-4% după răcire.

  • Pastele fierte și răcite sau pâinea congelată și apoi decongelată au același efect.

Important: dacă reîncălzim mâncarea, trebuie să o facem la temperaturi moderate, pentru a nu distruge amidonul rezistent.

La ce trebuie să fin atenți

Deși beneficiile există, nutriționiștii avertizează:

  • schimbarea nu este spectaculoasă, ci modestă, dar câștigă valoare prin repetare și constanță;

  • nu toată lumea tolerează bine amidonul rezistent – unele persoane pot avea disconfort, gaze sau balonare, mai ales în caz de disbioză sau sindrom de intestin iritabil.

„Amidonul rezistent este pentru carbohidrați ceea ce omega-3 este pentru acizii grași: o fracțiune cu efecte pozitive, dar care nu trebuie privită izolat”, rezumă Monfulleda.

Pe scurt: răcirea cartofilor, a pastelor sau a orezului poate aduce un plus pentru sănătate, dar nu înlocuiește o alimentație echilibrată și obiceiuri sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *