Dacă încerci să reduci consumul de zahăr, dar totuși vrei să-ți satisfaci pofta de dulce, ai la dispoziție mai multe alternative.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Una dintre cele mai discutate opțiuni de pe etichetele produselor și din social media, din ultimii ani este, potrivit womenshealthmag.com, aluloza.
Ce este aluloza?
Este dulce și are exact textura zahărului obișnuit, dar partea cea mai interesantă este următoarea: aluloza nu este considerată un îndulcitor artificial.
Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), aluloza este un zahăr care apare în mod natural în alimente dulci precum smochinele, stafidele, siropul de arțar și altele. Totuși, ea este și procesată industrial – o găsești în numeroase alimente cu un conținut scăzut de zahăr sau calorii, cum ar fi batoanele proteice, cerealele și iaurturile degresate. De asemenea, poate fi cumpărată la pungă sau plic.
Aluloza este considerată o alternativă sănătoasă la zahărul de masă (sucroză), deoarece „are gust de zahăr, arată ca zahărul, dar are aproape zero calorii. Oferă volum și permite rumenirea alimentelor, deci poate înlocui zahărul fără să afecteze textura sau gustul,” spune nutriționistul Scott Keatley, co-proprietar al Keatley Medical Nutrition Therapy.
De asemenea, aluloza nu pare să crească glicemia la fel de mult ca zahărul obișnuit.
Beneficiile alulozei
- Poate regla glicemia – Aluloza ar putea ajuta la reglarea glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2, spune nutriționista Yasi Ansari, de la UCLA Health Santa Monica. De ce? Pentru că are un indice glicemic aproape de zero, deci este puțin probabil să provoace creșteri bruște ale glicemiei, explică Keatley. Un meta-studiu din 2024, publicat în Metabolism Open, a analizat efectele alulozei asupra glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2 și a constatat o scădere semnificativă a glicemiei după masă la cei care au consumat aluloză. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele pe termen lung.
- Poate ajuta la controlul greutății – Dacă înlocuiești zahărul obișnuit cu aluloză, este posibil să reduci caloriile – atât timp cât rămâi într-un deficit caloric, spune nutriționista Antonette Hardie, de la Ohio State University Wexner Medical Center. De exemplu, o lingură de zahăr are 48 de calorii, în timp ce o lingură de aluloză are 0 calorii. Există cercetări preliminare care sugerează că aluloza ar putea ajuta la pierderea de grăsime corporală, deși dovezile nu sunt solide.
Un studiu din 2024 în care s-au hrănit șobolani obezi, cu diabet de tip 2, cu alimente care conțineau fie stevia, fie aluloză, timp de 12 săptămâni, a avut o concluzie surprinzătoare: șobolanii care au consumat aluloză au mâncat mai puțin și au luat mai puțin în greutate decât cei care au consumat stevia. Un alt studiu, din 2018, a implicat 121 de persoane supraponderale sau obeze care au consumat băuturi cu sucraloză sau aluloză timp de 12 săptămâni. Cei care au consumat aluloză au pierdut mai multă masă grasă decât cei care au consumat sucraloză. - Poate ajuta la prevenirea bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD) – Aceasta este o acumulare de grăsime în ficat care nu este cauzată de consumul de alcool. Dacă nu este tratată, poate duce la inflamații și leziuni hepatice. Studiile pe animale au arătat că aluloza poate reduce acumularea de grăsime în ficat. Un studiu japonez din 2020, realizat pe 90 de persoane timp de 48 de săptămâni, a oferit, zilnic, participanților băuturi cu 15g, 5g sau 0g (placebo) de aluloză. S-au observat îmbunătățiri semnificative în markerii asociați cu boala hepatică grasă la cei care au consumat aluloză.
Totuși, efectele asupra oamenilor sunt încă în curs de cercetare, spune Ansari. „Deși rezultatele inițiale sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii de lungă durată, cu grupuri mai mari și mai diverse, pentru a face recomandări clare”, a precizat ea.
Efecte secundare ale alulozei
Aluloza este clasificată de FDA ca GRAS (Generally Recognized As Safe), adică este considerată sigură pentru consum, la fel ca zahărul. Cu toate acestea, la fel ca în cazul zahărului obișnuit, pot apărea efecte secundare precum balonare sau gaze, avertizează nutriționista Julie Upton.
„În general, dacă consumi o cantitate moderată de aluloză, efectele secundare vor fi minime,” spune ea.
