Postul intermitent este o strategie tot mai populară pentru pierderea în greutate. Un nou studiu, însă, sugerează că persoanele care țin post intermitent au un risc cu 135% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, potrivit eatingwell.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Poate ar fi bine, ca atunci când îți propui să slăbești, să recurgi la strategii mai puțin restrictive, ce pot ajuta la atingerea obiectivelor, fără riscuri pentru sănătate. Și, nu în ultimul rând, să apelezi la ajutorul medicilor și nutriționiștilor, pentru a te asigura că dieta pe care vrei să o urmezi este potrivită pentru tine.
Ce este postul intermitent?
În ultimii ani, postul intermitent (intermittent fasting, IF), cunoscut și sub denumirea de alimentație cu timp restricționat, a câștigat o popularitate foarte mare ca strategie de slăbire. Există mai multe variante de post intermitent, dar, în esență, ideea este să mănânci toate mesele într-un interval limitat de timp în fiecare zi – sau doar în anumite zile ale săptămânii. Unii promotori recomandă reducerea ferestrei de alimentație la opt ore, sau chiar mai puține, pe zi.
“Deși mulți laudă beneficiile acestui tip de dietă, există întrebări legate de siguranța și eficiența ei pe termen lung. De exemplu, un studiu anterior sugera că limitarea timpului de alimentație la 8 ore pe zi era asociată cu un risc cu 91% mai mare de boli de inimă. Alt studiu sugerează că săritul peste micul dejun – o practică comună în post – poate crește riscul de demență”, spune nutriționista Jessica Ball.
Cum a fost realizat studiul care arată că postul intermitent ar putea fi periculos pentru inimă?
Cercetătorii americani și chinezi au analizat date din studiul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), desfășurat în SUA între 2003 și 2018. Pentru acest studiu, s-au folosit date din anii 2003–2004 și 2017–2018, cu aproape 20.000 de participanți, împărțiți echilibrat între bărbați și femei, cu vârsta medie de 52 de ani la începutul studiului.
Participanții au completat două chestionare alimentare, pentru un interval de 24 de ore, în care au declarat orele la care au mâncat. Astfel, cercetătorii au calculat media zilnică a ferestrei de alimentație pentru fiecare. În funcție de acest interval, participanții au fost împărțiți în categorii:
- sub 8 ore
- 8–10 ore
- 10–12 ore
- 12–14 ore
- 14–16 ore
- peste 16 ore
În cadrul studiului s-a folosit baza de date National Death Index pentru a urmări decesele și cauzele acestora.
Noul studiu asociază postul intermitent cu o creștere de 135% a riscului de deces prin boli cardiovasculare
După ajustări statistice pentru factori precum sexul, vârsta, IMC (indice de masă corporală) și stilul de viață, cercetătorii au descoperit, în cadrul acestui studiu, că, în comparație cu o fereastră de alimentație de 12–14 ore, restricționarea mesei la sub 8 ore pe zi a fost asociată cu o creștere de 135% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Această asociere s-a menținut și în rândul persoanelor cu boli de inimă sau diabet.
Nu s-a găsit nicio legătură semnificativă între postul intermitent și riscul de deces din cauza cancerului sau mortalitatea generală, deși un model statistic a arătat o creștere de 40% a riscului de mortalitate generală pentru cei care mâncau într-un interval mai mic de 8 ore.
Totuși, cercetătorii recunosc faptul că sunt posibile erori în raportarea alimentației de către participanți. De asemenea, ei mai precizează că nu s-a identificat momentul din zi în care avea loc fereastra de alimentație – ceea ce ar putea influența rezultatele
La ce să fii atent când optezi pentru postul intermitent
Deși nu toate studiile arată efecte negative ale postului intermitent, rezultate ca acestea impun o analiză atentă. Dacă urmezi această strategie alimentară, întreabă-te dacă beneficiile pe care le simți pot fi obținute și prin metode mai flexibile și mai sigure.
Specialiștii recomandă adaptarea stilului alimentar la stilul de viață. Corpul are nevoie de energie și nutrienți constant, inclusiv în somn.
În ceea ce privește slăbitul, dovezile sugerează că postul intermitent nu este mai eficient decât simpla reducere a caloriilor. Dacă vrei să slăbești, există și alte metode mai sustenabile.
Ce poți face pentru a avea o greutate corporală normală, fără ați pune sănătatea în pericol
Pentru o greutate sănătoasă, normală – sau o inimă sănătoasă – specialiștii sunt, unanim, de părere că nu se rezumă totul doar la alimentație. „În afară de adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate nutritiv, persoanele care doresc să slăbească trebuie să facă și mișcare, să-și gestioneze stresul și să aibă un somn de calitate. Acestea sunt elemente esențiale. Alege ce aspecte vrei să îmbunătățești și fă-ți un plan realist. Cel mai bun plan este adaptabil și îți permite să fii blând cu tine”, spune nutriționista Jessica Ball.
