Humusul intrat din bucătăria medio-orientală în cea internațională face parte din marea categorie a cremelor tartinabile/ spread, în limbajul lor internațional consacrat. Acolo unde în loc de năut avem din abundență multe soiuri de fasole locale, fac toate parte din marea familie a leguminoaselor, putem folosi ideea de bază ca inspirație și jongla cu restul ingredientelor. Putem obține astfel mai multe feluri de creme de întins pe pâine – ideale în zilele de post religios dar și pentru cine încearcă să migreze spre diete preponderent vegetale. Dacă fasolea este elementul de bază, mai avem nevoie de o parte aromatică, un element acid și un altul de grăsimi care să contribuie la textură, să emulsioneze și să densifice.
Avem deja în bucătăria românească fasolea bătută, care nu e altceva decât o rudă îndepărtată a humusului din năut. Iată mai jos alte combinații reușite cu fasole, alternative la cele în care folosim usturoi. Orice soi de fasole e binevenit. Avem nevoie de fasole deja fiartă, din conservă sau pe care o obținem pornind de la fasolea boabe uscată. În a doua dintre situații, este ideal să procedăm astfel: înainte de a fi fierte, e indicat ca boabele să fie ținute în apă câteva ore schimbând apa de 2-3 ori, pentru a elimina excesul de acid fitic. Acesta poate crea probleme de digestie și împiedică metabolizarea corectă a nutrienților.
Humus de fasole cu avocado
Se amestecă direct cu un mixer vertical (sau în blender) până la consistența dorită:
250 g fasole fiartă și scursă
1 sau 2 fructe avocado curățate de coajă și de sâmburi
sucul de la 1 lămâie
1 lingură de tahina (cremă de susan)
1 ceapă verde tăiată mărunt
sare, piper
opțional, 1-2 linguri de ulei vegetal, oricare (avocado conține deja mult ulei)
Se poate servi cu pâine prăjită, lipii, crackers, focaccia, alături de salată verde, roșii, ardei, morcovi, castraveți, sfeclă roșie etc. O combinație în care pot intra și brânzeturile.
Humus de fasole cu semințe de floarea soarelui și curcuma
Înainte de a mixa toate ingredientele e nevoie să trecem rapid printr-o tigaie anti aderentă miezul de floarea soarelui, la foc mic, amestecând, ca să se rumenească uniform. Nu mai mult de 2 minute pe flacăra foarte mică, altfel riscă să se ardă. Îi lăsăm să se răcorească puțin și sunt gata de a fi folosiți.
Se amestecă direct cu mixerul vertical, sau în blender, toate ingredientele:
300 g fasole fiartă și scursă
100 g miez de semințe de floarea soarelui rumenit în tigaie
sucul de la 1 lămâie
4-5 linguri ulei, ideal de măsline
sare, piper
1 linguriță de curcuma, opțional
frunze de pătrunjel
Se servește la fel ca și crema de mai sus, cu pâine și legume, eventual brânzeturi.
Cremă de fasole cu sfeclă roșie
În aceeași manieră, se mixează direct toate ingredientele:
250 g fasole fiartă și scursă
1-2 sfecle roșii fierte tăiate cuburi mici
2-3 linguri de oțet
2-3 linguri de ulei
1 lingură de hrean ras fin, ajustabil după preferințe
1 lingură de semințe de chia sau de in
câteva frunze de țelină
Rezultatul este o cremă ceva mai dietetică decât cele anterioare și se poate consuma pe pâine ca opțiune vegan dar poate însoți și un fel de carne.
În fiecare dintre situații, dacă e nevoie de puțin lichid în plus se poate folosi cel mai bine apa în care a fiert sau a fost conservată fasolea.
O variantă care poate înlocui cu succes tahina este întotdeauna crema de nuci, mai ales că este un produs local. Se poate face din nuci mărunțite și rumenite ușor în tigaie, apoi reduse în cremă folosind puțină apă fiartă și răcită și puțină sare. Sunt relativ asemănătoare și ca gust dar și ca proprietăți nutritive.
Sursa foto: pexels.com / alesia kozik