A început sezonul conservelor, iar cele de roșii sunt de regulă primele pe listă. Versiunile practicate în general pe mapamond sunt din cele mai diferite. De exemplu, italienii prepară suc de roșii/passata di pomodoro în sticle și borcane cu un minim de arome. Fie ceapă, fie usturoi, și busuioc, de cele mai multe ori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru simplitate, cele mai multe persoane preferă să amestece diferitele arome, dar pentru un rezultate ceva mai rafinat există combinații și mai reușite. Iată mai jos câteva versiuni de suc de roșii cu arome, care poate fi folosit iarna chiar și din sticlă direct în farfurie, nu doar la gătit.
Suc de roșii pentru iarnă cu ceapă
-
2 kg de roșii coapte
-
1 ceapă
-
1 mână de frunze de busuioc
-
sare grunjoasă
Suc de roșii pentru iarnă cu usturoi
-
2 kg de roșii coapte
-
2-3 căței de usturoi
-
1 creangă de oregano sau de cimbru
-
sare grunjoasă
Suc de roșii picant
-
2 kg de roșii coapte
-
1-2 ardei iuți roșii tocați mărunt
-
câteva frunze de țelină
- piper măcinat
-
sare grunjoasă
Suc de roșii dulce-acrișor
-
2 kg de roșii coapte
-
3 linguri de oțet de mere
-
2 linguri de zahăr
-
sare grunjoasă
Procedeu
Oricare dintre combinații a-i alege, primii pași sunt mereu aceiași. Spală roșiile bine sub jet de apă rece și usucă-le pe un prosop de bucătărie. Îndepărtează partea superioară unde este prinsă codița, taie-le grosolan și transferă-le într-o oală mare, în funcție de câte kilograme de roșii ai de prelucrat.
Adaugă ceapa curățată și feliată, frunzele de busuioc spălate și uscate și sarea. Sau, după caz, ingredientele din restul de combinații. Mai puțin cele pentru sucul dulce-acrișor: oțetul și zahărul se adaugă spre final, cu circa 10 minute înainte de a opri focul.
Mută oala pe foc mic, acoperă cu capac și lasă să se înăbușe 30 de minute, amestecând din când în când. Oprește focul, apoi pasează roșiile cu ajutorul mașinii de separat roșii, pentru a elimina coaja și mare parte din semințe, și toarnă sucul obținut din nou în oală.
Pune din nou pe foc și fierbe sosul încă aproximativ 30 de minute sau chiar mai mult, până când începe să se îngroașe la nivelul dorit. Când s-a răcit, cu ajutorul unui polonic sau al unei pâlnii, împarte-l în borcane (sau sticle) de sticlă pe care le-ai sterilizat în prealabil.
Cum se sterilizează și se păstrează borcanele cu suc de roșii
Fiecare borcan sau sticlă trebuie umplute lăsând 3 cm spațiu până la capac. Închide etanș borcanele cu capacele, apoi treci la tratamentul termic de sterilizare. Pentru asta, așează borcanele într-o oală încăpătoare, separându-le între ele cu prosoape sau resturi de țesături de bumbac.
Acoperă-le cu apă și adu totul la fierbere pentru circa 35–40 de minute. După acest timp, ia oala de pe foc și lasă borcanele să se răcească în apă. Când s-au răcit complet, verifică dacă capacul fiecărui borcan este concav: acesta este semnul că sosul este vidat.
Sosul de roșii, dacă este corect vidat, se păstrează în cămară – într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină – timp de aproximativ 1 an. După deschidere, îl poți păstra la frigider și consuma în decurs de câteva zile.
Este esențial a nu se adăuga ceapă sau usturoi crude sau abia pe final, pentru că amplifică riscul de fermetare. Și ele, dar și ierburile aromatice sau ardeiul iute, trebuie adăugate de la începutul procesului de fierbere.