8 beneficii pe care le aduce organismului consumul de mămăligă / Sursă de minerale și fără grăsimi, mămăliga poate susține sănătatea inimii și ar putea preveni unele forme de cancer

mamaliga Sursa foto: Pexels

Mămăliga este o alegere alimentară sănătoasă, cu o serie de beneficii nutriționale. Mămăliga poate fi bună pentru sănătate, deoarece, potrivit medicalnewstoday.com, conține fibre și proteine. De asemenea, este bogat în carbohidrați complecși, sărac în grăsimi și nu numai.

Asociată cu Italia, dar populară în lumea întreagă, mămăliga poate fi gătită în multe feluri

Mămăliga este făină de porumb gătită, ce poate fi consumată ca garnitură sau folosită într-o varietate de rețete, de la pâine la deserturi. Este un aliment versatil care poate fi servit rece sau cald.

Tradițional, mămăliga era asociată cu Italia (polenta) și folosită într-o varietate de preparate din această țară. În prezentă, însă, mămăliga a ajuns să fie consumată, în mod obișnuit, în multe părți ale lumii, inclusiv în alte părți din Europa și Statele Unite.

Mămăliga este, de obicei, făcută din porumb galben. Porumbul este măcinat grosier, în făină de porumb, pentru a face mămăligă mai fermă. Măcinarea mai fină face o mămăligă moale.

După măcinare, făina de porumb se fierbe în apă, lapte sau bulion. De obicei, raportul pentru gătitul mămăliga este de patru căni de lichid la o ceașcă de mălai. Când este făina de porumb este fiartă, are consistența unui terci gros.

Metoda tradițională de a face mămăligă presupune amestecarea acesteia într-o oală, timp de aproximativ 40 până la 50 de minute, ceea ce poate consuma mult timp. Pentru cei care caută ceva mai ușor de preparat, făina de porumb (mălai) se comercializează și în sortimente pentru gătit rapid sau instant.

Informații nutriționale pentru 30 g de mămăligă

Mămăliga conține carbohidrați și proteine.

O lingură de 30 de grame de făină de mămăligă oferă:

  • 24 g de carbohidrați
  • 2 g de proteine
  • 1 g de fibre
  • 0,6 mg de fier

Anumite soiuri de mămăligă sunt îmbogățite cu minerale și vitamine, pentru a crește valoarea nutritivă. De asemenea, a  prepara mămăligă cu lapte în loc de apă poate adăuga substanțe nutritive valoroase.

Mămăliga, o alegere alimentară bună, datorită beneficiilor pe care le aduce organismului

  • Sursă de fibre și proteine – Mămăliga conține atât proteine, cât și fibre, pentru a ajuta o persoană să se simtă sătulă. Fibrele sunt, de asemenea, recomandate pentru a menține funcționarea corectă a sistemului digestiv, pentru a hrăni bacteriile intestinale sănătoase și pentru a preveni constipația.
  • Mămăliga nu conține gluten – Pentru cei care caută preparate fără gluten, mămăliga este o opțiune bună. Multe surse de fibre, cum ar fi grâul, cușcușul și secara, conțin gluten. Mămăliga este, de obicei, sigură pentru a fi consumată de persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten. Dar oamenii ar trebui să verifice lista de ingrediente pentru alți aditivi.
  • Bogată în carbohidrați complecși – Mămăliga este o sursă excelentă de carbohidrați complecși. Carbohidrații simpli se descompun rapid și pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge al unei persoane. Adesea, nici carbohidrații simpli nu conțin mulți nutrienți. Prăjiturile și pâinea albă sunt exemple de carbohidrați simpli. Carbohidrații complecși din mămăligă se descompun lent, ceea ce înseamnă că durează mai mult pentru a se digera. Această eliberare lentă poate menține nivelul de zahăr din sânge constant.
  • Conține vitamina A – Deși nu conține cantități mari de vitamine și minerale, mămăliga conține puțină vitamina A.  Potrivit National Institutes of Health, vitamina A este necesară pentru buna funcționare a rinichilor, plămânilor și inimii.
  • Sursă de carotenoizi – Mămăliga conține porumb măcinat, care este o sursă bună de carotenoizi. Se crede că acești carotenoizi scad riscul anumitor boli, cum ar fi unele tipuri de afecțiuni oculare și unele tipuri de cancer.
  • Săracă în grăsimi – Mămăliga este, în mod natural, săracă în grăsimi și poate fi consumată ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă. O persoană care dorește să-și reducă aportul de grăsimi saturate ar trebui să gătească mămăligă cu apă, lapte vegetal sau bullion, în loc de lapte de lapte, și să evite adăugarea de brânză sau unt.
  • Conține minerale esențiale – Fierul, magneziul și zincul sunt minerale esențiale. Deși mămăliga nu furnizează cantități mari din aceste minerale, ele încă contează pentru o dietă sănătoasă.
  • Are un conținut scăzut de calorii – Mămăliga are un conținut scăzut de calorii, similar altor cereale integrale care sunt gătite într-un lichid. Oferă aproximativ 70 de calorii la 100 de grame (g) porție gătită. Alimentele nutritive, integrale, cu un conținut scăzut de calorii, cum ar fi mămăliga, pot fi o alegere bună pentru persoanele care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *