Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci popcorn zilnic? Deși are un conținut mai mare de antioxidanți decât multe fructe și legume, nutriționiștii recomandă moderație: Consumul excesiv poate provoca balonare, gaze și constipație

Sursa foto: Pexels Sursa foto: Pexels

Popcornul, gustarea crocantă și sățioasă care se regăsește adesea pe listele dieteticienilor, poate aduce numeroase beneficii sănătății tale, dacă este consumat corect. Deși uneori ronțăitul nu este despre foame, ci despre dorința de a savura ceva, această gustare simplă poate fi mult mai sănătoasă decât alternativele bogate în calorii și sărace în nutrienți, cum sunt chipsurile, notează publicația Parade.

Pentru a beneficia cu adevărat de popcorn, specialiștii în nutriție oferă câteva sfaturi esențiale legate de alegerea și pregătirea acestuia.

Cum să alegi popcornul sănătos?

Nu toate variantele de popcorn din comerț sunt benefice pentru sănătate. Dieteticianul Miranda Galati recomandă verificarea etichetelor nutriționale și atrage atenția la trei factori principali: grăsimi, calorii și sodiu. „Multe variante cumpărate din magazin sunt mai bogate în calorii decât cele pe care le poți prepara acasă, deoarece conțin grăsimi saturate, care ar trebui consumate minim, având în vedere riscul crescut de boli cardiovasculare”, explică sursa citată.

De asemenea, un conținut ridicat de sodiu este asociat cu bolile de inimă. Asociația Americană a Inimii recomandă un consum zilnic de sodiu de maximum 2.300 mg.

Pentru o gustare sănătoasă, Galati sugerează popcornul gata preparat cu un număr minim de ingrediente: boabe de porumb, ulei sănătos (precum cel de avocado sau floarea-soarelui) și sare. Alternativ, poți pregăti popcorn acasă, folosind aceleași ingrediente și adăugând condimente precum ierburi aromatice.

Dieteticiana Jillian Smith recomandă, la rândul său, popcornul făcut prin metode care nu necesită ulei, precum cel preparat cu aer cald sau pe aragaz. Dacă preferi popcornul aromatizat, optează pentru condimente sănătoase, cum ar fi scorțișoara, pudra de chili, drojdia inactivă sau untul de calitate superioară.

Efectele consumului zilnic de popcorn asupra organismului

  1. Îmbunătățirea tranzitului intestinal
    Popcornul este o sursă bună de fibre, conținând aproximativ un gram de fibre pe ceașcă. „Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, promovând mișcările regulate ale intestinului și prevenind constipația”, explică Smith.
  2. Sănătatea cardiovasculară
    Fibrele din popcorn nu doar că sprijină digestia, dar contribuie și la sănătatea inimii. „O dietă bogată în fibre poate proteja sănătatea inimii, reducând riscul de boli cronice”, adaugă Galati. Fibrele ajută la scăderea colesterolului LDL („colesterolul rău”), reducând tensiunea arterială și inflamațiile.
  3. Controlul greutății
    Popcornul este o gustare voluminoasă, cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face ideal pentru pierderea în greutate. De exemplu, o ceașcă de chipsuri conține 1.210 calorii, în timp ce o ceașcă de popcorn are doar 31 de calorii.
  4. Mai multă energie
    Popcornul este bogat în carbohidrați, ceea ce îl face o sursă rapidă de energie, mai ales pentru sportivi sau pentru cei implicați în activități fizice. Totuși, pentru energie de lungă durată, Galati recomandă asocierea popcornului cu alimente bogate în proteine, cum ar fi nucile sau iaurtul.
  5. Reducerea riscului de cancer
    Popcornul conține polifenoli, antioxidanți puternici care combat stresul oxidativ și reduc riscul de cancer. De fapt, popcornul are un conținut mai mare de antioxidanți decât multe fructe și legume.

Cât de mult popcorn este prea mult?

Deși sănătos, consumul excesiv de popcorn poate provoca balonare, gaze și constipație, mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu un aport ridicat de fibre. De asemenea, boabele de porumb neexpandate pot afecta sănătatea dentară.

Pentru a evita problemele, Galati recomandă limitarea porției la trei cești și asocierea cu alimente bogate în proteine. „Dacă ai nevoie de mai mult de 10 cești pentru a te simți sătul, redu cantitatea de popcorn și adaugă un aliment sățios, cum ar fi nucile”, spune aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *