5 trucuri pentru un grătar sănătos / Alege carne slabă, pregătește-ți singur sosul pentru marinat și dressing-ul pentru salată și vei beneficia de preparate rapide, gustoase și sănătoase

Trucuri pentru un gratar sanatos Sursa foto: Pexels

Primăvară, iarbă verde, zile libere, deci toate atributele pentru un grătar. Dacă te macină temerile că mâncarea la grătar ar fi dăunătoare, urmează, potrivit bhf.org.uk, aceste cinci trucuri și vei beneficia de preparate rapide, gustoase și sănătoase.

Grătarele pot fi o modalitate grozavă de a socializa și de a te bucura de aer liber. Însă unele preparate la grătar pot adăuga cantități semnificative de sare și grăsimi saturate în alimentația ta, ceea ce nu este o veste bună pentru inimă.

În timp, consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială, iar prea multe grăsimi saturate pot crește nivelul colesterolului „rău”. În plus, e ușor să mănânci și să bei mai mult la un grătar, mai ales dacă acesta durează câteva ore. Așadar, iată cele 5 sfaturi pentru un grătar sănătos.

1.Cum să alegi cea mai bună carne pentru grătar

Folosirea unor bucăți de carne mai slabe poate reduce semnificativ aportul de grăsimi saturate. De exemplu, poți alege cotlet de porc, în loc de coaste, sau o friptură slabă, în loc de o variantă mai grasă. Și nu uita să îndepărtezi pielea de pe pui.

Carnea slabă poate fi mai scumpă, așa că trebuie să te gândești diferit la modul în care o folosești. În loc să gătești bucăți mari de carne, taie-le felii sau cubulețe pentru a le înfige pe bețe de frigărui, împreună cu legume precum ardei, ceapă sau dovlecei.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pentru a compensa lipsa de suculență, datorată conținutului scăzut de grăsime, poți frăgezi carnea marinând-o. Acizii din marinadă, cum ar fi sucul de lămâie sau oțetul, descompun fibrele musculare și fragmentele mai dure ale cărnii, făcând-o mai moale și mai ușor de mâncat.

Chiar dacă o carne slabă are mai puțină grăsime, nu e nevoie să adaugi ulei în plus ca să nu se lipească. Doar supraveghează carnea pe grătar și întoarce-o regulat.

2.Cum să-ți faci propria marinadă, pentru un grătar sănătos

Condimentele și marinadele din comerț sunt, adesea, sărace în grăsimi, dar pot avea multă sare adăugată, așa că verifică cu atenție informațiile nutriționale și alege produsele cu etichete verzi (tip semafor).

Este ușor să adaugi arome într-un mod sănătos. O marinadă simplă din lămâie, rozmarin sau salvie și puțin ulei este gustoasă. Sau poți folosi ierburi proaspete, precum pătrunjel, coriandru sau busuioc, împreună cu citrice – portocale, lămâi sau lime (coajă rasă și suc) – după ce carnea este gătită.

Poți face și paste aromatice proprii, pentru marinare. Combină ceapă, usturoi, lămâie, lime și ierburi proaspete cu puțin ulei de rapiță sau floarea-soarelui. Sau poți crea o pastă condimentată intens cu boia afumată, chimion, chilli uscat, curry sau piper cayenne.

3.Cum să alegi cei mai sănătoși cârnați pentru grătar

Este important să verifici informațiile nutriționale pentru a alege variantele de cârnați cu cel mai redus conținut de sare și grăsimi saturate. Există diferențe mari între produse din aceeași categorie.

Diferența dintre cârnații premium și cei de buget este, de obicei, faptul că cei mai scumpi au mai puține ingrediente, un conținut mai mare de carne și folosesc membrană „naturală”. Dar asta nu înseamnă neapărat că sunt mai sănătoși – cârnații premium pot avea la fel de multă sare și chiar mai multă grăsime (din cauza conținutului ridicat de carne).

4.Cum să-ți faci propriul dressing de salată, când prepari carne la grătar

Ai grijă la dressing-urile tradiționale de salată, care pot conține multă grăsime și sare. Reține că salatele, precum cea de cartofi sau coleslaw (de varză) conțin multă maioneză. În schimb, poți alege o salată cu un dressing mai ușor – cum ar fi coleslaw-ul crocant.

Poți și să amesteci puțin iaurt cu maioneză pentru a obține o variantă mai ușoară, dar tot cremoasă. În afară de frunzele tradiționale de salată, poți încerca și legume în stil mediteranean, precum vinete, ardei, ceapă roșie sau dovlecei, coapte pe grătar. Le poți servi simple sau cu un pic de vinegretă ori cu tzatziki (preparat din iaurt, usturoi și castraveți).

5.Cum să reduci consumul de alcool, când stai la un grătar

Este ușor să exagerezi cu alcoolul la un grătar. Dacă bei alcool, alternează băuturile alcoolice cu cele nealcoolice. Poți și să le diluezi – transformă vinul într-un spritz sau bea o bere/lager/cidru amestecată cu apă mineral.

Sau încearcă variante fără alcool. Apa sau băuturile carbogazoase fără zahăr sunt opțiuni evidente, dar poți să le dai un gust special adăugând puțin sirop de soc și suc proaspăt de lime. De asemenea, poți combina sucuri naturale cu apă și multă gheață, pentru o băutură răcoritoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *