Supa de roșii este, potrivit healthshots.com, sățioasă, nutritivă și delicioasă. Poți să o servești caldă sau rece. Renunță la varianta la conservă și învață cum să prepari supă de roșii din roșii proaspete.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un bol de supă de roșii făcută în casă este un preparat de bază. Este un fel de mâncare savuros și nutritiv, preparat din roșii, ierburi aromatice și condimente. Se poate combina excelent cu un sandviș cald sau legume coapte, pentru o cină sănătoasă și delicioasă. Interesant este că această supă poate fi servită atât caldă, cât și rece.
Care sunt beneficiile supei de roșii?
Înainte de a învăța cum se prepară supa de roșii, iată câteva beneficii ale consumului de roșii:
- Întărește imunitatea: Supa este făcută în mare parte din roșii, care sunt bogate în vitamina C. „Această vitamină poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor”, spune nutriționista Haripriya N.
- Susține sănătatea inimii: Roșiile și produsele din roșii, precum supa, conțin licopen. Un studiu din 2000, publicat în Canadian Medical Association Journal, a arătat o asociere între acest antioxidant și reducerea riscului de boli cardiovasculare.
- Ajută la slăbit: Dacă nu optezi pentru versiunea cremoasă a supei, poate contribui la pierderea în greutate. „Roșiile au puține calorii, conținut mare de apă și sunt bogate în fibre. Te pot ajuta să te simți sătul(ă) mai mult timp și să-ți stimulezi metabolismul”, spune nutriționista.
- Îmbunătățește sănătatea pielii: Poate hidrata pielea și oferi o strălucire naturală. Un studiu din 2024, publicat în Journal of Dermatologic Science and Cosmetic Technology, a arătat îmbunătățiri semnificative ale pielii la participanții care au consumat extract de roșii timp de opt săptămâni.
- Bună pentru digestie: Fiind bogate în fibre, roșiile pot preveni constipația. „Stimulează enzimele digestive pentru o funcționare mai bună a intestinului”, afirmă nutriționista.
- Poate reduce riscul de cancer: „Poate reduce riscul de cancer de prostată și stomac”, spune experta. Licopenul poate oferi protecție împotriva cancerului, potrivit unui studiu din 2022 publicat în Nutrients.
Cum se prepară supa de roșii
1.Supă de roșii clasică
Ingrediente:
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă medie (tocată fin)
- 2 căței de usturoi (zdrobiți)
- 5 roșii mari coapte (tocată)
- 2 căni supă de legume
- Sare și piper negru după gust
- Frunze de busuioc proaspăt pentru decor
Mod de preparare:
- Încălzește uleiul, adaugă ceapa și călește 5 minute.
- Adaugă usturoiul și gătește 30 de secunde.
- Pune roșiile, supa, sarea și piperul.
- Fierbe, apoi lasă la foc mic 15 minute, amestecând la fiecare 5 minute.
- Pasează totul cu un blender până devine fin.
- Servește fierbinte, cu busuioc proaspăt.
2.Supă de roșii cremoasă
Ingrediente:
- 1 lingură unt
- 1 ceapă mică (tocată)
- 2 căței usturoi (zdrobiți)
- 5 roșii mari (tocată)
- 2 căni supă de legume
- 1/2 cană lapte integral
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel sau busuioc proaspăt pentru decor
Mod de preparare:
- Topește untul și călește ceapa până devine moale.
- Adaugă usturoiul, apoi roșiile, supa, sarea și piperul.
- Fierbe 15 minute, apoi pasează.
- Adaugă laptele și mai gătește 2 minute.
- Servește fierbinte, decorat cu verdeață.
3.Supă de roșii condimentată
Ingrediente:
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă medie (tocată)
- 2 căței usturoi (zdrobiți)
- 5 roșii mari (tocată)
- 2 căni supă de legume
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 1/4 linguriță fulgi de ardei iute
- 1/2 linguriță piper negru
- Sare după gust
- Busuioc sau coriandru pentru decor
Mod de preparare:
- Călește ceapa în ulei timp de 5 minute.
- Adaugă usturoiul, apoi restul ingredientelor.
- Fierbe, apoi lasă la foc mic 15 minute.
- Pasează până devine fină.
- Servește cu verdeață proaspătă.
4.Supă de roșii coapte
Ingrediente:
- 6 roșii mari (tăiate în jumătate)
- 4 căței de usturoi (curățați)
- 1 ceapă medie (tăiată sferturi)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căni supă de legume
- 1/2 linguriță oregano uscat
- Sare și piper după gust
- Busuioc pentru decor
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Pune roșiile, usturoiul și ceapa într-o tavă.
- Stropește cu ulei, sare și piper.
- Coace 25 minute până se rumenesc ușor.
- Pune totul într-o oală, adaugă supa și oregano.
- Fierbe 10 minute, apoi pasează.
- Servește fierbinte, cu busuioc.
5.Supă de roșii rece (gazpacho)
Ingrediente:
- 5 roșii mari coapte (tocată)
- 1 castravete mic (curățat și tăiat)
- 1/2 ardei roșu (tocat)
- 1 ceapă roșie mică (tocată)
- 2 căței usturoi (zdrobiți)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- 1/2 linguriță chimen pudră
- Sare și piper după gust
- 1/2 cană apă rece
- Busuioc sau pătrunjel pentru decor
Mod de preparare:
- Combină toate ingredientele într-un blender.
- Pasează până devine fină. Adaugă apă dacă e nevoie.
- Răcește la frigider cel puțin 1 oră.
- Servește rece, cu verdeață.
Care sunt dezavantajele supei de roșii?
Învățarea modului de preparare a supei de roșii este benefică, deoarece este, în general, sănătoasă. Totuși, poate duce și la unele probleme de sănătate:
Pe măsură ce înveți cum să faci supă de roșii, trebuie să ții cont de faptul că ingredientul principal este în mod natural acid, deoarece conține acid citric și acid malic. „Aceasta poate declanșa reflux acid la unele persoane,” spune Haripriya.
În timp ce înveți cum se face supa de roșii, ar trebui să știi și că poate provoca gaze și balonare din cauza conținutului ridicat de fibre.
Un aspect important de reținut atunci când înveți cum să faci supă de roșii este să folosești doar roșii proaspete. „Cele ambalate sau la conservă conțin adesea mult sodiu, care poate duce la retenție de apă și creșterea tensiunii arteriale,” explică expertul.
„Roșiile sunt pline de oxalați, care pot duce la formarea pietrelor la rinichi la unele persoane,” adaugă expertul. Dacă ai probleme renale, consumă supa cu moderație.
Este bine să înveți cum să faci supă de roșii acasă, deoarece este sănătoasă. Dar folosește roșii proaspete și nu adăuga prea multă sare sau smântână în bolul cu supă. Acum că știi cum se face supa de roșii, ai grijă să nu o consumi în exces, deoarece poate avea anumite efecte adverse.