5 firme cu activitatea suspendată și 10 închise definitiv de ANSVSA pe litoral. Peste 150 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,6 milioane de lei, date de inspectori în prima lună de activitate a Comandamentului Sezon Estival 2024

echipamente și ustensile de gătit, fonta, mae, turnătorie Sursa foto: Pexels
Peste 150 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,6 milioane de lei, au fost date de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în prima lună de activitate a Comandamentului Sezon Estival 2024. Totodată, au fost emise 5 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 10 ordonanţe de interzicere a activităţii. Nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică, precizează ANSVSA, transmite News.ro.
În prima lună de activitate a Comandamentului Sezon Estival 2024 al ANSVSA, inspectorii veterinari au verificat modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică de pe litoral.
„Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care au activat în prima parte a Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice, a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică”, a transmis, marţi, ANSVSA.

1083 unități verificate

În intervalul menţionat, au fost verificate 1.083 de unităţi: 715 unităţi de alimentaţie publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare şi alte 130 de unităţi (beach-bar, gelaterii, tonete).
În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.
Ca urmare, pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 155 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.668.000 de lei şi au fost emise 5 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 10 ordonanţe de interzicere a activităţii. A fost dispusă măsura de reţinere oficială pentru o cantitate de 972 de kilograme de produse (carne, preparate din carne, produse lactate şi produse de patiserie), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.

Controale în perioada festivalurilor

În perioada festivalurilor Neversea şi Beach Please, echipele au fost suplimentate, desfăşurându-se atât acţiuni de consiliere la cei 115 agenţi economici care si-au desfăşurat activitatea în cadrul acestora, cât şi 214 controale oficiale.
Totodată, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condiţiilor de igienă şi depozitare.
„Echipele de control au sprijnul autolaboratorului DSVSA Constanţa şi a Laboratorului sanitar veterinar si pentru siguranţa alimentelor Constanţa, probele prelevate din materie primă, produsul finit, testele de sanitaţie fiind analizate în regim de urgenţă, pentru a ne asigura că în consum ajung doar produse alimentare. care respectă condiţiile de calitate şi salubritate stipulate in legislaţia europeană şi naţională”, arată ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al ”Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
Activitatea de control va continua în cele 6 zone de interes turistic şi agrement, începând cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche şi se va intensifica la sfârşitul săptămânii când afluxul de turişti creşte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *