Vine vara și, odată cu ea, multitudinea de fructe gustoase de sezon. Ne-a fost dor de ele tot anul și știm că la iarnă o să le căutăm în zadar substitute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Fructele sunt pline de vitamine, fibre și antioxidanți. Dar, când vine vorba de cină, consumul unei cantități mari de fructe nu este întotdeauna o alegere potrivită, mai ales dacă îți dorești echilibru hormonal, un somn bun sau pierderea în greutate. Nu încerc să demonizez fructele aici. Ele sunt alimente foarte sănătoase, dar este bine să le mâncăm atunci când ele ne ajută – dimineața sau la prima gustare a zilei.
Fructele sunt surse 100% de carbohidrați. Majoritatea fructelor conțin glucoză, fructoză și zaharoză, toate fiind forme de zahăr. Chiar dacă sunt „naturale”, ele pot ridica rapid glicemia, mai ales dacă sunt mâncate ca singură masă, fără nicio altă combinație.
În plus, fructoza se metabolizează diferit: este procesată în ficat și, în exces, poate duce la stocare sub formă de grăsime, în special în zona abdominală. Dacă aveți diagnostic de ficat gras, vă rog să nu vă faceți un obicei din a consuma fructe în cantități mari seara.
Nu vorbim aici de un măr mâncat după o cină formată din pește cu legume, de exemplu, sau după o ciorbă. Ci vorbim de castroane întregi de fructe, de fructe de diverse feluri.
O cină formată exclusiv din fructe poate produce vârfuri glicemice urmate de scăderi bruște, ceea ce poate duce la:
-
foame nocturnă
-
poftă de dulce dimineața
-
oboseală sau iritabilitate
Fructele nu țin de foame
Cu siguranță vi s-a întâmplat ca, deși mâncați 1 kg de cireșe seara sau pepene, să vă simțiți plini, de abia să respirați după ce le-ați mâncat, și apoi, la maxim 1h, să vă gândiți ce să mai mâncați și să începeți să dați târcoale din nou frigiderului.
Fructele nu sunt considerate alimente calorice, dar sutele de grame se acumulează rapid când mănânci fructe de sezon sau fructe pe care ți le-a adus cineva și care se strică rapid. 60 kcal la 100 de grame sunt puține, dar dacă mănânci 1 kg ai deja 600 kcal. O masă de seară, dacă ești o persoană nu foarte activă, ar trebui să fie în jurul a 400–500 kcal. Cu 1 kg de cireșe depășești necesarul caloric – și asta doar din fructe.
Dacă aveți obiectiv de slăbit și vă propuneți să mâncați fructe seara, să știți că faceți o afacere foarte păguboasă. Nu țin de foame, au conținut mare de carbohidrați, o să vă fie o foame cruntă după ce le mâncați.
Disconfort digestiv
Fructele sunt bogate în fibre solubile și conțin FODMAP-uri (carbohidrați fermentabili), mai ales mere, pere, cireșe, pepene, mango, prune.
În cantitate mare, pot duce la:
-
balonare
-
gaze
-
tranzit accelerat
Iar dacă le consumi târziu, digestia poate fi îngreunată, mai ales la persoanele cu digestie lentă sau sensibilitate intestinală. Cei diagnosticați cu intestin iritabil nu ar trebui să aibă o masă de volum crescut constituită doar din fructe. E posibil să vă coste o noapte de somn liniștit dacă faceți asta. Fructele dau energie rapidă, pe moment. Nu aveți nevoie de așa ceva când voi vreți să vă liniștiți un pic după iureșul de peste zi.
Dacă vreți totuși să nu mai gătiți seara, puteți mânca 1 măr alături de un pumn de semințe sau nuci, de exemplu. Vorbim de altă pondere a fructelor și de combinația cu grăsimi care nu duce la vârfuri glicemice și coborâri abrupte.
Nu transformați o bucurie a naturii în ceva ce vă poate face rău.
Orice aliment considerat bun și sănătos pentru noi este bun într-o anumită cantitate, iar mai mult nu înseamnă „mai mult bine”, dimpotrivă.
Echilibru și diversitate pe masă să aveți!
