10 mituri despre istoria mâncărurilor care sunt departe de realitate / Salata Caesar nu are nicio legătură cu Iulius Cezar, carnea vegetariană nu a fost creată pentru vegetarieni, Coca-Cola nu a conținut niciodată cocaină, iar croissantul nu este francez

Ce să mâncați atunci când luaț medicamente pentru slăbit Foto: Pixabay

Istoria gastronomiei este plină de mituri și concepții greșite care s-au perpetuat de-a lungul secolelor, influențând modul în care privim mâncarea. De la originile unor preparate iconice până la semnificația culturală a anumitor ingrediente, multe dintre poveștile pe care le considerăm adevărate sunt departe de realitate. Iată zece dintre cele mai interesante mituri despre istoria mâncărurilor, conform Listverse.com.

1. Salata Caesar nu are nicio legătură cu Iulius Cezar

Deși mulți presupun că salata Caesar își trage numele de la faimosul general roman Iulius Cezar, adevărul este diferit. Numele vine de la Caesar Cardini, un chef italian care deținea un restaurant de succes în Tijuana, Mexic, în anii 1920. Restaurantul său era foarte popular, mai ales în perioada Prohibiției din Statele Unite, datorită posibilității de a servi alcool. Potrivit fiicei lui Cardini, salata a fost inventată pentru a distra clienții, oferindu-le „un spectacol, dar și o masă”. Popularitatea acestui preparat l-a urmat pe Cardini în America, unde și-a petrecut viața promovând și comercializând dressingul celebru, pe care l-a înregistrat ca marcă în 1948.

2. Dom Perignon nu a inventat șampania

Călugărul benedictin Dom Perignon este adesea asociat cu șampania, însă el nu a inventat această băutură. Deși a adus îmbunătățiri procesului de vinificație, șampania efervescentă pe care o cunoaștem astăzi nu a apărut decât în secolul al XIX-lea, datorită unei tehnici dezvoltate de o femeie din Franța. Povestea lui Dom Perignon a fost exagerată de un alt călugăr, Dom Groussard, pentru a crește prestigiul bisericii.

3. Carnea vegetariană nu a fost creată pentru vegetarieni

Alternativa la carne, precum produsele Impossible Meat sau Beyond Meat, nu a fost inițial concepută pentru cei care doresc să evite produsele animale. În timpul Primului Război Mondial, lipsa alimentelor în Europa l-a determinat pe inventatorul german Konrad Adenauer să creeze „Kolner wurst” – o alternativă la cârnați, făcută din surplusuri de cereale și făină. Acest preparat, deși fără gust, a fost suficient pentru a menține soldații în viață, marcând începutul produselor din carne vegetală.

4. Coca-Cola nu a conținut niciodată cocaină

Deși Coca-Cola a fost preparată inițial cu frunze de coca, ideea că băutura conținea cocaină este greșită. În anii 1890, un pahar de Coca-Cola conținea aproximativ nouă miligrame de extract din frunze de coca – o cantitate mult mai mică decât un gram de cocaină, care conține în jur de 50 de miligrame. Frunza de coca nu este echivalentă cu drogul cunoscut sub numele de cocaină, fiind legală și folosită în multe țări din America de Sud.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


5. Hydrox, nu Oreo, este originalul

Deși Oreo este cel mai faimos biscuit cu cremă din lume, acesta este de fapt o copie a Hydrox, un biscuit lansat în 1908, cu patru ani înaintea lui Oreo. Numele Hydrox, care amintește mai degrabă de un produs de curățenie decât de un desert, este motivul pentru care Oreo a devenit mai popular.

6. Croissantul nu este francez

Deși este considerat un simbol al gastronomiei franceze, croissantul își are originea în Austria, unde era cunoscut sub numele de „kipferl.” Acesta a devenit popular după 1683, când brutarii vienezi au sărbătorit victoria asupra Imperiului Otoman prin crearea unor produse în formă de semilună. În secolul al XIX-lea, brutarii austrieci au adus acest preparat în Franța, unde a fost rafinat și transformat în ceea ce cunoaștem astăzi.

7. Marco Polo nu a adus pastele în Italia

Pastele au existat în Italia cu mult înainte ca Marco Polo să călătorească în Asia. Dovezile arheologice arată că preparate similare pastelor erau cunoscute de civilizațiile etruscă și romană.

8. George Washington Carver nu a inventat untul de arahide

Deși este adesea asociat cu untul de arahide, George Washington Carver nu este cel care l-a inventat. El a descoperit sute de utilizări pentru arahide, dar brevetul pentru untul de arahide îi aparține lui John Harvey Kellogg, care l-a înregistrat în 1895. Există chiar și rețete pentru paste din arahide care datează din 950 î.Hr.

9. Biscuiții cu răvaș nu sunt chinezești

Deși sunt asociați cu restaurantele chinezești, biscuiții cu răvaș își au originea în Japonia. În anii 1900, imigranții japonezi au adus aceste delicatese în Hawaii și California, iar după Pearl Harbor, afacerile japoneze au fost preluate de imigranți chinezi, care au popularizat biscuiții cu răvaș.

10. Sandwich-ul nu a fost inventat de Lordul Sandwich

Legenda spune că John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, a cerut ca mâncarea să-i fie servită între două felii de pâine pentru a nu-și întrerupe jocul de cărți. Totuși, conceptul de a mânca alimente între felii de pâine datează din primul secol î.Hr., când Hillel cel Bătrân făcea sandvișuri din carne de miel și pâine nedospită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *