10 smoothie-uri, delicioase, care ne cresc imunitatea

smoothi-uri pentru imunitate Sursa foto: Pexels

Creșterea imunității este un subiect tot mai actual, iar oamenii sunt, permanent, în căutarea unei soluții miraculoase. Potrivit everydayhealth.com, nu există nicio magie, o dietă echilibrată fiind secretul.

Ca să-ți întărești sistemul imunitar, potrivit Malinei Malkani, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din New York, dieta ideală ar trebui să includă o mare varietate de fructe, legume, cereale integrale, fasole și leguminoase, nuci și semințe. În acest fel, poți fi sigur că primești toți nutrienții esențiali care susțin sănătatea generală și funcția imunitară normală, cum ar fi proteinele, zincul și vitaminele A, C și D.

Însă, din păcate, conform Centers for Disease Control and Prevention, teoria este mai ușoară decât practica, dovadă că doar unul din 10 adulți primește 1½ până la 2 căni de fructe și 2 până la 3 căni de legume care sunt recomandate pe zi.

Pentru a încorpora în dieta ta mai mulți nutrienți care susțin imunitatea o soluție ar fi smoothie-urile.

1. Cel mai bun smoothie verde

Datorită conținutului bogat de fructe și legume (piersici, mango și kale), acest smoothie verde aduce organismului un aport de 84,5 miligrame (mg) de vitamina C, ceea ce reprezintă 94% din valoarea ta zilnică (DV). Vitamina C este un antioxidant care susține sănătatea imunitară, conform Institutului Național de Sănătate din SUA, ceea ce înseamnă că te protejează de radicalii liberi și te ajută să-ți menții imunitatea la cote înalte. Rețeta include și un pic de ghimbir proaspăt, un condiment binecunoscut pentru beneficiile sale împotriva virușilor. Ghimbirul conține aproape o duzină de compuși antivirali, dintre care mulți pot fi puternici pentru combaterea răcelii, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Internațional de Dezvoltare și Cercetare a Medicamentului.

2. Smoothie cu iaurt și fructe de pădure

Acest smoothie cremos combină ingrediente proaspete precum fructe de pădure și banane amestecate cu iaurt, vanilie și lapte. Produsele lactate, precum iaurtul și laptele, nu numai că au mult  calciu, dar sunt și o sursă vitamina D. De asemenea, calciul joacă un rol esențial în menținerea funcționării celulelor tale imunitare, pe termen scurt și lung, potrivit unui articol publicat în Frontiers in Immunology.

3. Smoothie cu afine și Matcha

Afinele sunt gustoase și consumate ca atare dar, de data aceasta, au făcut echipă cu matcha, un ceai verde sub formă de pudră. Matcha este o sursă bogată de catechine, un tip de compus vegetal care acționează ca un antioxidant. De fapt, cantitatea anumitor catechine este de până la 137 de ori mai mare în matcha decât în ​​alte tipuri de ceai verde, potrivit cercetărilor. Pe lângă faptul că ne protejează vederea, acest nutrient joacă un rol cheie în dezvoltarea sistemului imunitar și ajută la reglarea răspunsurilor imune, potrivit Journal of Clinical Medicine.

4. Smoothie verde, pentru persoanele care nu iubesc smoothi-urile verzi

În acest smoothie, bucățile de castraveți, kale, țelină și ananas se întâlnesc cu apa de cocos și menta proaspătă. Varza furnizează o varietate de antioxidanți, inclusiv quercetina, care, potrivit cercetărilor, stimulează sistemul imunitar, scade citokinele proinflamatorii (proteine ​​mici eliberate de celulele imune) și previne eliberarea histaminei, un compus implicat în reacțiile alergice și inflamatorii.

5. Smoothie din curcuma și fructe

Acest smoothie este plin de fructe care susțin imunitatea, cum ar fi afine, mango și portocală. Mango oferă 75 mg de vitamina C (83% DV), 112 mcg de vitamina A (12,4% DV) și 0,25 mg de vitamina B6 (14,7% DV) per fruct întreg. Și conform cercetărilor, fructele de pădure au unele dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre fructele obișnuite, chiar mai mulți decât pepenii, bananele și merele. Această rețetă include și condimente benefice precum turmericul, care este plin de antioxidanți. Curcumina, componenta activă principală din turmeric, este un captator foarte de puternic de radicali liberi.

6. Smoothie cu avocado

Acest smoothie vegan necesită doar cinci ingrediente: avocado, banane, lapte vegetal, curmale și spanac. Adăugarea unui avocado nu numai că oferă smoothie-ului o textură cremoasă, ci furnizează și nutrienți care susțin imunitatea, cum ar fi vitamina B6 – jumătate de avocado are 0,4 mg (24% DV). Potrivit cercetătorilor, vitamin B6 joacă un rol important în producerea de anticorpi necesari pentru combaterea infecțiilor.

7. Smoothie de ciocolată cu cireșe

Acest smoothie combină cireșe, banane, spanac, semințe de chia, pudră de proteine, spirulină și lapte de migdale, precum și pudră de cacao, care oferă zinc. Acest mineral, zincul, menține sistemul imunitar în funcțiune și ajută la vindecarea rănilor. O cană de pudră de cacao neîndulcită are aproape 6 mg (55 la sută DV) de zinc.

8. Smoothie cu afine sălbatice, nuci de Brazilia și tahini

Această rețetă combină ingrediente care susțin imunitatea precum afinele, bananele, laptele de migdale, tahini și nucile braziliene. Nucile braziliene sunt o sursă excelentă de seleniu, un mineral cheie care poate ajuta la prevenirea infecțiilor virale, la reducerea inflamației și la reglarea funcției imunitare, potrivit The Lancet.

9. Smoothie vegan cu multe fructe de pădure

Acest smoothie vegan cremos oferă o abundență de fructe și legume bogate în nutrienți, inclusiv căpșuni, zmeură, afine, orez conopidă și avocado. De asemenea, oferă o doză bună de proteine ​​(aproximativ 18 grame), datorită pudrei proteice (alege o versiune pe bază de plante pentru a menține rețeta vegană) și laptelui proteic pe bază de plante. Aminoacizii din proteine  reglează funcția celulelor albe din sânge și noi creează celule imunitare.

10. Smoothie cu pudră de baobab

Acest smoothie este plin cu ingrediente bune pentru tine, inclusiv banane, portocale și mango, și primește un plus de nutrienți din pudra de baobob. Baobobul este un pom fructifer care se găsește în zonele uscate din savană din Africa sub-sahariană. Sub formă de pudră, 100 g de baobob furnizează aproximativ 173 mg de vitamina C (192 la sută DV), 2,4 mg de vitamina B6 (141 la sută DV) și 3,7 g de proteină.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *