Zece medicamente pe care nu trebuie să le luați niciodată cu cafea/Le reduce sau anulează complet efectul

Unele medicamente nu se iau niciodată cu cafea Foto: Freepik

Cei mai mulți dintre noi funcționăm doar după o ceașcă de cafea, băută dimineața. Studiile arată că o cafeaua poate accelera procesul de deplasare a alimentelor prin sistemul digestiv – ceea ce poate afecta și medicamentele. De aceea, unele medicamente nu trebuie luate niciodata cu cafeaua, arată revista Health.

Consumul de cafea în același timp cu medicamentele poate modifica rapiditatea cu care acestea sunt absorbite în fluxul sanguin. Un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și modul în care au fost afectate de cafea. Ei au raportat că acestă băutură „afectează semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”.

Nu toate medicamentele sunt afectate de consumul de cafea. Iată o listă cu cele care nu ar trebui luate cu cafeaua.

  1. Medicamente pentru tiroidă

Hipotiroidismul indică faptul că glanda tiroidă (o glandă în formă de fluture din partea din față a gâtului) nu produce suficient hormon tiroidian. Acest lucru poate provoca creștere în greutate, piele uscată, dureri articulare, căderea părului și perioade menstruale neregulate.

Studiile arată că consumul de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient.

  1. Medicamente pentru răceală sau alergii

Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt utilizate de milioane de oameni și conțin adesea stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, astfel încât combinarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate crește simptomele precum neliniștea și incapacitatea de a dormi.

Unele medicamente pentru alergii, cum ar fi fexofenadina, nu ar trebui luate cu cafea, deoarece pot suprastimula sistemul nervos central, crescând simptomele de neliniște.

  1. Medicamente pentru diabet

Dacă o să combinați cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere a glicemiei și ar putea avea un impact asupra modului în care funcționează medicamentele pentru diabet. În plus, studiile arată că cafeina poate agrava simptomele pentru persoanele cu diabet.

Conform unui studiu publicat de Asociația Americană pentru Diabet (American Diabetes Association), consumul de cofeină ar putea crește nivelul insulinei și al zahărului din sânge.

  1. Medicamente pentru boala Alzheimer

Boala Alzheimer afectează mai ales persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este o tulburare a creierului care duce la o pierdere a funcției cognitive, făcând dificilă gândirea, amintirea sau îndeplinirea sarcinilor zilnice. Milioane de americani trăiesc cu boala Alzheimer și iau medicamente pentru această afecțiune.

Medicamentele pentru Alzheimer, precum donepezil, rivastigmina și galantamina sunt afectate de cofeină. Cofeina din cafea strânge bariera hemato-encefalică și poate reduce cantitatea de medicament care ajunge la creier. Medicamentele pentru Alzheimer acționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul de cantități mari de cafea s-a dovedit a afecta acest efect protector.

  1. Medicamente pentru astm

Astmul este o boală cronică care afectează plămânii, inflamând și iritând căile respiratorii. Acest lucru duce la dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare și o senzație de apăsare în piept. Milioane de persoane, atât adulți, cât și copii, trăiesc cu astm și iau medicamente pentru astm.

Multe persoane cu astm iau bronhodilatatoare, precum aminofilina sau teofilina, în timpul unei crize. Bronhodilatatoarele acționează prin relaxarea căilor respiratorii, facilitând respirația, dar au efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau alte băuturi bogate în cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare. Cafeaua poate reduce, de asemenea, cantitatea de medicament absorbită și utilizată de organism.

  1. Medicamente pentru osteoporoză

Osteoporoza face oasele subțiri și fragile, crescând riscul de fractură osoasă. Boala este mai frecventă la femei, în special la cele care au trecut deja prin menopauză. Medicamente precum risedronatul sau ibandronatul previn și tratează osteoporoza. Acestea nu trebuie luate în același timp cu cafeaua, deoarece aceasta face ca medicamentul să fie mai puțin eficient. Este recomandat să luați aceste medicamente înainte de a mânca sau de a bea ceva și doar cu apă plată. Acest lucru va permite organismului să maximizeze întreaga cantitate de medicament. Atunci când beți cafea cu aceste tipuri de medicamente, eficacitatea lor poate fi redusă cu mai mult de jumătate.

  1. Antidepresivele

Acestea sunt cele mai prescrise medicamente pentru adulții în vârstă de 20 și 30 de ani, iar utilizarea lor a crescut dramatic în ultimele decenii. Cafeaua poate afecta modul în care organismul utilizează medicamentele antidepresive cum ar fi fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramina. Acestea pot fi metabolizate diferit dacă beți cafea în același timp, în special cantități mari de cafea. Cafeaua poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organismul dumneavoastră, de aceea, aceste medicamente nu ar trebui luate niciodată cu cafeaua.

  1. Medicamente antipsihotice

Medicamentele antipsihotice sunt utile pentru persoanele care trăiesc cu schizofrenie, manie, tulburare depresivă majoră și alte probleme de sănătate mintală. Acestea acționează prin inhibarea anumitor neurotransmițători sau blocarea receptorilor din creier. Medicamentele care tratează psihoza includ fenotiazina, clozapina, haloperidolul și olanzapina. Cafeaua poate face ca organismul să absoarbă mai puțin din aceste medicamente, dacă le luați deodată. Cel mai bine este să așteptați un timp pentru a vă savura ceașca de cafea de dimineață după ce ați luat medicamentele. Studiile arată că multe dintre aceste medicamente sunt metabolizate sau descompuse de organism în mod diferit în prezența cafelei.

  1. Medicamente pentru tensiunea arterială

Milioane de oameni trăiesc cu hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată) și mulți nu reușesc să gestioneze prea bine afecțiunea.

Multe persoane iau medicamente pentru tensiunea arterială, precum verapamil sau propranolol, care acționează prin încetinirea ritmului cardiac. Aceasta înseamnă că inima nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a pompa sânge către toate celulele corpului.

Consumul de cafea în același timp cu administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi felodipina, poate duce la absorbția unei cantități mai mici de medicament de către organism. Este posibil să nu obțineți beneficiul complet al medicamentului.

  1. Melatonina

Melatonina este un hormon natural produs de organism, care ne face să fim somnoroși noaptea. Hormonul este declanșat de apusul soarelui, semnalând creierului tău că este timpul să ne odihnim. Melatonina este, de asemenea, vândută fără prescripție medicală (OTC) sub formă de supliment și este utilizată ca ajutor pentru somn.

În schimb, cafeaua acționează ca un stimulent. Cofeina din cafea are un efect exact opus melatoninei. Aceasta vă poate face mai alert și poate îngreuna adormirea. Consumul de cafea poate inhiba producția de melatonină în organism și face ca hormonul să fie mai puțin eficient. Dacă luați melatonină în același timp cu consumul de cafea, acestea s-ar putea anula reciproc.

Dacă luați oricare dintre aceste medicamente, și mai ales dacă vi se recomandă să le luați dimineața la prima oră, încercați să amânați prima ceașcă de cafea.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *