Schimbările climatice au transformat un mic oraș japonez într-un nume de referință pentru iubitorii de Pinot Noir / Temperaturile mai blânde din ultimele două decenii i-au încurajat pe localnici să cultive acest soi delicat de struguri / Acum, însă, încălzirea globală ar putea distruge podgoriile

Viță de vie cu struguri Sursa foto: PxHere

Schimbările climatice au transformat micul oraș japonez Yoichi într-un nume de referință pentru iubitorii de Pinot Noir. Temperaturile mai blânde din ultimele două decenii i-au încurajat pe localnici să cultive acest soi delicat de struguri, însă acum aceleași condiții meteorologice care le-au adus succesul le provoacă îngrijorare, notează European Supermerket Magazine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cunoscut odinioară drept locul de origine al mărcii Nikka Whisky, Yoichi a intrat în atenția lumii vinului în urmă cu cinci ani, când Pinot Noir Nana-Tsu-Mori 2017, produs de Domaine Takahiko, a fost inclus în lista de vinuri a faimosului restaurant Noma din Copenhaga.

O sticlă care se vindea cândva cu aproximativ 30 de dolari a ajuns astăzi să coste în Japonia în jur de 560 de dolari, iar alte vinuri din regiune, situată pe insula nordică Hokkaido, unde există acum aproximativ 20 de crame și 70 de podgorii, au fost și ele recompensate cu numeroase premii.

Totuși, fermierii din Yoichi se tem că reputația lor abia consolidată ar putea fi amenințată de creșterea bruscă a temperaturilor și de ploile tot mai frecvente în perioada de recoltare, care riscă să facă dificilă cultivarea soiului Pinot Noir.

„Este ca un montagne russe”, spune Takahiko Soga, proprietarul cramei Domaine Takahiko, fondată în 2010. El explică faptul că, la început, considera că temperaturile din Yoichi, în timpul sezonului de creștere, erau similare cu cele din Alsacia, Franța. „Apoi, am ajuns la niveluri comparabile cu Burgundia, care produce unele dintre cele mai bune Pinot Noir-uri din lume”.

„Când am crezut că ne-am stabilizat la temperaturi de tip Burgundia, anul acesta am ajuns mai aproape de cele din Loara sau Bordeaux”, adaugă el.

Fenomenul afectează agricultori din întreaga lume, iar viticultorii nu fac excepție. Pinot Noir este un soi deosebit de sensibil: cu pieliță subțire și ciorchini strânși, poate fi afectat rapid de prea mult soare sau de ploaie excesivă.

Conform Indexului Winkler, care clasifică regiunile viticole în funcție de temperaturi, Hokkaido era considerată până recent o Regiune I — cea mai rece dintre cele cinci. Însă, potrivit datelor Agenției Meteorologice din Japonia, din 2023 Yoichi a trecut în Regiunea II, specifică vinurilor roșii de corp mediu, precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.

Anul 2025 a adus cea mai caldă vară din istoria localității, cu o temperatură medie de 22,1°C între iunie și august — cu aproximativ 3°C mai ridicată decât media ultimilor 30 de ani. Temperaturile mai înalte și verile mai lungi fac ca strugurii Pinot Noir să se coacă prea repede, ducând la un conținut ridicat de zahăr și la aciditate scăzută, iar ploile cresc riscul de deteriorare a fructelor.

Pe lângă vreme, viticultorii se confruntă și cu o altă problemă: păsările

Viticultorul Yuichi Hirotsu, premiat pentru vinurile sale și printre primii fermieri din Yoichi care au plantat Pinot Noir în 2006, spune că recolta de anul acesta a fost afectată de ploi. O altă varietate cultivată de el, Zweigeltrebe, a fost grav lovită de o ploaie torențială neobișnuit de timpurie în septembrie.

„Ne-a luat o veșnicie să culegem Zweigeltrebe anul acesta, pentru că a trebuit să îndepărtăm boabele afectate una câte una”, povestește Hirotsu.

Pe lângă vreme, viticultorii se confruntă și cu o altă problemă: păsările. Numărul lor a crescut considerabil, iar acestea atacă podgoriile, în căutarea strugurilor, deoarece în pădurile din apropiere s-au împuținat semințele și nucile. „Sunetul petardelor folosite pentru a le speria este constant în Yoichi”, spun localnicii.

Pentru a face față acestor provocări, primarul Keisuke Saito a semnat în acest an un „acord al vinului” cu comuna Gevrey-Chambertin din Burgundia, una dintre cele mai prestigioase regiuni pentru Pinot Noir, pentru a facilita schimbul de cunoștințe și metode de producție.

Crama Domaine Takahiko a luat deja măsuri de adaptare, construind o pivniță subterană capabilă să găzduiască 100 de butoaie, pentru a controla mai bine temperatura și umiditatea.

Viticultorii din Yoichi cred, însă, că pe termen lung vor fi nevoiți să se reorienteze către alte soiuri de struguri. „Pinot Noir s-ar putea să nu fie scopul final pentru acest oraș. Soiuri precum Merlot sau Syrah ar putea fi cele care ne așteaptă în viitor”, conchide Soga, sugerând că succesul Yoichi ar putea depinde de capacitatea sa de a se reinventa în fața schimbărilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *