Comisia Europeană a lansat, miercuri, cartea de bucate „SENZAȚIONAL”, care pune la dispoziție câte o rețetă din fiecare stat membru UE, folosind produse locale cu indicație geografică protejată.
Cartea poate fi accesată AICI.
„Europa are o istorie și un patrimoniu culinar extrem de bogate și de variate. Desigur, motivul care stă la baza acestei bogății și varietăți nu rezidă doar în vasta întindere teritorială, ci și în transmiterea tradițiilor din generație în generație.
De asemenea, Europa are o diversitate geografică fără precedent; de la colinele din Laponia finlandeză până la ținuturile deșertice din Murcia, și de la munții Alpi până la Marea Irlandei.
Toate aceste terroirs diferite dau naștere unei culturi culinare ample și variate. Oameni din întreaga lume călătoresc în Europa, nu doar pentru a admira numeroasele sale comori artistice și culturale, ci și pentru a savura bucătăria locală. Europa are o istorie și un patrimoniu culinar extrem de bogate și de variate. Desigur, motivul care stă la baza acestei bogății și varietăți nu rezidă doar în vasta întindere teritorială, ci și în transmiterea tradițiilor din generație în generație.
De asemenea, Europa are o diversitate geografică fără precedent; de la colinele din Laponia finlandeză până la ținuturile deșertice din Murcia, și de la munții Alpi până la Marea Irlandei.
Toate aceste terroirs diferite dau naștere unei culturi culinare ample și variate. Oameni din întreaga lume călătoresc în Europa, nu doar pentru a admira numeroasele sale comori artistice și culturale, ci și pentru a savura bucătăria locală.
În această carte, chefi europeni cunoscuți au propus variante în care produsele unice cu indicații geografice din țara lor pot fi încorporate într-un preparat. De asemenea, împărtășesc și despre dragostea și pasiunea lor pentru produsele cu care au crescut și care le-au adus succesul. Produsele din regiunile lor locale, care ilustrează măiestria și excelența.
Trebuie să ne asigurăm că aceste produse continuă să se bucure de denumirea de origine protejată. Este singura modalitate de a-și păstra și de a garanta calitatea, atât acum, cât și în viitor”, potrivit Comisiei Europene.
România, prezentă cu telemeaua de Ibănești
În cadrul cărții de bucate, România este prezentă cu o rețetă care are la bază telemeaua de Ibănești, o brânză din regiunea Mureș, care se bucură de statut protejat din anul 2015.
Chef Alex Petricean a propus o rețetă de pâine românească coaptă cu telemea de Ibănești și sos de brânză de capră.
Iată și cum arată produsul final: