Pentru reducerea balonării abdominale există, potrivit thehealthy.com, nouă obiceiuri zilnice care îți aplatizează burta. Secretul reușitei este să respecți cu strictețe aceste reguli, care îți vor asigura confort abdominal și o digestie mai ușoară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ferește-te de alcool, dacă vrei să scapi de balonare
Mulți oameni asociază balonarea abdominală cu berea (de unde și expresia „burta de bere”), dar orice băutură alcoolică poate, de fapt, să-ți umfle stomacul, spune gastroenterologul Robynne Chutkan, fondatoarea Centrului Digestiv pentru Femei din Chevy Chase, Maryland.
Alcoolul distruge bacteriile benefice din sistemul digestiv care, în mod normal, țin balonarea sub control. De asemenea, poate duce la gastrită și leziuni hepatice, ambele cauzând balonare, și are un conținut ridicat de calorii. Nu trebuie să te abții complet, însă: încearcă să nu consumi mai mult de o băutură pe zi.
Continuă să citești pentru mai multe soluții naturale oferite de dr. Chutkan pentru a reduce balonarea.

Redu cofeina, pentru că încetinește digestia și favorizează balonarea
Deoarece cofeina este un diuretic cunoscut, unii oameni ar putea crede că ajută la eliminarea apei și sărurilor din organism, reducând astfel balonarea. Însă cofeina poate provoca deshidratare, ceea ce încetinește sistemul digestiv și poate duce la blocaje. Așadar, îmi pare rău pentru iubitorii de cafea, dar pentru a reduce balonarea, cu cât mai puțină cofeină, cu atât mai bine.
Evită băuturile pentru sportivi. Au îndulcitori artificiali și te balonează
Acestea sunt promovate ca o alternativă la sucuri, dar dacă nu ești atlet profesionist sau nu faci efort ca unul, ar fi mai bine să le eviți. Sunt pline de îndulcitori artificiali, sodiu și alte săruri, toate cauzatoare de balonare. Unele au chiar și un conținut surprinzător de calorii. După antrenament, rehidratează-te cu apă simplă sau apă de cocos neîndulcită și fără arome.
Evită fasolea, conopida și broccoli. Favorizează balonarea
Știm că fasolea provoacă gaze, dar știai că varza kale, conopida și broccoli conțin același compus care produce gaze, numit rafinoză? Corpul nostru nu poate digera complet această substanță, așa că bacteriile din colon o fermentează, producând metan urât mirositor și balonare.
Nu trebuie să elimini aceste legume din dietă, deoarece beneficiile lor nutriționale sunt importante, dar poți lua suplimente precum Beano sau Bean-zyme înainte de a le consuma (acestea conțin enzime care descompun rafinoza).

Ocolește soia procesată, pentru că balonează și favorizează îngrășarea
Soia conține compuși chimic similari estrogenului, care pot avea efecte asemănătoare hormonului, inclusiv balonare și creștere în greutate. Ar trebui să reduci consumul de soia procesată și nefermentată (cum ar fi laptele de soia și brânza de soia). Este, totuși, în regulă să consumi în cantități mici soia fermentată, neprocesată, cum ar fi miso, natto și tempeh. Dacă ești intolerant la lactoză și folosești laptele de soia ca substitut, încearcă laptele de migdale, cocos sau orez.
Respectă ritmurile naturale ale corpului, dacă vrei să scapi de balonare
Corpul tău are propriul ciclu, inclusiv sistemul digestiv. La fel ca și creierul, stomacul este mai activ ziua și mai liniștit noaptea. Asta înseamnă că, cu cât consumi o masă mai consistentă mai târziu în zi, cu atât sistemul digestiv o procesează mai greu. De asemenea, spre seară ești mai puțin activ, iar gravitația nu mai ajută la digestie. Așadar, micșorează dimensiunea meselor pe măsură ce ziua avansează. Dacă vrei să ieși la masă, alege prânzul sau brunch-ul.
Consumă fibre în mod echilibrat, iar balonarea va deveni o amintire
Probabil știi deja că o dietă bogată în fibre este sănătoasă, dar porțiile prea mari pot bloca sistemul digestiv. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă nu ești obișnuit cu atât de multă fibră sau dacă nu consumi suficientă apă pentru a ajuta digestia. Pentru a evita acest lucru:
- bea multă apă la masă
- consumă fibrele mai devreme în zi
- nu le consuma toate într-o singură masă
- fă o plimbare viguroasă după masă pentru a stimula mișcările intestinale
Consumă carne în cantități moderate, dacă vrei să scapi de balonare
Carnea se digeră mai greu și mai lent, ceea ce poate duce la balonare. „Consumul excesiv de carne te poate expune la cantități nesănătoase de antibiotice care dezechilibrează flora intestinală și favorizează acumularea de gaze,” spune dr. Chutkan. Pentru a reduce balonarea, încearcă să nu consumi mai mult de 120 grame de proteină animală pe zi.
Renunță la fumat pentru că aceste obicei menține balonarea abdominală
Dr. Chutkan spune direct: „Fumatul contribuie la balonare în trei moduri importante: inhalezi și înghiți mult aer; toxinele din fum provoacă inflamații în stomac și intestin, ceea ce duce la disconfort; iar fumatul distruge bacteriile benefice din tractul digestiv, favorizând dezvoltarea celor rele, care produc gaze”.
