Sectorul agricol din Catalonia (nord-estul Spaniei) critică gestionarea focarului de dermatoză nodulară contagioasă, o boală care afectează exclusiv bovinele și care a dus deja la sacrificarea a peste 2.500 de vaci în regiunea Girona, Spania – relatează La Vanguardia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
De la primul caz depistat pe 3 octombrie într-o fermă din Alt Empordà, 18 exploatații au fost nevoite să își sacrifice întreg efectivul. Aproximativ 150.000 de animale sunt în prezent izolate și nu pot fi mutate până la noi ordine. Virusul se transmite prin înțepătura insectelor — țânțari, muște sau tăuni — ori prin contact direct între animale infectate, dar nu se transmite la om și nu afectează consumul de carne sau lapte.
Totuși, panica printre fermieri este uriașă. Un crescător din Alt Empordà, care a preferat să rămână anonim de teama „represaliilor administrative”, a pierdut 270 de vaci de lapte din cauza unui singur test pozitiv în fermă. Din exploatație trăiau trei familii, care acum nu mai au venituri. Fermierul estimează pierderi de aproape un milion de euro, incluzând animalele sacrificate, furajele distruse și culturile dedicate hranei vacilor. La acestea se adaugă o investiție recentă de 350.000 de euro în modernizarea fermei.
„Trebuie să acționăm înaintea virusului, nu după el, și să vaccinăm toate animalele”, spune unul dintre fermieri.
Guvernul catalan a mobilizat o primă tranșă de 4 milioane de euro pentru despăgubiri, iar luni urmează să anunțe un nou plan de vaccinare, care va acoperi mai multe regiuni din Catalonia.
Alți crescători, precum Joan Lluís Gelabert din Castelló d’Empúries, primul care a raportat boala în Spania, au fost nevoiți să sacrifice zeci de viței. „Nu știu cum a ajuns virusul la noi, nu cumpărăm animale din afară”, spune el. Simptomele bolii includ febră mare, pierdere în greutate, scăderea producției de lapte și noduli vizibili pe pielea animalelor.
Critici față de autorități
Sindicatele agricole și fermierii acuză Ministerul Agriculturii că a reacționat prea târziu, deși boala fusese deja semnalată în Franța, Italia și Elveția încă din vară. Se suspectează că virusul ar fi ajuns în Spania prin comerțul cu animale vii din Franța.
„Algeria și Marocul au închis frontierele încă din iunie, noi am așteptat prea mult”, afirmă Marc Xifra, reprezentant al Uniunii Fermierilor.
De asemenea, fermierii critică întârzierea în obținerea vaccinurilor — primele doze au fost administrate la șase zile după depistarea primului caz, în timp ce țări precum Germania sau Danemarca aveau deja stocuri pregătite, deși nu raportaseră niciun focar.
Speranțe în vaccinare
În prezent, zona Alt Empordà — într-un perimetru de 50 km în jurul Castelló d’Empúries — nu a atins încă imunitatea colectivă, care va fi posibilă abia când 95% dintre ferme vor fi vaccinate și vor trece 21 de zile de la imunizare. Abia atunci se va putea cere ridicarea obligației de sacrificare totală a efectivelor.
„Mi-e teamă pentru viitorul fermei și al familiei mele”, spune Jordi Cros, fermier din a patra generație.
Potrivit lui Carles Pagès, crescător din aceeași regiune, „numai o vaccinare extinsă, în toată Catalonia și Spania, poate opri răspândirea virusului”. Guvernul regional pregătește deja documentația necesară pentru aprobarea planului de vaccinare de către Ministerul Agriculturii și Comisia Europeană, pentru a asigura protecția majorității efectivelor de bovine din regiune.

foto: Dreamstime/Scottbeard





