În contratendință față de trendul de piață în scădere pe piața vinurilor, vinurile fără alcool, sau cu foarte puțin alcool, sunt pe creștere. Potrivit datelor unei societăți de consultanță publicate de cotidianul economic italian Il Sole 24 ore, vânzarea de vin fără alcool pe piețele din Statele Unite, Regatul Unit și Germania la un loc – trei dintre cele mai mari, a înregistrat un plus de 16% la nivelul primului semestru al anului.
Dintre cele trei, cea mai mare creștere s-a înregistrat în Statele Unite, circa 35%, în condițiile în care aici se înregistrează jumătate din cererea totală de vin fără alcool. Calcule din industria de sector estimează o creștere de 10% pe an în deceniul următor a vinurilor fără alcool sau cu o gradație alcoolică foarte slabă, sub 0,5%.
Un segment de piață în care Franța și Spania au devenit actori de prim plan, iar Italia joacă deocamdată un rol marginal. Și asta, în condițiile în care, de exemplu, piața americană este una din piețele cele mai râvnite pentru producătorii italieni de vin.
În Franța, grupul Lvmh, care deține brandurile Moet Chandon, Dom Perignon, Krug, Veuve Clicquot, a semnat de curând un parteneriat cu French Bloom – un brand care s-a afirmat în zona producției de vinuri spumante fără alcool, cu o jumătate de milion de sticle vândute la prețuri peste 100 USD, potrivit aceleiași surse.
Nu este clar ce intenții are guvernul italian
Nu este clar la acest moment în ce măsură autoritățile italiene sunt intenționate să stimuleze producția pe această nișă sau, dimpotrivă, intenționează să mențină producția de vinuri în canonul tradițional. Sau doar așteaptă să vadă evoluțiile, pentru ca apoi să decidă. Pentru moment, domină incertitudinea, iar un grup de lucru desemnat cu câteva luni în urmă să analizeze chestiunea vinurilor fără alcool nu s-a reunit încă niciodată.
Deocamdată, există două chestini care împiedică producerea vinului fără alcool. Prima, un articol de lege din 2916 care definește vin o băutură din struguri cu o gradație alcoolică peste 8,5%. A doua, un proiect de ordonanță de guvern încă în discuție, care prevede obligativitatea de efectua operațiunile de dealcolizare a vinului exclusiv în distilerii autorizate. O obligație care în Franța și Spania nu există, producătorii aleg singuri unde și cum să practice această operațiune.
Acest proiect de ordonanță este, de facto, și elementul care a trezit suspiciuni în legătură cu intenția reală a guvernului italian de a avansa în această direcție. Această obligație de dezalcoolizare exclusiv în distilerii, ceea ce presupune un nivel de taxare ridicat, spune un reprezentant al unei federații profesionale va face ca acest tip de producție „să moară înainte de a se naște”.
Ieri, ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat în cadrul unei dezbateri va Italia „va produce vin fără alcool pentru că toate lumea le vrea și le acceptă, dar voi încerca să conving pe toată lumea că aceste produse nu se pot numi vin”.