Confederația Spaniolă a Consilierilor pentru Regiunile Vitivinicole (Cecrv) și Federația Europeană a Vinurilor de Origine (EFOW) au cerut în mod expres Comisiei Europene să excludă vinul și bourbonul din represaliile comerciale împotriva Statelor Unite.
Îngrijorarea a apărut după ce președintele Trump a amenințat că va impune tarife de 200% asupra vinului și băuturilor spirtoase provenite din Uniunea Europeană, ca reacție la taxele anunțate de UE asupra whisky-ului american. Într-o postare pe rețelele sociale, președintele american a declarat:
„Dacă această taxă nu este eliminată imediat, SUA vor aplica în scurt timp o taxă vamală de 200% pentru toate vinurile, șampania și produsele alcoolice care provin din Franța și din alte țări reprezentate de UE. Acest lucru va fi grozav pentru afacerile cu vin și șampanie din SUA”.
De altfel, viticultura și vinificația nu sunt nici pe departe singurele sectoare agricole afectate de preconizatele măsuri ale guvernului american. Producătorii de peste ocean sunt furnizori importanți de soia boabe și porumb pentru UE.
Uniunea Europeană comercializează în Statele Unite importante cantități de brânzeturi, vinuri și ulei de măsline.
Escaladarea raporturilor comerciale dintre Uniune și americani ar afecta cel mai mult Franța și Italia în materie de brânzeturi și vinuri, respectiv Spania, Italia și Grecia în ceea ce privește vânzarea de măsline și ulei de măsline.
„Aș prefera să revenim la masa negocierilor, în loc să anunțăm doar noi măsuri prin X sau prin alte mijloace”
Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, remarca faptul că, deși este de datoria Comisiei Europene să răspundă taxelor vamale americane, trebuie evaluate foarte atent posibilele consecințe ale acestor măsuri.
„Franța atrage atenția UE asupra negocierilor cu Statele Unite, pentru a lua în considerare consecințele pe care anumite contra-măsuri le-ar putea avea asupra diferitelor sectoare, în special asupra sectorului vitivinicol”, a comentat aceasta.
De altfel însăși comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, a declarat, la rândul lui, că orice măsură menită să reducă tensiunile comerciale cu Statele Unite este „foarte necesară”, într-un context marcat de tarifele impuse sau anunțate de Washington asupra importurilor de produse din Uniunea Europeană. Întrebat ce părere are despre eventualitatea ca burbonul să fie eliminat din rândul măsurilor pe care Comisia Europeană urmează să le aplice ca răspuns la tarifele americane, pentru a proteja astfel producătorii de vinuri și băuturi spirtoase din Uniunea Europeană, Hansen a mai adăugat:
„Cred că orice măsură de detensionare a acestei situații este foarte necesară. Aș prefera să revenim la masa negocierilor, în loc să anunțăm doar noi măsuri prin X sau prin alte mijloace (…) că este foarte important să fim constructivi și să demonstrăm că dorim o soluție negociată”.
De altfel Comisia Europeană a anunțat, joia trecută, decizia de a amâna până la mijlocul lunii aprilie aplicarea primelor contra-măsuri ca răspuns la tarifele americane impuse importurilor europene de aluminiu și oțel, pentru a oferi mai mult timp negocierilor cu Washingtonul în vederea găsirii unei soluții.
Mai mult decât atât CE a anunțat deja, prin vocea comisarului Hansen că va prezenta un pachet de măsuri de sprijin pentru sectorul vinivitcol european.
De asemenea, Hansen și-a exprimat speranța că „până la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai” va putea prezenta un pachet de simplificare a Politicii Agricole Comune.