Specialiștii din Marea Britanie trag un semnal de alarmă în fața unei posibile invazii masive a viespii asiatice cu picioare galbene (Vespa velutina), o specie carnivoră invazivă care devorează insecte polenizatoare și afectează coloniile de albine, conform The Guardian.
Viespea asiatică are în jur de 25 mm lungime, picioare galbene și un inel portocaliu distinctiv pe al patrulea segment al abdomenului, iar toracele complet negru o deosebește de viespea europeană. O singură colonie poate ucide până la 90.000 de insecte polenizatoare într-un singur sezon.
De la prima apariție confirmată în Marea Britanie, în 2016, autoritățile, apicultorii și cercetătorii au încercat să limiteze răspândirea acestei specii. În 2023 au fost identificate 72 de cuiburi, dar în 2024 numărul a scăzut la 24, din cauza unei primăveri umede și a unei veri ploioase. Totuși, 2024 a fost și primul an în care s-a confirmat, prin analiză ADN, că viespile asiatice au reușit să se reproducă și să supraviețuiască iernii pe teritoriul britanic.
„Suntem, evident, îngrijorați”
În prezent, începutul cald și secetos al primăverii, combinat cu extinderea rapidă a speciei în Europa, stârnește îngrijorări privind o explozie a numărului de viespi în 2025.
Au fost raportate apariții „fără precedent” în insula Jersey, ceea ce i-a determinat pe experți să creadă că un număr record de viespi va încerca să-și formeze cuiburi în Regatul Unit.
„Primele regine au apărut cu mai bine de două săptămâni mai devreme anul acesta”, a declarat John De Carteret, membru fondator al grupului Jersey Asian Hornet Group, care a montat anul acesta aproximativ 550 de capcane. „Suntem, evident, îngrijorați”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Până la 11 aprilie, în Jersey au fost identificate 262 de regine, o creștere de 1.090% față de aceeași perioadă a anului trecut. „Când vom ajunge la 266 de regine, vom egala totalul din 2024 – și acea cifră a fost atinsă abia pe 25 iunie”, a mai spus De Carteret.
Viespile asiatice pot fi identificate după picioarele galbene, inelul portocaliu de pe abdomen și toracele complet negru.
Ian Campbell, reprezentant al Asociației Britanice a Apicultorilor, avertizează: „Există un risc major ca numărul din acest an să fie cel puțin la fel de mare ca în 2023 și chiar să-l depășească. Ar fi o surpriză dacă numărul nu ar fi peste cel din 2024.”
O colonie formată din 2.000–3.000 de viespi asiatice poate consuma peste 11 kg de insecte pe sezon – echivalentul a 90.000 de albine, spune Campbell.
Publicul este încurajat „să fie vigilent” și să învețe să recunoască viespile asiatice, care pot fi identificate după picioarele galbene, inelul portocaliu de pe abdomen și toracele complet negru.
Kate Wilson, șefa Unității Naționale pentru Albine, atrage atenția: „Viespile cu picioare galbene provoacă pagube semnificative polenizatorilor autohtoni, inclusiv albinelor noastre dragi. Datorită numărului tot mai mare de raportări prin aplicație și online, nu este surprinzător că aparițiile pot avea loc mai devreme în an. Încurajăm publicul să rămână vigilent și să continue să ne raporteze orice apariție posibilă”.
„Nu există un inamic natural cunoscut care să poată controla viespea asiatică”
Fiecare semnalare ajută la formarea unei imagini clare despre extinderea speciei. „Am colectat una de la o doamnă de peste 80 de ani care a prins viespea într-un recipient de iaurt, iar cea mai tânără persoană care a raportat una avea opt ani”, a povestit De Carteret.
Profesoara Helen Roy, ecolog la UK Centre for Ecology and Hydrology și Universitatea Exeter, susține că viespile asiatice reprezintă „o amenințare majoră” pentru biodiversitate: „Nu există un inamic natural cunoscut care să poată controla viespea asiatică”.
Specia a fost adusă accidental în Franța în 2004, într-un container cu veselă din China. De atunci, generații succesive s-au răspândit în 15 țări europene. „În unele țări, precum Spania și Belgia, am văzut cum s-a trecut de la câteva cuiburi la 10.000 în doar patru ani”, a explicat Campbell.
Franța găzduiește în prezent peste 500.000 de cuiburi, iar cercetătorii estimează că pierderile economice cauzate de scăderea coloniilor de albine și a producției de miere se ridică la aproximativ 30,8 milioane de euro anual. În Portugalia, producția de miere a scăzut cu 35%, iar în Liguria (Italia) cu 50%.
Dacă autoritățile nu ar fi distrus cuiburile raportate de public din 2016 încoace, viespile asiatice s-ar fi stabilit deja în zone extinse din Anglia și Țara Galilor și ar fi pătruns în Scoția
Un studiu recent realizat de Universitatea Exeter a analizat pentru prima dată la scară largă dieta viespilor asiatice și a identificat 1.400 de specii diferite în stomacurile acestora. Din primele 50 de specii de pradă, 43 sunt vizitatoare frecvente ale florilor – inclusiv cei mai importanți polenizatori ai culturilor europene: albina europeană, bondarul cu coadă albă și cel cu coadă roșie.
De Carteret, fost ofițer criminalist, a explicat brutalitatea atacurilor: viespile asiatică „măcelăresc” prada, smulgându-le capul, aripile, picioarele și abdomenul, pentru ca toracele – bogat în proteine – să fie oferit larvelor reginei.
Până acum, în 2025, au fost confirmate doar două observații în Marea Britanie, dar Helen Roy avertizează: „Acum este momentul ca oamenii să fie atenți”.
Potrivit unui model de la Universitatea Exeter, dacă autoritățile nu ar fi distrus cuiburile raportate de public din 2016 încoace, viespile asiatice s-ar fi stabilit deja în zone extinse din Anglia și Țara Galilor și ar fi pătruns în Scoția.
Campbell subliniază importanța documentării clare: „Pentru a avea succes în eradicare, Unitatea Națională pentru Albine trebuie să găsească fiecare cuib.” În 2024, din peste 29.000 de raportări, doar aproximativ 70 au fost confirmate.
Reginele continuă să ajungă constant din Europa, înlocuindu-le pe cele distruse. „Viespea asiatică poate ajunge în foarte multe moduri. Poate fi transportată în produse proaspete sau într-o mașină, prin orice punct de trecere al Canalului”, a explicat Roy. „Toată lumea trebuie să fie atentă, peste tot”.