Chef Cătălin Petrescu, multiplu premiat al unor prestigioase concursuri de specialitate, specializat în bucătăria asiatică, a dezvăluit, pentru G4Food, care sunt secretele pentru a găti carnea de porc în stil asiatic.
Chef-ul activează în domeniul gastronomic românesc încă din anul 1996, dar o perioadă în care a lucrat în Norvegia (2004-2010) la un restaurant cu stele Michelin. După revenirea în România, s-a concentrat aproape exclusiv pe bucătăria asiatică.
Ramenul de porc, „probabil cel mai emblematic preparat pe care îl putem găsi în bucătăria asiatică”
L-am întrebat, așadar, pe chef Cătălin Petrescu, care este cel mai popular fel de mâncare asiatic în care este integrată carnea de porc.
„Da, într-adevăr, există un preparat asiatic tradițional cu carne de porc la care mă gândesc întotdeauna când am poftă de așa ceva. Este ramenul de porc. Cred că este cel mai emblematic preparat pe care îl putem găsi în bucătăria asiatică. Este un preparat pe care îl știe absolut toată lumea”, a afirmat chef-ul, pentru G4Food.
Pe lângă ramenul de porc, chef Petrescu menționează și alte preparate celebre, precum colțunașii. „Mai sunt preparate care sunt pe placul tuturor, precum porcul dulce-acrișor. Combinația asta de dulce-acrișor întotdeauna este un generator de umami care te face să mai mănânci din ce în ce mai mult”, explică acesta. Totuși, subliniază că echilibrul este cheia succesului: „Trebuie să acorzi puțin mai multă atenție pentru că trebuie să echilibrezi gustul de dulce cu acrișor, să nu-l faci nici foarte dulce”.
Chef Cătălin dezvăluie și strategiile sale pentru alegerea și pregătirea cărnii de porc, în funcție de preparat. „Când fac un ramen, folosesc mai multe părți anatomice, cum ar fi oasele pentru stoc. Burta de porc o gătesc slow-cook, apoi o gratinez puțin la final. La fel, carnea tocată, de obicei rămân cubulețe mici de carne și atunci poți face alte preparate precum orez prăjit cu bucățile care nu sunt atât de aspectuoase în farfurie”.
„Întotdeauna aleg un sos de soia natural, de obicei japonez”
Condimentele joacă un rol crucial în reușita preparatelor asiatice. Chef-ul declară că sosul de soia este nelipsit: „Întotdeauna aleg un sos de soia natural, de obicei japonez. Când vreau să dau puțină culoare, folosesc un sos de soia negru doar pentru culoare. Ghimbirul, ceapa și usturoiul sunt, de asemenea, ingrediente de bază”.
Metodele de gătire sunt adaptate în funcție de tipul de carne. „Putem tăia carnea foarte subțire și să o batem ca pe un șnițel. Carnea de porc trebuie gătită termic foarte bine, ceea ce este foarte important”, menționează chef Petrescu.
În ceea ce privește preferințele românilor în restaurante, ramen-ul și orezul prăjit cu carne de porc sunt printre cele mai căutate preparate. „Orezul tras la wok cu carne de porc devine din ce în ce mai cunoscut”, observă chef-ul. Totodată, recomandă documentarea înainte de a alege un preparat asiatic pentru mese speciale, precum cele de sărbători: „Este bine să ne documentăm înainte, fie că avem o carte de bucate, fie că ne uităm pe rețete online sau pe YouTube”.
Chef Cătălin Petrescu este și autorul primei cărți de bucate asiatice în limba română, intitulată „Asiatic pentru toți”. „Aici am introdus rețete de la cum să faci orezul până la cum să filetezi un pește și ce ustensile poți să folosești”, explică el.