VIDEO | Oamenii găsesc irezistibilă ciocolată, iar dacă este ecologică și cu conținut redus de zahăr aduce un aport de nutrienți extrem de recomandat/ Există ciocolate pentru toate gusturile, iar aromele și umpluturile reprezintă trendul ultimilor ani

ciocolata Foto: Club de Chocolate

Arborele de cacao provine din zonele fluviale ale ecuatorul american, care includ trei țări: Ecuador, Brazilia și Columbia. Se crede că vechii indigeni au adus fructele sale în America Centrală și în sudul Mexicului, unde indienii olmeci, care au format prima civilizație a continentului american, au început să cultive acest arbore. Datorită înrădăcinării culturii cacao în teritoriile mexicane, denumirea de ciocolată (xocoatl) provine din limba nahuatl, limba Imperiului Aztec, care este încă vorbită în unele comunități indigene din țară.

În remarcabila sa carte, ‘La cocina y los alimentos’, Harold McGee afirmă următoarele: „Înainte de 600 î.Hr., olmecii au transmis cunoștințele despre cacao mayașilor, care îl cultivau în peninsula tropicală Yucatán și în America Centrală și îl vindeau aztecilor, locuitori ai nordului rece și arid. Aztecii prăjeau și măcinau semințele de cacao, preparând din ele o băutură servită în ceremoniile religioase și asociată cu sângele uman. Semințele erau atât de valoroase încât erau utilizate ca o formă de monedă. Primii europeni care au văzut semințele de cacao au fost, probabil, membrii echipajului celei de-a patra expediții a lui Columb, în 1502, care au adus câteva semințe în Spania.”

Păstăi de cacao

Chiar în Spania s-a început experimentarea în prepararea pastei de ciocolată condimentată, practică ce s-a extins în alte țări europene, precum Italia, Franța și Anglia, unde ciocolata caldă cu lapte a devenit o băutură populară.

Suportul definitiv pentru ciocolata așa cum o cunoaștem astăzi a fost dat de Elveția, unde s-a reușit producerea unei ciocolate cu o eleganță și rafinament neașteptate, ceea ce a condus la apariția rețetei moderne.

Ani mai târziu, Belgia a luat avans, devenind țara în care se produc multe dintre cele mai prestigioase ciocolate din lume, fără a neglija însă remarcabilele preparate care se realizează în alte părți ale planetei: în țările producătoare de cacao, în Franța și, bineînțeles, în Spania, unde de câțiva ani există ateliere bean to bar (de la boabe până la tabletă), adică procesele de fabricație a ciocolatei sunt controlate în totalitate, fără a lăsa nimic la voia întâmplării.

Cât despre Elveția, este de menționat că aceasta este țara are cel mai mare consum de ciocolată din lume, cu 11 kilograme pe cap de locuitor.

Cum se prepară ciocolata?

Prepararea ciocolatei implică mai mulți pași. La sursă, agricultorii de cacao fermentează pulpa și semințele, care ulterior trec printr-un proces de uscare. Apoi, producătorii, fie la sursă, fie în locuri îndepărtate, precum Europa, prăjesc semințele fermentate și, ulterior, le macină și le rafinează. Ultimul pas este răcirea și solidificarea ulterioară.

ciocolata
Foto: Casa Cacao Girona

Sau în rezumat folosind formularea lui Harold McGee: „Transformarea seminței proaspete de cacao într-o ciocolată finalizată este o colaborare intrigantă între potențialul imens al naturii și ingeniozitatea umană de a obține hrană și plăcere din cele mai puțin promițătoare materiale.”

Beneficiile ciocolatei 

Ciocolata neagră, cu un conținut redus de zahăr și, preferabil, ecologică aduce un aport de nutrienți benefici pentru organism. Jessica Liberona, nutriționistă în cadrul Programului de Obezitate și Diabet al Clinicii Universității din Los Andes, explică: „Ciocolata cu lapte conține mai puțin cacao decât cea neagră, așa că este recomandat consumul celor care au peste 70% cacao. Printre beneficiile sale se numără efectele pozitive asupra sănătății cardiovasculare, datorită concentrației mari de polifenoli. De asemenea, are efect antioxidant și antiinflamator.”

Avantajele consumului de ciocolată cu un conținut ridicat de cacao

  • Reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun.
  • Contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
  • Reduce riscul cardiovascular.
  • Crește fluxul sanguin.
  • Este bogată în magneziu și vitamina B6.
  • Conține flavonoide, care previn blocarea arterelor.

„Este recomandat un consum moderat, care să nu depășească 30 de grame pe zi. Deși are numeroase avantaje, precum gustul plăcut și creșterea nivelului de endorfine care generează senzația de plăcere și fericire, este important să fim moderați în consum, deoarece este un produs bogat în calorii”, subliniază Jessica Liberona.

Varietăți de ciocolată ecologică pe care le putem găsi pe rafturile magazinelor sau le putem comanda on-line

Opțiuni s-au diversificat mult în ultimii ani când de la marii producători de ciocolată până la fabricanții artizanali, toată lumea a căutat să inventeze arome, texturi și gusturi noi. În esență, ciocolata poate fi cumpărată sub formă de tablete de diferite dimensiuni, pulbere pentru băuturi sau pepite pentru prepararea prăjiturilor.

ciocolata
Foto: G4Food

În materie de concentrație de cacao, o ciocolată poate fi considerată neagră începând de la 60% cacao, dar oferta de pe piață merge până la 100%. Mai puțin sănătoasa ciocolată cu lapte, are concentrație mică de cacao și mare de zahăr, motiv pentru care este și mai gustoasă. Iar varietatățile albe sau roz nu sunt recomandate pentru consumul zilnic, ci mai mult pentru prăjituri.

În ceea ce privește combinațiile și gusturile, lista este nesfârșită, de la clasicele asocieri cu nuci, fructe uscate și arome de fructe, până la băuturi alcoolice, semințe de chia, ghimbir, chilli, ulei de măsline, sare sau și mai ciudatele jumări, vin fiert, etc. În ultimul an au ajuns foarte la modă ciocolatele umplute, pornind de la emblematica Dubai.

Oricum ar fi, dacă nu exagerăm cu cantitatea și alegem ciocolata potrivită este un desert delicios și, precum am aflat, sănătos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *