Mierea de iarbă neagră este un tip special de miere produsă de albine din nectarul florilor de Calluna vulgaris, cunoscută sub numele popular de iarbă neagră.
Această plantă este o specie de ericacee care crește în zonele montane și sălbatice. Mierea de iarbă neagră este considerată rară și valoroasă datorită condițiilor specifice de recoltare și a caracteristicilor sale unice.
Are o culoare închisă, de obicei de la chihlimbar până la maro-roșiatic. Este foarte aromată, cu o notă ușor amară și o complexitate gustativă intensă.
În ultima vreme a ajuns să fie foarte căutată în România, datorită calităților terapeutice, dar și gustului.
G4Food a discutat cu unul dintre puținii producători din România. Maria Pârvulescu este din Tibru, județul Alba. Se ocupă de apicultură din 2010 și a ajuns să dețină 300 de familii.
„Vreau să vă prezint o miere rară, foarte rară. Mierea aceasta se numește iarbă neagră, o găsim în Munții Apuseni, la cota de peste 1.000.
Se face foarte rar, nu tot anul secretă nectar această iarbă. Este o plantă medicinală: ca proprietăți merge foarte bine pe sistemul nervos, pe sistemul digestiv, la anemie, la reumatism, gută, deci are foarte multe beneficii asupra organismului nostru”, spune Maria.
Ea a explicat că producția de miere pe care o realizează presupune deplasarea prin toată țara, în funcție de sezon și de planta vizată (rapiță, tei, floarea soarelui etc), din Sud, primăvara, până pe coastele Apusenilor, toamna.
Un borcan de miere de iarbă neagră de 350 de mililitri costă 35 de lei, la producător, dar poate ajunge la prețuri foarte mari, dacă este vândută prin intermediari.
Maria Pârvulescu spune că producția de miere de iarbă neagră este foarte mică și că ea depinde de mai multi factori care influențează secreția de nectar.