Guvernul va continua politicile ţintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitul comercial şi creşterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse româneşti fabricate şi procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Am pornit de la structura deficitului comercial, în continuare avem un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în continuare, România exportă foarte multă materie primă şi importă materie procesată şi produse procesate şi în săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu şi cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe, pentru a scădea acest deficit cât mai mult şi anul viitor, după o scădere avută din anul 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerprs.
„Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine”
„Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine, la retaileri. Şi domnul ministru o să înceapă, de săptămâna viitoare, o discuţie cu toţi retailerii din România pe acest domeniu. Ştim cu toţii că mai avem încă o plafonare până în iunie, parcă până în 30 iunie, şi cred că este normal ca să începem acest demers din timp, dar şi cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marile lanţuri de desfacere. O să scoatem toată legislaţia europeană şi o să facem o comparaţie. O să ne uităm, iarăşi, pe Directivă, astfel încât, concurenţial, românii, cum este şi normal, să fie avantajaţi. (…) Am vorbit şi de menţinerea sistemului de licenţiere pentru importurile din Ucraina, pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică ţintită, astfel încât să reducem deficitul comercial şi românii să aibă acces la cât mai multe produse româneşti produse şi procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde, iarăşi, este un fenomen, în care se importă vrac şi doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurenţial neloial faţă de procesatorii din România”, a declarat Ciolacu.
Premierul a punctat şi necesitatea continuării programelor care vizează reducerea deficitului comercial la carnea de porc.
„O să continuăm şi cu popularea… şi ştim cu toţii că între deficitele cele mai mari este la carnea de porc. La carnea de pasăre, deja, am ajuns la 146%. Devenim unul dintre cei mai importanţi exportatori”, a declarat Ciolacu.