VIDEO | Langoșul, o gustare rapidă, făcută din aluat de pâine, prăjit în ulei încins. Preparatul este marcă înregistrată a bucătăriei maghiare

Langoși cu cașcaval și smântână  FOTO Wikipedia Langoși cu cașcaval și smântână FOTO Wikipedia

Gustoșii langoși, fie ei simpli, cu brânză, cașcaval, smântână sau cu mujdei de usturoi, au un mare succes și în România. Preparatul este originar din Ungaria, fiind marcă înregistrată a bucătăriei maghiare. Numele provine din cuvântul „láng”, care în maghiară înseamnă „flacără”. Se face astfel trimitere la modalitatea tradițională de preparare a langoșilor.

Unele surse susțin că această mâncare a ajuns în bucătăria maghiară în perioada dominației turcești, în timp ce altele afirmă că ea datează din vremea romanilor.

Dicționarul din Beszterce de la începutul secolului al XV-lea,  cel mai vechi „dicționar” maghiar cunoscut în prezent, dezvăluie că strămoșul suprem al langoșului este panis focacius, atribuit romanilor (de la care derivă și focaccia).

Un fel de langoș exista atât în bucătăria bizantină, cât și în cea otomană, și era numit lalanga; în timp ce în cea bizantină se consuma doar ca dulce, în Turcia otomană se consuma atât ca fel de mâncare dulce împreună cu miere, fie ca sărată, cu brânză.

Langoși FOTO Wikipedia

Langoșul este o gustare rapidă, făcută din aluat de pâine, care inițial se cocea la gura cuptorului, într-un timp foarte scurt. Mai târziu, langoșul a început să fie prăjit în ulei încins. Cert este că preparatul are o tradiție îndelungată în Ungaria, dar s-a extins și în fostele teritorii istorice ale maghiarilor, precum Voivodina, sudul Slovaciei, Transcarpatia ucraineană, Banat sau Transilvania.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Langoșul are un mare succes și în Austria, Cehia sau România. De regulă, aceștia se găsesc în așa-numitele langoșerii, amplasate pe străzi, în piețe, în zona târgurilor sau în diferite bufete ori prăvălii cu produse de panificație.

Prepararea langoșilor FOTO Wikipedia

Rețeta langoșului este foarte simplă. Este nevoie de făină, apă, drojdie și sare. Aluatul se prăjește în ulei încins, iar după un timp relativ scurt, se obține un langoș pufos și rumen. Aceștia se servesc simpli sau cu brânzeturi (brânză, cașcaval, telemea), smântână, mujdei de usturoi, dulceață sau diverse mezeluri, cum ar fi cârnații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *