Oamenii de știință au demonstrat deja că consumul de paste poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit. Acum, cercetătorii susțin că un tip special de paste ar putea chiar să ajute la vindecarea fizică. Pastele subțiri până la dimensiuni microscopice au fost realizate în alt scop, decât consumul uman, arată foodandwine.
La sfârșitul anului 2024, cercetătorii au publicat rețeta pentru „nanopasta”, cele mai subțiri spaghete din lume, cunoscut și sub numele de nanofibre, care ar putea fi folosite în viitor pentru a bandaja răni.
„Fiind unul dintre cei mai abundenți polimeri naturali, amidonul a atras interesul în diverse aplicații, de la biocombustibili la cosmetice și producția de hârtie,” au scris cercetătorii în noul lor studiu publicat în jurnalul Nanoscale Advances. „Dincolo de aceste utilizări, asamblarea amidonului în materiale de volum promite mult, în special sub formă de membrane nanofibroase, care ar putea fi utilizate pentru nanofiltrare, electrozi supercapacitori carbonizați sau o serie de aplicații biomedicale.”
Ce este nanopasta
Nanopasta este un fir extrem de subțire de disulfură de tungsten, fiecare având doar 370 de nanometri lățime, ceea ce reprezintă aproximativ două sutimi din grosimea unui fir de păr uman. Este atât de subțire încât un fir individual este invizibil pentru ochiul liber. De fapt, este dificil de observat chiar și cu un microscop standard, fiind necesar un microscop electronic pentru a distinge fiecare fir.
Este produsă folosind un amestec de acid formic și făină, similar modului în care pastele obișnuite sunt făcute din apă și făină, dar în loc să fie frământată și tăiată manual, autorii au explicat că au folosit o tehnică de electrofilare. Aceasta presupune extragerea amestecului de făină printr-un ac folosind o sarcină electrică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Pentru a face spaghete, împingi un amestec de apă și făină prin găuri metalice,” a explicat cercetătorul Adam Clancy pentru SciNews. „În studiul nostru, am făcut același lucru, doar că am tras amestecul de făină printr-o sarcină electrică. Sunt literalmente spaghete, doar că mult mai mici.”
De ce făină? Clancy a adăugat: „Amidonul este un material promițător, deoarece este abundent și regenerabil – este a doua cea mai mare sursă de biomasă de pe Pământ, după celuloză – și este biodegradabil, ceea ce înseamnă că poate fi descompus în corp.”
Cum va fi folosită nanopasta în viitor
Potrivit cercetătoarei Beatrice Britton, nanofibrele (pastele subțiri) obținute din amidon sunt promițătoare pentru medicină, putând fi utilizate în bandaje pentru vindecarea rănilor, ca suport pentru regenerarea oaselor și pentru administrarea medicamentelor. Totuși, Britton a menționat că, deoarece fibrele se bazează pe amidon extras din celulele plantelor și purificat, procesul necesită multă energie. „O metodă mai prietenoasă cu mediul ar fi să creăm nanofibre direct dintr-un ingredient bogat în amidon, precum făina, care stă la baza pastelor,” a adăugat Britton.
Greg Ziegler, un om de știință în domeniul alimentar de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care studiază de asemenea nanofibrele de amidon (dar nu a fost implicat în acest studiu), a remarcat pentru Scientific American că aceste nanofibre ar putea fi utilizate în viitor ca suport pentru creșterea cărnii cultivate, având „vâscozitatea potrivită pentru filare.”
Se poate mânca nanopasta?
Pe scurt, se poate, dar probabil nu ai vrea. Cu toate acestea, acest lucru nu l-a oprit pe Clancy să ia o mică mușcătură. „Știu că nu ar trebui să experimentezi pe tine însuți, dar am creat cea mai mică pastă din lume,” a spus Clancy pentru Scientific American. „Nu am putut rezista.”