Provocarea din ianuarie, de după festinurile culinare de Crăciun și Revelion, cere oamenilor să devină vegani timp de o lună. Cu o mulțime de lapte, carne și brânzeturi pe bază de plante, poate fi mai ușor ca niciodată.
Numită Veganuary, provocarea este, potrivit today.com, șansa ta de a încerca o dietă vegană, ce te poate ajuta să slăbești și să încerci alimente noi, în noul an.
Toată luna ianuarie, fără carne, ouă, pește și lactate!
Campania Veganuary invită oamenii să adopte o dietă bazată pe plante, fără carne și lactate, pe durata lunii ianuarie. Având în vedere că laptele și carnea pe bază de plante sunt acum disponibile în multe magazine și restaurante – și că există o mulțime de rețete vegane din care să alegi – tranziția ar putea fi mai ușoară ca niciodată.
Brânzeturile pe bază de plante au evoluat semnificativ și acum sunt „excelente din punct de vedere al gustului, texturii și valorii nutriționale,” spune dieteticianul Heather Martin.
Actori și cântăreți celebri susțin Veganuary
Obiectivul campaniei Veganuary este să adopți o dietă vegană „pentru ianuarie și dincolo de aceasta,” potrivit organizației britanice nonprofit din spatele inițiativei.
Se estimează că 25 de milioane de oameni din întreaga lume au încercat stilul de viață vegan în ianuarie 2024.
Printre ambasadorii celebri ai Veganuary se numără cântăreața Billie Eilish, starul din „Joker” Joaquin Phoenix, actorii Alicia Silverstone și Mayim Bialik, precum și muzicianul Paul McCartney.
Ce este o dietă vegană?
O dietă vegană implică eliminarea tuturor produselor de origine animală, inclusiv carne, pește, carne de pasăre, lactate, ouă și chiar miere.
În schimb, veganii consumă legume, fructe, cereale integrale, fasole, linte, nuci, semințe și produse din soia, cum ar fi tofu, edamame și tempeh.
Beneficiile unei diete vegane
Studiile au arătat că o dietă vegană poate duce la pierderea în greutate, poate îmbunătăți starea psihologică și, potențial, poate chiar îmbunătăți sănătatea generală.
Diete bazate pe plante se dovedesc benefice, potrivit studiilor, în reducerea factorilor de risc cardiometabolici, a bolilor de inimă, a riscului de cancer și a mortalității.
„Oricine adoptă o dietă vegană își poate îmbunătăți sănătatea pe termen lung, în doar două luni, cu cele mai mari schimbări observate în prima lună,” a declarat Christopher Gardner, doctor în științe și profesor de medicină la Universitatea Stanford.
Ce părere au nutriționiștii despre Veganuary?
Nutriționiștii sunt, în general, favorabili ideii ca oamenii să exploreze o dietă bazată pe plante, dar rămân sceptici cu privire la adoptarea unui stil de viață vegan pentru o lună, fără o pregătire adecvată sau modificări corespunzătoare.
Madelyn Fernstrom, editor de sănătate și nutriție la NBC News, consideră că, deși numele „Veganuary” este atractiv, inițiativa nu este realistă pentru majoritatea oamenilor.
„Dieta este foarte rigidă și, deși poate fi sănătoasă, consumatorii interesați, dar neinstruiți, riscă deficiențe nutriționale,” a precizat Fernstrom.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Riscuri ale dietei vegane fără pregătire:
- Deficiențe de vitamina B12: Riscul este mare, alături de lipsa de calciu și uneori de proteine adecvate.
- Dieta vegană necesită planificare riguroasă și o selecție largă de alimente pe bază de plante.
- Cercetările arată o legătură între renunțarea la carne și un risc crescut de fracturi osoase.
Adoptarea bruscă a acestui stil alimentar poate descuraja oamenii, a explicat Beth Kitchin, nutriționist și fost profesor asistent la Universitatea Alabama, din Birmingham.
„ O dietă vegană poate fi foarte sănătoasă, dar nu este ușoară. O tranziție treptată poate oferi beneficii mai durabile, deoarece o abordare bruscă poate fi frustrantă,” spune Kitchin.
Este Veganuary o idee bună?
Ashley Gearhardt, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, susține că o încercare de 30 de zile poate schimba comportamentul oamenilor. Totuși, avertizează că mulți ar putea înlocui carnea și brânza cu „junk food vegan ultra-procesat”, plin de zahăr, grăsimi și sare, considerând că mănâncă sănătos.
„Dacă mănânci doar hotdogi vegani, înghețată vegană și cartofi prăjiți vegani toată luna, nu îți vei îmbunătăți sănătatea,” avertizează Gearhardt.
Cum să încerci dieta vegană
Experții recomandă o tranziție treptată și oferă și câteva sugestii pentru adaptare:
- „Luni fără carne”: începe cu o zi pe săptămână fără carne, recomandă Kitchin.
- „Ianuarie vegetarian”: renunță la carne, dar păstrează ouăle și lactatele, sugerează Gearhardt.
- Dietă vegană parțială: încearcă să fii vegan 3 zile pe săptămână, iar în celelalte zile păstrează peștele, ouăle și lactatele, recomandă Fernstrom. Sau elimină carnea roșie și concentrează-te pe pește.
- „Vegan înainte de ora 18:00”: mănâncă vegan până la cină, apoi consumă un meniu mai variat.
Cine ar trebui să evite dieta vegană: Persoanele cu istoric de tulburări alimentare ar trebui să fie atente, deoarece restricțiile severe pot reactiva simptomele vechi.
Cum să rămâi sănătos, deși urmezi o dietă vegană
Principalele recomandări ale specialiștilor se referă la necesitatea unei planificări adecvate, monitorizarea nutrițională și evitarea alimentelor procesate.
Unele nevoi nutriționale sunt mai greu de satisfăcut pentru vegani, așa că este o idee bună să consulți un dietetician, mai ales dacă vrei să adopți această dietă pe termen lung.
De exemplu, vitamina B12 lipsește, adesea, în absența proteinelor animale, iar pentru a egala cantitatea de calciu dintr-o ceașcă de lapte, ai nevoie de aproape trei căni de broccoli sau șapte căni de rucola. „Uneori trebuie adăugate suplimente, așa că fii atent la nevoile tale,” spune Fernstrom.
Sursele vegetale bogate în nutrienți și proteine includ tofu, fasolea, quinoa, migdalele și semințele de dovleac. Evită greșeala de a alege alimente doar pentru că sunt pe bază de plante — în schimb, caută valoarea nutritivă, precum proteinele, fibrele, grăsimile sănătoase pentru inimă, vitaminele și mineralele, recomandă Fernstrom.
O dietă vegană poate fi foarte sățioasă deoarece poate conține multe fibre, spune Kitchin. Multe alimente preferate, precum untul de arahide, hummusul, tahini-ul și floricelele preparate fără ulei, sunt în mod natural vegane. Restaurantele oferă, de asemenea, din ce în ce mai multe opțiuni vegane.
Trecerea bruscă la dieta vegană poate duce chiar și la un fel de… sevraj
Cercetările lui Gearhardt au arătat că persoanele care trec la o dietă mai sănătoasă, cum ar fi cea vegană, pot experimenta, initial, simptome similare sevrajului, inclusiv iritabilitate, pofte și dureri de cap. Acestea dispar, adesea, în decurs de două săptămâni.
„Este posibil să dureze puțin timp până când papilele tale gustative se adaptează la lipsa dozelor mari de zahăr, grăsimi și sare, dar, în cele din urmă, vei fi surprins de cât de multă plăcere poți obține din alimente. Cu cât implementezi aceste schimbări mai mult timp, cu atât devine mai ușor să le transformi într-un obicei, fără efort,” spune Gearhardt.
