Vaci mulse cu ajutorul unor brațe robotice care se deplasează pe șine / Sistemul este conceput pentru robotizarea sălilor de muls convenționale fiind recomandat pentru ferme cu cel puțin 200 de vaci

synergy, muls, lapte, robot foto captură Youtube

Vacile pot fi mulse cu ajutorul unor dispozitive cu brațe robotice, care sunt trimise pe șine în spatele animalelor. Sistemul robotic se numește Synergy și este conceput de compania israeliană Afimilk, care l-a prezentat la Târgul EuroTier, organizat la Hanovra, în noiembrie 2024, informează publicația LaFranceAgricole

Sistemul este construit pentru sălile de muls convenționale. Practic, este o soluție de robotizare a sălilor de muls convenționale. 

Producătorul israelian Afimilk, cunoscut pentru soluțiile sale de monitorizare a producției de lapte, a dat o lovitură importantă la EuroTier cu soluția sa Synergy. Această inovație oferă o soluție fermierilor care doresc să practice mulsul la o oră fixă, dar folosind un robot. Numai că în cazul Synergy nu este vorba de a dirija vacile spre un set de roboți ficși, ci de a echipa sala de muls existentă cu dispozitive cu brațe robotizate, prevăzute cu senzori, care înlocuiesc  sarcinile efectuate de mulgători.

Vezi detalii

După ce vacile sunt aliniate în sala de muls, fermierul începe procesul de muls automat, apăsând un buton. Aceasta este singura sa sarcină. Brațele robotizate se deplasează apoi de la o vacă la alta pe șine. Acestea cartografiază tetinele în 3D și apoi le curăță cu două perii rotative. Acidul peracetic, depozitat în stația de muls, este pulverizat pe perii de fiecare dată când este mulsă o nouă o vacă, pentru a preveni contaminarea. Brațul robotizat apucă apoi câte două mameloane simultan pentru a economisi timp.

După terminarea mulsului, robotul se întoarce sub vacă și efectuează procesul de post-dipping, o practică esențială în procesul de igienă a ugerului vacilor (sau a altor animale lactante) în industria de producție a laptelui. Această procedură presupune aplicarea unui dezinfectant special pe sfârcurile ugerului imediat după muls. Scopul principal este prevenirea infecțiilor, cum ar fi mastita, cauzate de bacterii care pot pătrunde prin canalul sfârcului după muls.

Afimilk recomandă o unitate robotizată pentru 6 grajduri, cu un maxim de șase unități, ceea ce înseamnă că pot fi deservite ferme 36 de grajduri. Această soluție robotică funcționează numai pe instalațiile de muls din spate. Afimilk recomandă această instalație pentru fermele cu cel puțin 200 de vaci mulgătoare. Un singur braț robotizat poate mulge aproximativ 20 de vaci pe oră. Instalația cu un singur braț robotizat, costă aproximativ la fel ca un robot de muls convențional, dar Afimilk subliniază avantajul lipsei lucrărilor structurale, deoarece este utilizată sala de muls originală. Synergy funcționează deja în două ferme din Israel, iar instalațiile sunt în curs de desfășurare în Germania, Ungaria și Danemarca.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *