Usturoiul marinat este o metodă alternativă de a conserva și savura usturoiul iarna. El se păstrează și în stare naturală, dar marinat prin metoda descrisă mai jos capătă multă valoare adăugată: își pierde și din aroma foarte puternică și devine un produs rafinat care poate fi asortat cu preparate specifice iernii sau servit ca aperitiv.
Nu este o conservă tradițională românească dar poate cu atât mai mult merită încercată. Mai ales ca de regulă cine produce singur usturoi cu greu reușește să îl consume în stare proaspătă până crește cel nou primăvara. În plus, usturoiul marinat este mult mai ușor digerabil decât cel crud. Mai mult, o conservă foarte economică.
Italienii pregătesc vara, mai ales în zona de sud, cantități imense de usturoi la borcan, pe care iarna îl propun ca aperitiv, alături de pâine de grâu dur, alături de măsline, ardei în oțet și roșii uscate conservate în ulei – un mix mediteranean prin definiție. Se poate servi și tăiat felii subțiri peste bruschette sau se poate folosi și în compoziția de burger făcuți în casă sau de chiftele, de carne sau vegetale.
Ce fel de usturoi putem folosi și procedura în linii mari
O conservă care se prepară în timp record, 15 minute, plus timpul în care curățăm usturoiul. E nevoie doar de o oală și borcane.
Este esențial să folosim usturoi proaspăt, căței mari și cărnoși, tari, care nu au pete și nu sunt zdrobiți. Odată curățați cu atenție de coajă și cotor, se opăresc într-un amestec de vin alb, oțet, zahăr, sare și piper. Apoi se așează în borcane cu tot cu lichidul și se sterilizează adăugând și alte condimente.
Iată mai jos rețeta pas cu pas, cantitățile de ingrediente și procedeul concret. Cantităție se pot multiplica direct proporțional.
Ingrediente pentru 2 borcane de 250 ml fiecare
20 de căței de usturoi mari, sau echivalentul dacă sunt ceva mai mici
250 ml oțet alb
125 ml vin alb
½ lingură de zahăr
4 g de sare
3 foi de dafin
6 boabe de ienupăr
2 ramuri mici de rozmarin proaspăt/ 2 vârfuri de cuțit din cel uscat
1-2 ardei iuți roșii
câteva boabe de piper
Procedeu
Se curăță cățeii de usturoi de coajă și cotor.
Se toarnă într-o oală mică vinul, oțetul, zahărul, sarea și câteva boabe de piper, o frunză de dafin.
Când amestecul de lichide fierbe, se adaugă și cățeii de usturoi și se fierb timp de trei minute, nu mai mult. Trebuie ca lichidul să îi pătrundă ca să îi sterilizeze în interior, dar nu trebuie să se înmoaie prea tare, ci să rămână relativ crocanți.
Se scot cu o paletă cu găuri și se așează pe un platou să se răcorească.
În fiecare borcan deja sterilizat și uscat se așează câte puțin rozmarin, alte câteva boabe de piper și de ienupăr, o frunză de dafin și puțin ardei iute. Gradul de iute este o alegere personală, putem chiar elimina de tot ardeiul sau adăuga extrem de puțin.
Se așează câte jumătate din totalul de căței de usturoi în fiecare borcan.
Se toarnă deasupra cu polonicul în care s-au fiert, care este cald încă. Se completează astfel încât să rămână cât mai puțin aer. Se scutură puțin pentru a elimina eveluale bule de aer înainte de a le închide cu capac.
Se închid borcanele ermetic și se fierb la baign marie timp de 10 minute. Sunt corect sterilizate dacă observăm capacul puțin retras în interior, înseamnă că s-a creat vidul necesar după ce puținul oxigen din interior s-a consumat sub acțiunea căldurii.
Se așează borcanele răsturnate acoperindu-le să rămână calde cât mai mult timp – în acest fel continuă sterilizarea. Se lasă așa până la 30 de zile.
Această conservă durează câteva luni în cămara răcoroasă sau beci, numai bine până trec sărbătorile de iarnă. Este foarte important să fie păstrate borcanele în loc răcoros și fără lumină.