Untura este mai sănătoasă decât untul? Un dietetician afirmă că da/ Untura are mai puține grăsimi saturate și este o sursă de vitamina D

untura de porcBUN Sursa foto: Pexels

Când ne gândim la untură ne vin, automat, în minte, mâncăruri tradiționale, gogoși și plăcinte cum le făcea bunica. Totuși, potrivit prevention.com, mulți oameni asociază untura cu o serie de efecte negative asupra sănătății, cum ar fi bolile de inimă, motiv pentru care untura a căzut în dizgrație în ultimele decenii. Dar iată ce este, de fapt, untura și află dacă ea este, vreodată, o alegere sănătoasă.

Ce este untura și cum se folosește?

Ai gătit vreodată slănină și ai păstrat grăsimea pentru altceva? Ei bine, atunci, ești familiarizat cu untura! Untura este grăsime de porc, care a fost strecurată, pentru a se obține o grăsime netedă, albă.

Deși nu este neobișnuit să o întindeți pe pâine prăjită, așa cum procedați cu untul, untura este folosită mai ales pentru gătit. Untura este un ingredient vedetă în unele bucătării regionale. Este folosită în bucătărie pentru a oferi alimentelor precum fasole prăjită, tamales și empanadas o textură delicioasă, care se topește în gură. Untura este, de asemenea, comună în mâncăruri și este ingredientul secret pentru plăcintele și biscuiții cele mai delicioase.

Untura este sănătoasă sau nu?

“Untura este în primul rând o sursă de grăsimi și are, practic, zero proteine ​​sau carbohidrați. Dar, în ciuda a ceea ce ați auzit despre grăsimi, acesta nu este neapărat un lucru rău. Grăsimile sunt esentiale, adica ai nevoie de ele pentru a trăi. Grăsimile oferă energie și, de asemenea, ajută organismul să absoarbă anumite vitamine. Grăsimile ajută, de asemenea, la moderarea răspunsului organismului la carbohidrați. Deoarece grăsimile se digeră mai lent, consumul de grăsimi împreună cu carbohidrații poate ajuta la prevenirea unui accident de zahăr mai târziu.

Este posibil să fiți familiarizat cu conceptul de „grăsimi bune” și „grăsimi rele”. Când oamenii folosesc acești termeni, de obicei se referă la grăsimi nesaturate și, respectiv, saturate. În general, grăsimile nesaturate tind să fie mai sănătoase și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, în timp ce grăsimile saturate sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă”, spune Krista Linares, dietetician.

Ceea ce s-ar putea să nu realizezi, totuși, este că majoritatea alimentelor care conțin grăsimi nu sunt compuse dintr-un singur tip de grăsime. Majoritatea alimentelor care conțin grăsimi sunt, de fapt, un amestec unic de grăsimi nesaturate și saturate.

Untura conține mai puține grăsimi saturate decât untul

“O lingură de untură, de exemplu, are 5 g grăsimi saturate, 5,8 g grăsimi mononesaturate și 1,4 g grăsimi polinesaturate.

O lingură de unt, în comparație, are 7,2 g grăsimi saturate, 3 g grăsimi mononesaturate și 0,4 g grăsimi polinesaturate.

Uleiul de măsline, pe de altă parte, are 1,9 g grăsimi saturate, 9,9 g grăsimi mononesaturate și 1,4 g grăsimi polinesaturate per lingură.

După cum puteți vedea, untura are mai puține grăsimi saturate decât untul, dar mai mult decât uleiul de măsline. Acest lucru face din untură o alegere de mijloc în ceea ce privește grăsimile.

Însă, pe lângă doar conținutul de grăsimi, untura poate fi o sursă de vitamina D, care este, de obicei, destul de dificil de obținut din alimente”, mai spune dieteticianul Krista Linares.

Este sănătos să gătești cu untură? Ce alternative există?

Nu există un singur ingredient care să vă facă bine sau să vă distrugă sănătatea. Într-o dietă altfel bine echilibrată – adică una care conține multe fructe și legume proaspete, cereale integrale și cantități modeste de dulciuri și prăjeli – gătitul cu untură din când în când nu va face o diferență enormă în sănătatea dietei tale.

Uleiul de măsline este cea mai sănătoasă alegere dintre grăsimile obișnuite de gătit, dar există unele alimente în care este necesară textura unturii și uleiul de măsline nu este un înlocuitor bun – în special în alimente precum tamales și empanadas, sau atunci când preparați foaia unei plăcinte.

“Forța de reducere a grăsimilor saturate a dus la creșterea înlocuitorilor obișnuiți pentru untură, cum ar fi variantele vegetale. Însă, acum știm că acești înlocuitori sunt adesea alcătuiți din grăsimi parțial hidrogenate (grăsimi trans) care sunt asociate cu riscuri mai mari pentru sănătate, decât grăsimile saturate pe care au fost concepute să le înlocuiască.

Acest lucru afectează anumite culturi mai mult decât altele. Deoarece unele culturi folosesc, în mod traditional, mai mult untură, ele se pot confrunta cu alegerea dintre opțiunea tradițională (untură), înlocuitorul (grăsimi vegetale) sau evitarea completă a unor alimente. Acesta este motivul pentru care nu există un răspuns clar da sau nu când vine vorba de untură. Cea mai bună alegere de grăsime depinde de situație! Dacă faceți un aliment la prepararea căruia se poate folosi ulei de măsline, atunci alegeți uleiul de măsline, pentru a obține cele mai multe grăsimi nesaturate. Dar dacă alegerea este între untură și o varantă vegetală (cum ar fi în cazul tamalelor sau a produselor de copt), untura poate fi alegerea mai sănătoasă”, explică dieteticianul Krista Linares.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *