Este posibil să poți reduce pofta de dulciuri mâncând alimente cu anumiți nutrienți sau doar bând apă. De asemenea, potrivit healthline.com, te poate ajuta să-ți distragă atenția de la pofta de zahăr faptul că te implici în alte activități.
Mulți oameni au, în mod regulat, poftă de zahăr. Nutriționiștii cred că acesta este unul dintre principalele motive pentru care poate fi atât de greu să ții la o dietă sănătoasă.
Pofta de zahăr este nevoia creierului de o “recompensă”
Pofta de zahăr este determinată de nevoia creierului tău de o „recompensă” – nu de nevoia de hrană a corpului tău.
Dacă poți să mănânci doar o singură mușcătură dintr-un aliment dulce și să te oprești acolo, să te răsfeți doar puțin, atunci când îți vine pofta, este foarte bine.
Dar dacă ai tendința de a mânca exagerat, în exces, de îndată ce simți un gust de alimente cu zahăr, atunci să renunți la pofte este cel mai rău lucru pe care îl poți face.
Specialiștii în nutriție propun un plan simplu, în trei pași, pentru a opri pofta de zahăr.
1. Dacă ți-e foame, mănâncă o masă sănătoasă și sățioasă, nu alege alimente cu zahăr!
Este important să realizați că pofta nu este același lucru cu foamea. Nu corpul tău cere energie, ci creierul tău dorește ceva care eliberează multă dopamine, în sistemul de recompensă.
Când îți este poftă sau când ți-e foame, sunt sentimente cărora este greu să le reziști.
De fapt, pofta combinată cu foamea este un impuls puternic, pe care majoritatea oamenilor îl înving cu greu.
Dacă ți se face poftă de alimente dulci, în timp ce îți este și foame, unul dintre cele mai bune trucuri este să mănânci imediat o masă sănătoasă. Aprovizionați-vă bucătăria cu gustări sănătoase. Ideal este să le ai deja pregătite.
Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele și ouăle sunt foarte bune pentru a reduce foamea.
Consumul de alimente adevărate poate să nu fie foarte apetisant atunci când ai poftă de zahăr. Dar dacă trebuie, cu adevărat, să slăbești, atunci merită să reziști, pe termen lung.
2.Fă un duș fierbinte, dacă ai poftă de zahăr!
Unii oameni, care luptă din greu cu pofta de zahăr au descoperit că dușurile sau băile fierbinți le oferă o ușurare.
Apa trebuie să fie fierbinte – nu atât de fierbinte încât să-ți arzi pielea, dar suficient de fierbinte încât să fie pe punctul de a te simți aproape inconfortabil.
Lăsă apa să curgă peste spate și umeri, astfel încât să te încălzească. Stai acolo cel puțin 5-10 minute.
În momentul în care ieși din duș, probabil că vei avea o senzație de „amețeală”, ca și cum ai fi stat mult timp într-o saună.
În acel moment, cel mai probabil, pofta ta de a mânca ceva dulce va dispare.
3. Mergi la o plimbare rapidă, pe afară, când te încearcă pofta de dulciuri!
Un alt lucru care poate funcționa, când te încearcă pofta de dulciuri, este să ieși afară pentru o plimbare rapidă.
Dacă ești alergător, alergarea va fi și mai bună.
Acest lucru are un dublu scop. În primul rând, te îndepărtezi de mâncarea de care ai poftă. În al doilea rând, exercițiul va elibera endorfine – substanțe chimice care te fac să „te simți bine” în creier – care pot ajuta la oprirea poftei de mâncare dar și a celei de dulciuri.
Dacă nu poți ieși afară, faceți câteva seturi epuizante de flotări, genuflexiuni sau orice alt exercițiu și sunt șanse ca pofta ta de dulciuri să dispară.
Alte lucruri care te-ar putea ajuta să scapi de pofta de zahăr
Cel mai probabil, cei trei pași de mai sus vor funcționa, pentru majoritatea oamenilor, în încercarea de a stopa pofta de zahăr.
Dar, desigur, cea mai bună opțiune este, de departe, prevenirea acestor pofte în primul rând.
Pentru a face asta, aruncă toate alimentele nedorite din casă. Dacă le ții la îndemână, îți generezi probleme. În schimb, păstrează la îndemână alimente sănătoase.
De asemenea, dacă mănânci sănătos și faci exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, sunt șanse să nu ai poftă de zahăr la fel de des.
Sfaturi utile pentru a opri pofta de zahăr:
- Bea un pahar cu apă. Unii oameni spun că deshidratarea poate provoca pofte.
- Mănâncă un fruct. A mânca o bucată de fruct poate ajuta la satisfacerea poftelor de zahăr, pentru unii oameni. Bananele, merele și portocalele merg de minune în astfel de situații.
- Evită îndulcitorii artificiali. Dacă simți că îndulcitorii artificiali declanșează pofta de mâncare, poate vei încerca să-i eviți.
- Mănâncă mai multe proteine. Proteinele sunt grozave pentru sațietate și pot ajuta și la prevenirea apariției poftei de zahăr.
- Vorbește cu un prieten. Sună sau întâlnește pe cineva care înțelege prin ce treci. Discutați despre pofta voastră de dulciuri și încurajați-vă reciproc.
- Dormi bine. Un somn odihnitor este important pentru sănătatea generală și poate ajuta la prevenirea poftelor de zahăr.
- Evită excesul de stres. La fel ca și în cazul somnului, evitarea stresului poate ajuta la prevenirea poftelor de zahăr.
- Evită anumiți factori declanșatori. Încearcă să eviți anumite activități sau locuri care îți pot trezi pofta de dulciuri.
- Nu te înfometa. Încearcă să previi situațiile în care îți este foarte foame între mese, pentru că atunci ai riscul cel mai crescut de a ceda poftei de dulciuri.