Un nou ordin al secetei: fermierii ale căror culturi agricole înființate în primăvară au fost calamitate trebuie să depună înștiințări până cel târziu la 15 august/Ministrul Barbu a estimat recent că despăgubirile vor fi acordate până la 15 octombrie

fermieri, guvern, seceta, ajutoare de stat Foto: Facebook/@Mihai Răzvan Moraru

”Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole”, potrivit Ordinului 293/123 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 .

În vederea întocmirii proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se pot completa cu noi comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole din care fac parte reprezentanți desemnați din cadrul administrației publice locale, un reprezentant al direcției pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București și un reprezentant al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sau un reprezentant al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, după caz.

Pentru anul 2024, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole și se comunică prin grija secretariatelor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole comitetului local pentru situații de urgență, iar după semnarea de către președintele comitetului local pentru situații de urgență secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor și producătorului agricol.

Pentru anul 2024, rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 2 septembrie inclusiv pentru culturile înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 27 septembrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole și se comunică în termen de 3 zile lucrătoare de la datele menționate anterior instituției prefectului, consiliului județean și Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prevederile prezentului ordin se aplică inclusiv pentru înștiințările utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole înființate în primăvara anului 2024 au fost calamitate, depuse și aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a prezentului ordin. 

Prevederile prezentului ordin se aplică inclusiv pentru procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole înființate în primăvara anului 2024, care au fost încheiate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, la solicitarea utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, care au depus înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul.

Sursa: Monitorul Oficial, partea I, pag. 3-5, vineri, 26 iulie 2024. 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat recent la Agro TV, că a redus prin acest ordin perioada de depunere a proceselor verbale ”cu cel puțin trei luni pentru a asigura o plată fermierilor astfel încât să poată înființa culturile. Ulterior documentele se centralizează la nivel de minister și eu zic că la sfârșitul lunii septembrie, maxim 15 octombrie ar trebui banii să intre în conturile fermier”.

G4Food menționează că Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei  pedologice ( aprobat prin prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 ) a mai fost modificat recent, prin Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 a Regulamentului, pentru a stabili o nouă metodologie de calculare a pagubelor în culturile agricole.

Citește și Marcel Ciolacu, despre efectele caniculei și secetei în agricultură: Vom acționa diferențiat în funcție de cine este cu adevărat afectat / Numărul hectarelor irigate a crescut de la 750.000 în 2023 la 1,6 milioane acum

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *