Tonul este un aliment frecvent întâlnit în multe diete echilibrate. Conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, vitamine din complexul B și minerale precum seleniul îl face, în principiu, un aliat excelent pentru sănătatea cardiovasculară și a sistemului nervos. Totuși, nu toate formele în care este consumat acest pește sunt la fel de sănătoase, iar unele pot prezenta riscuri dacă nu sunt alese cu atenție, arată ABC.
Despre acest subiect a vorbit Isabel Vinabás, un medic care oferă sfaturi despre sănătate și nutriție pe internet. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri ale sale, aceasta afirmă că nu toate tipurile de ton la conservă sunt la fel de recomandabile și că modul de prezentare al produsului poate influența cantitatea de mercur ingerată odată cu consumul.
Alege tonul în suc propriu dacă vrei un conținut mai mic de mercur
Vinabás susține că tonul la conservă în suc propriu este o opțiune mai sănătoasă decât versiunile sale în ulei – fie el de măsline, de floarea-soarelui sau în marinadă, mai ales dacă dorim să reducem expunerea la mercur. Potrivit explicațiilor sale, orice mediu gras favorizează acumularea acestui metal greu, ceea ce înseamnă că o conservă de ton în ulei poate conține între opt și zece micrograme mai mult mercur decât una în suc propriu.
Acest lucru se datorează faptului că mercurul, un compus lipofil, se dizolvă mai ușor în uleiuri și grăsimi. Prin urmare, când tonul este conservat în astfel de medii, conținutul de mercur se poate transfera în lichid și concentra acolo, sporind astfel expunerea consumatorului. De aceea, recomandarea expertei este clară: „Dacă dorești să asezonezi tonul, cel mai bine este să-l cumperi în suc propriu și să adaugi ulei de măsline extravirgin acasă, în mod controlat”.
În plus, acest lucru te va ajuta să reduci și numărul de calorii.
Mercurul – o problemă de sănătate
Mercurul este un element toxic care poate provoca probleme serioase de sănătate, în special la femeile însărcinate și în dezvoltarea neurologică a copiilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că toate persoanele sunt expuse, într-o oarecare măsură, la mercur, în principal prin consumul de pește și fructe de mare contaminate.
Consecințele pot varia de la tulburări cognitive până la probleme motorii, în funcție de nivelul de expunere.
Citește și Metodă simplă de reducere a nivelului de mercur din ton, descoperită de oamenii de știință
