Un dressing pentru salată poate fi imaginat ca o formulă matematică: acid, ulei, sare, o notă dulce și o notă surpriză. Trei idei inedite oferite de ziarul Financial Times

un-dressing-pentru-salata-poate-fi-imaginat-ca-o-formula-matematica-acid-ulei-sare-o-nota-dulce-si-o-nota-surpriza-trei-idei-inedite foto: ID 85658091 © Elena Veselova | Dreamstime.com

Aproape fiecare condiment are potențial de a deveni ingredientul perfect pentru un dressing în salată. Cum bine știm, cheia unei salate reușite constă pe jumătate în dressingul pe care i-l adăugăm. Conferă gust, aromă, note de fond, prospețime. Într-un cuvânt, contribuie la plăcerea de a mânca o salată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dar cum faci un dressing bun? Gândește-te la dressingul pentru salată ca la o formulă matematică, recomandă suplimentul gastronomic al ziarului Financial Times. Adică: acid + ulei + sare + dulce + notă-surpriză (aromă intensă sau textură specială) = dressingul perfect.

Există câteva mici reguli și o relație între aceste părți. Începe cu acidul, ca bază: ți-e poftă de ceva răcoritor, ca sucul de lămâie? Sau de ceva catifelat și complex, ca oțetul balsamic? Sau poate ceva mai ușor, precum oțetul de mereu sau cel de orez?

Apoi: adaugă uleiul, în general, de 1 până la 1,5 ori cantitatea de acid, și încheie cu elementele sărat, dulce și surpriză. Toate componentele trebuie să se adune într-un produs final perfect echilibrat. Dar nu doar gustul contează, ci și consistența și textura. De aceea chiar și o salată de cartofi are nevoie de ceva din care să simți că „muști”: fie muștar Dijon cu textură granulată, fie castraveți murați tocați.

Aproape orice poate fi transformat într-un dressing: sos fermentat iute, chutney, dulceață, miso, tahini etc Descoperă ce îți place și, mai important, vezi ce ai prin frigider sau cămară, iar pe măsură ce aduagi ingredientele gustă. Iată mai jos trei idei originale construite urmând formula de mai sus, declinate, fiecare, pentru 4 porții.

Dressing cu saramură de măsline

Transferăm pur și simplu toate ingredientele într-un bol mare în care urmează să adăugăm salata. Secretul este să amalgamăm totul bine înainte de a completa cu legumele și fructele din salată, pe care să le amestecăm apoi cu dressingul cu mâna sau, la limita, folosind două furculițe.

  • ACID: 1 lingură saramură de măsline, 1 lingură muștar Dijon, sucul de la ½ lămâie

  • ULEI: 80 ml maioneză

  • SARE: un praf de sare, circa 1g

  • DULCE: 1 lingură miere

  • SUPRIZA: 5-10 măsline tocate, 1 lingură muștar Dijon granulat

Pentru că un dressing cu multă maioneză e mai gros decât unul clasic, merge de minune cu ingrediente mari, consistente. Este ideal pentru salate de cartofi, năut, dar și pentru sandvișuri cu pui sau wrapuri cu ton.

Dressing dulce-picant cu sos iute

Acest dressing se ajustează în funcție de toleranța la gustul picant al celor care urmează să îl mănânce. Se prepară cu ce ai deja prin frigider sau în dulap. Siropul de arțar echilibrează și rotunjește iuțeala, amplificând în același timp aroma ardeiului iute – deci atenție la cantitate.

  • ACID: 3 linguri oțet de mere

  • ULEI: 4 linguri ulei de măsline

  • SARE: un praf de sare, circa 1g

  • DULCE: 1 lingură sirop de arțar

  • SUPRIZA: 1 lingură sos de ardei iuți (mai puțin sau mai mult, după preferință)

Acest dressing se potrivește minunat cu orice produs proaspăt de sezon, crud sau gătit, așa că îl poți servi cu orice tip de salată.

Vinaigrette cu oțet balsamic și dulceață de căpșuni

Niciodată să nu clătești un borcan aproape gol, resturile merg la fel de bine într-un dressing de salată sau chiar un cocktail – fie că e un gust picant, sărat, acid sau dulce. Cum e și cazul cu dulceața de căpșuni, pentru că aroma ei este extrem de versatilă și se combină bine cu multe alte ingrediente. Primul dintre ele, oțetul balsamic. Adaugă toate ingredientele direct în borcanul gol de dulceață, pune capacul și agită bine.

  • ACID: 2 linguri oțet balsamic

  • ULEI: 4 linguri ulei de măsline

  • SARE: un praf de sare

  • DULCE: 1 lingură dulceață de căpșuni (ideal ar fi ca atât să fi rămas în borcan)

  • SUPRIZA: 2 linguri de frunze de mentă sau busuioc rupte cu mâna

Cu o salată simplă de rucola sau spanac, eventual cu puțină brânză de capră. Oțetul balsamic cu aromă de căpșuni este vedeta aici, așa că nu e nevoie să complici prea mult combinația cu alte ingrediente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *