Un doctor de 78 de ani spune că și-a scăzut vârsta biologică cu 20 de ani. Iată cele 4 principii alimentare pe care le urmează pentru a rămâne tânăr

Ioana Costescu 14 iulie 3 comentarii 38432 vizualizări
varsta biologica, dietă mediteraneea, post intermitent, restrictie calorica, nutritie, foodlife Sursa foto: Pexels

Dr. Michael Roizen are 78 de ani, dar spune că “vârsta sa biologică” este de 57,6 ani. Este șeful departamentului de wellness la Cleveland Clinic și urmează propriile sale sfaturi pentru a rămâne sănătos.

Dr. Roizen a împărtășit principiile sale alimentare cu Business Insider, inclusiv pasiunea sa pentru dieta mediteraneană.

Dr. Michael Roizen, anestezist de profesie și șeful secției de wellness la Cleveland Clinic, are 78 de ani. Dar afirmă că vârsta sa biologică este de aproximativ 57,6 ani. Cum s-ar ”traduce” această afirmație? Dacă analizăm riscul de deces sau de a dezvolta boli cronice legate de vârstă, vom constata că, structural, corpul său pare a fi mai tânăr cu decenii. Este însă important de menționat că nu există un consens, printre specialiști, privind definiția vârstei biologice sau modul de măsurare a acesteia.

Roizen a folosit aceleași principii, despre care spune că l-au menținut tânăr, pentru a dezvolta un institut de wellness la Cleveland Clinic. Aici, el a oferit celor implicați în programul său stimulente financiare pentru a implementa schimbări sănătoase în stilul de viață. Programul a generat economii de circa 200 de milioane de dolari pe an în costurile de asistență medicală pentru 101.000 de pacienți studiați începând din 2008, susține Roizen, care a redactat un studiu legat de cercetările privind îmbătrânirea sănătoasă.

Iată cele 4 principii alimentare pe care le urmează.

1. A adoptat dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană constă în principal din alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, leguminoasele, proteinele și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. În același timp, limitează carnea roșie, alimentele procesate și alcoolul. A fost numită cea mai sănătoasă dietă timp de șapte ani consecutiv de către US News & World Report, iar cercetările au legat-o de o mai bună sănătate a inimii, pierderea în greutate și prevenirea declinului cognitiv.

Păstrăvul și somonul sunt principalele sale surse de proteine animale, care conțin vitamina D și acizi grași omega-3.

2. Mănâncă o masă generoasă la prânz

Roizen ia cea mai importantă masă a zilei la prânz și mănâncă “foarte puțin” la cină – de obicei doar o salată. Nu poate dormi bine după o masă grea și apoi se simte “mult mai rău a doua zi.”

Un studiu din 2024 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alagoas, Brazilia, a constatat că ingerarea majorității caloriilor la prânz ar ajuta la prevenirea și tratarea obezității, indiferent de calitatea dietei participantului. Echipa a sugerat că acest mod de a mânca ar putea fi în concordanță cu ritmurile naturale ale corpului.

3. Restricționează caloriile cinci zile pe lună

Roizen urmează, de asemenea, dieta longevității, creată de Valter Longo, un profesor de gerontologie și director al Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud. El ține această dietă de șapte ani. În esență aceasta constă în restricționarea caloriilor cinci zile pe lună pentru a imita efectele postului.

Caloriile sunt reduse la 1.100 în prima zi de “post”, apoi la aproximativ 700 în zilele doi până la cinci. Un studiu din 2024 realizat de echipa lui Longo la USC a constatat că participanții la studiu, care țineau acest post, aveau vârste biologice mai mici cu doi ani și jumătate, în medie, după trei luni de dietă.

David Clancy, care studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea Lancaster, Marea Britanie, și care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Business Insider, la acea vreme: “Nu este greșit să considerăm că, între vârsta de 40 și 60 de ani, cel puțin, acest regim de două ori pe an poate adăuga trei până la patru ani de viață sănătoasă. Poate chiar mai mult, în cazul celor cu indice de masă corporală (IMC) mare, tensiune arterială sau glicemie ridicate.”

Dar a adăugat că dieta este “dificilă” și că oamenii care sunt activi și lucrează ar putea avea dificultăți în a o urma. “Programarea zilelor patru și cinci pentru zilele de weekend ar fi de ajutor,” a spus el.

4. Mănâncă într-o fereastră de opt ore

Roizen ține post intermitent, mâncând între 11 a.m. și 7 p.m. în fiecare zi. El a spus că, deși datele privind impactul postului intermitent asupra longevității sunt mult mai puțin solide decât datele privind postul cu restricție calorică, îi place cum se simte.

“Pe la sfârșitul acelei perioade de 16 ore, mă simt grozav și foarte energic. Dorm mult mai bine și par să am mult mai multă energie, de asemenea,” a spus el.

Business Insider a scris cu altă ocazie că cercetările privind beneficiile potențiale ale postului intermitent nu sunt concludente. Un studiu controversat publicat la începutul acestui an a sugerat că ar putea scurta de fapt durata de viață a unei persoane, iar alte studii au sugerat că nu ar avea beneficii pentru sănătate în general. Și alți medici au încercat acest regim de viață pentru unii funcționând, iar alții abadonând stilul acesta de dietă, vezi aici.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Ce nu spune acest domn este regimul de exercitii sportive. Nu poti sa iti reduci varsta biologica numai prin dieta. Trebuie neaparat sa-ti menti masa musculara si capacitatea cardio pulmomara la un nivel corespunzator varstei pe care o urmaresti. Iar daca esti inca tanar trebuie ca masa musculara si capacitatea cardio pulmonara – VO2max – sa fie mult peste medie pentru ca in timp vei pierde cu siguranta si sa ramai la un nivel bun. Pentru acest lucru este nevoie de 3 sesiuni de ridicari de greutati / 3 sesiuni de cardio la nivelul zonei 2/3 si uo sesiune de HIIT la nivelul zonei 5. As putea spune ca nivelul de exercitii ar fi cel care trebuie sa primeze, o dieta mediteraneana, 1,6g – 2 g per kg de proteina pe zi (animala sau vegetala) impartite egal intre mese, somn odihnitor 7-8 ore, cat mai putin alcool si cat mai multa apa. Succes!

  2. Dacă iți reduci vârsta biologică cu 20 de ani ai ocazia să mori in floarea vârstei ,nu de bătrânețe…🤣
    Depinde de organism,fiecare om este o mașinărie unică.Am membru in familie de 88 de ani si mănâncă aproape ca spartul ,ultima masă consistentă după ora 20 ,fără să se ingrașe ,si este sănătos tun la vârsta lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *